"Hej Maja, jag ringer från Harplinge ridklubb..."

"... Det har kört ihop sig för oss med vårat Division I-lag eftersom två hästar blivit halta. Vi vet inte riktigt vad vi ska ta oss till då nästa lag-tävling är redan nu på fredag! Vi har inga reserver som skulle kunna gå division I nu, men Malin sa att du hade en häst som skulle klara det?"


What!?
Fatta att jag blev ställd!
Jag har aldrig ridit i något lag, men tanken om att vara med i div II till hösten har slagit mig någon gång. Men att jag och Kenny skulle bli "inbjudna" till div I efter en endaste start i 1,10 var lite chockande!
Men mest bara kul :D

De ska ringa nu i kväll och bekräfta om de behöver oss, och i så fall ge mig all info...
En nackdel är dock att det är 12 mil till tävlingen (långt i mina ögon) och att den anläggningen är känd för sina tuffa banor... Som tur är så skulle jag och Kenny agera "YR-ekipage" och behöver bara hoppa 1,10 :)

Malin som rekommenderade oss hoppade jag för några gånger på skolan.
Hon är även stildommare och gav mig och Kenny högsta poäng vid inte mindre än TRE stilhoppningstävlingar, hehe! Det var bland annat under hennes bedömning vi vann skolmästerskapen i hoppning!

Shit, jag är inte NÅDIGT TAGGAD!
Men det känns som om jag är lite likgiltig också; det hade varit kul att åka dit, men också jäkligt nervöst och jag hade nog känt mig ganska osäker - det blir ju min och Kennys första regionala!
Jag ska ju tävla i Styringe på måndag också....

Jaja, klart vi hänger med om klubben behöver oss, men det gör inte så mycket om de inte skulle göra det heller ;)

Hag-bus och superträning

Idag fick Kenny och Minelli (Nelli) gå ihop för första gången!
Kenny var helt överlycklig och studsade runt Nelli, som mest verkade vara intresserad av maten. Tillslut fick dock Kenny fart på henne, hehe!
De var så söta ihop!
Inga skrik eller pip, ingen catfight, de bara myste och nosade och busade :)

Jag har kommit på att jag ska försöka rida Kenny något längre pass, så att det blir lite konditionsträning varje dag. Idag blev det därför dressyr i paddocken i 50 min exkl skritt! Ändå blev hon inte jättesvettig, så hon har nog ganska bra kondis ändå :) Det blev mycket lösgörande som vanligt, och hon var jättefin ända från början. Vi bytte galopp lite över en bom, och det gick bra även om hon fortfarande blir lite stressad ibland. I slutet kunde vi göra ett byte åt varje håll utan bom eller nått - duktig tjej!
Sedan skrittade vi ut i ca 20 min med Andrea och Nelli :)

Tog typ 50 bilder ihagen, hehe. Här är några smakprov
Lägg märke till att Kenny hela tiden försöker få Nellis uppmärksamhet och gör konstiga grejer på typ alla kort, haha!


Är de inte fina de små busarna?

Världscuphoppning!

Jag hoppas att alla hade koll och tittar på världscuphoppningen på 24:an?

ALLA ÄLSKAR ROFFE!
Fan vilka bra ritter gubben gjorde alltså!
Och vilken häst <3
Jag vill ha Casall i mitt stall, haha!Jag måste också säga att jag blir lika glad varje gång jag ser Kürten rida, hon är ju bara för frän alltså! Det är kanske sådant Kenny är van vid från Irland? Jag kanske ska rida med gasen i hela tiden?
Ja, det fungerar ju onekligen för Jessica och Libertina - jäklar vilken häst!

Lite kul också när man ser den enorma skillnaden mellan Irlands Kürtens turboritt som följs av att Tysklands Marcus Ehning som kommer in och stil-rider, hehe :)
En sak jag också vill tillägga är; Jos Lansink satsar inte på världscupfinal? Sparar han så pass mycket på Cumano? Den fuxen har red idag var nog förresten den fulaste häst jag någonsin sett! Såg ut som en grayhound fast häst! :O

 

Min irländare var urbusig idag!
Vi red ut barbacka på kombinationsbettet och hon har tjutit som en tuta (och låter typ "iiiiiih!" varje gång hon får gasa i galoppen när vi rider barbacka, knäpphästen)!

Hon var förvånandsvärt pigg efter hoppningen igår, men det ser jag bara som positivt :)

I morgon skulle jag tro att det blir markarbete och lite galoppombytesträning!

 


You must be some kind of superstar!

Ååååååååååååååååååh!
Jag börjar nästan bli orolig för att min häst går så himla bra nu och att svackan som kommer slå till någon gång kommer vara bottenlös på grund av det!
Hon är verkligen helt galet fin att rida!!!

En stor bidragande faktor är att vi inte rider någonting i ridhuset, bara i paddocken och då får hon en helt annan framåtbjudning och mycket luftigare galopp!

Idag tänkte jag hoppa lite grand eftersom det ändå stod hinder framme i paddocken; två räcken på linje med fyra galoppsprång emellan, en kombination med två galoppsprång i mellan och ett ensamt litet hinder. Jag red fram ganska ordentligt eftersom jag ändå inte tänkte hoppa så mycket, sedan bytte vi galopp lite över en bom - hon byter helt felfritt över bommar nu! Det är dock fortfarande lite ostadigt utan bommen, men det kommer nog snart.

Jag hoppade först hindrena var för sig på volter och jesus vad hon hoppade upp sig!
Hindrena låg på ca 1m och hon hoppade som sagt riktigt väl.
Något jag dock lade märket till var att hon hoppar mycket sämre på plastbommar än på vanliga träbommar? Detta ska tydligen vara ett ganska vanligt fenomen, och jag tyker att det är jättekonstigt!
När vi hoppat runt lite och hon kändes lugn och fin hoppade jag av och höjde upp tre av hindrena till 1.20-1.25, och då hoppade hon ännu bättre! Shit alltså!

Till saken hör även att vi red med ett vanligt tredelat tränsbett idag, och hennes språng blir verkligen betydligt mer avslapplade och runda då. Men samtidigt blir hon lite stark och busig mellan hindrena, och jag vill inte behöva sitta och dra i henne...
Hummm... klurigt...

Kaaaanske blir det stabilare om jag har en martigal/förbygel på...

Ja, fin som snus var hon i alla fall!


Paddock-hoppning i somras....Förresten!
Min syster har ett par Tretorn Advanced till salu!
De är bara använda fyra gånger, knappt 'ingådda/inridna', i jättefint skick!
Svarta stl 39 Standard höjd.
2 000kr
Skynda att fynda, haha!


Vilken fantastisk dröm...

Jag drömde om Flamma Bygget i natt, och det var nog den bästa drömmen jag någonsin haft!
Ett av mina bästa minnen, alla kategorier, var min fem veckors praktik på Flamma när jag gick i 2:an på gymnasiet. Det är en enorm anläggning, det är massor av hästar att ta hand om och det är alltid väldigt mycket på gång som ska göras, men det är bara roligt - hela tiden!
Jag red ca 6 hästar vare dag, förutom Kenny som var med och verkade stortrivas lika mycket som jag! Det var så himla utvecklande att rida alla dessa hästar varej dag, som var allt ifrån trimm av tävlingshästarna till utbildning/inridning av unghästarna...
Ååååh.... vilken nostalgi!!!

Åter till min dröm då;
Jag har inte tänkt på Flamma på länge, men av någon aledning så var jag i alla fall där i min dröm. Och alla härliga människor som jag jobbade ihop med var på plats så klart :)
Det som var så fantastiskt emd drömmen var att jag skulle bo där, samtidigt som jag pluggade som vanligt. Men på eftermiddagarna fick jag hjälpa till så mycket jag ville på anläggningen plus att vi köpt den unghästen jag utbildade helt själv när jag var där! Caracco hetta han<3, och han var helt otrolig, men reste sig väldigt mycket, hehe!
Åååh, jag var så himla glad hela drömmen! Jag skulle ha både Kenny och Caracco och vi skulle bli som en enda stor lycklig familj!


Jag ska nog försöka sova middag och drömma lite till... ;)

Bus-hästen!

Först och främst, kolla vad Lotta tog på mig och Kenny;

Lottas Blogg

Är hon inte söt med sina breda framben X)

Idag har Kenny fått gå naken igen, hon blir så glad men ack så skitig!
I morgon verkar det dock som om det ska regna, så då får vi ta täcke på.
Jag har ju då som sagt mublerat om i veckoplaneringen igen. Funderar på om jag ska göra en 'det här ska vi göra den här veckan' istället för att välja ut dagarna, ibland passar det ju helt enkelt inte att göra det man tänkt. Alltså att istället för att skriva alla dagarna skriver jag "2 uteritter, 1 tömkörningspass..." osv. Det tror jag blir bättre.
Idag blev det i alla fall tömkörning över hinder!
Det var superkul!!!
Vi hade bara ett hinder på kanske 70cm som hon fick skutta över i trav och galopp. Hon var överraskande lugn hela tiden. När hon kom i trav, landade hon i trav och när hon kom i galopp landade hon i galopp. En gång landade hon i fel galopp men då bytte hon! Kul!
Hon hoppade med väldigt god teknik vid varje språng och taxerade bra på egen hand, så det v ar riktigt kul att se. Detta är helt klart en ny favoritövning som vi ska göra ofta! Lite längre fram kan vi bygge på med fler hinder och bommar. Ett mycket användbart sätt att arbeta!

Tyvärr blev det inget filmat eller fotat, för jag var tvungen att hålla i henne hela tiden ;)
Vet ju att många har Påsklov nu, men det har man inte när man läser på högskolan, buhuuu...! Men jag har ingen obligatorisk närvaro på 9 dgar (!!!) efter onsdag, och mina härliga päron kommer ner på tisdag och stannar en vecka ungefär tror jag :)
Det jag ska försöka hinna med att göra under det 'låtsaslovet' är:

- Galoppera på stranden
Ska försöka tajma in en solig dag och övertala mamma att följa med och filma!
Då är det vår på riktigt!

- Strukturera upp mina studier
Få ordning på allt så att jag känner att jag har koll på läget och kanske slipper vara så stressad jämt...

- Detoxa
Om jag orkar ska jag försöka genomföra en detox, rensa ut alla gifter i kroppen inför våren/sommaren. Får dock se hur länge jag orkar/vill hålla på eftersom man lätt tappar mycket vikt och ork i början innan det blir bättre...

- Tävla!
1,10m i Styringe, den avgör om nästa tävling blir regional och 1,20-debut!

- Få massage
Mamma visste om någon frän terapeut här nere som höll på mycket mer örter och så i kombination med olika massage och grejer, det låter spännande...!


AAAAAAAAAAAAAAH!

Jag blir alldeles tokig av all denna vår på en gång! :D
Det känns helt fantastiskt!!!


Efter skolan idag åt jag årets första pinneglass; Magnum!

Sedan bar det av till stallet, och då visade två olika termometrar att det var 17 grader varmt ute!!!
Solen verkligen stekte och vindarna var mer som varma brisar :D
Man blir så himla glad av sådant väder!

I stallet blev som sagt dagen bara bättre <3
Jag mockade lite i hagen, Kenny hjälpte till, hehe. Hon uppskattade nog vädret mest av alla, för sol och värme betyder att hon får gå naken i hagen. Och naken i hagen betyder;

 

De må bli 1000 gånger jobbigare för mig att borsta henne, men hon blir så lycklig att det är sååå värt det! Lilla snuttan!
Hon kommer se ut sådär varje dag i ungefär ett halvår nu, så de e bara att vänja sig!

Det varma vädret gjorde också så att Kenny var lite trött idag, men verkligen så himla fin att rida! Vi red i paddocken; barbacka med kombinationsbettet och jag i bara strumporna (eftersom gummistövlarna blev statiska). Det kändes så enkelt på något vis, nästan sagolikt att rida så! Som om det är så det alltid ska kännas :)
Efter lite uppvärmning och en del förvänd galopp fick hon hoppa över ett litet kryss några gånger på en åttvolt, så att hon bytte galopp över hindret.
Sedan gick vi över till att göra samma sak över en bom, och till sist två gånger åt båda hållen utan någon hjälpgrej. Hon bytte suveränt alla gångerna!!!
Det känns riktigt bra, som om hon 'fattat galoppen' så att säga, haha!

Jag ska nog försöka göra den här övningen, med hinder och bom först varje gång ajg rider att tag nu - så att det får en chans att sätta sig i huvud och kropp på henne :)


Kan det bli bättre..?

 

Sammanfattningsvis kan vi säga att
det här var den bästa dagen på lääänge!


Uteritt igen!

Det blev ingen tömkörning idag för när jag kom till stallet hade Andrea planerat att vi skulle rida ut med Kenny och Minelli* :)
Helt ok för mig och Kennys del, speciellt Kennys haha!
Vi red ut på grusvägarna och galopperade i skogen och hade det bara myyyysigt i vårsolen! Minelli är dressyrhäst, och hon vann över Kenny när vi skulle se vem som kunde länga mest. Men Kenny vann galoppen hur lätt som helst...! Jag är mer och mer inne på att ta tid på henne på banan, haha ;)

Jag fick mina priser från Båstad idag också!
En fin vit rosett, en plakett och ett hederspris i form av en kristall med Båstad RK's logga på.
Så nu hänger det fyra rosetter på Kennys rad på väggen, och det ska bli många fler, som ni kan se på tävlingsplaneringen :D


Jag har skickat in ett "kolla masken"-test idag också!
Det verkar himla smidigt och enkelt, men jag fick vänta hur länge som helst på att Kenny skulle bajsa! De höll på att skratta ihjäl sig i stallet när jag väntat i nästan en timme och plötsligt utropar "JA! Bajs!" men sprudlande förtjusning i rösten, haha!


*Miss Minelli ska bli Kennys
nya hagkompis när hon
'landat' lite mer på
anläggningen.
Det ska bli riktigt spännande
Hon är rödvinsröd, hög i rang
och har två virvlar i pannan.
Fatta vilka cat-fights det
kommer bli ;)

Tävlingsplanering - uppdaterad igen!

Jajamänsan! Nu har den nog dock ändrats för sista gången, hehe.
De allra flesta propositioner har kommit ut nu, och det enda som skulle kunna ändra på saker och ting igen är om jag kommer på att jag vill åka på någon speciell tävling längre bort, just nu håller jag mig till min 10 mils radie (ballt att jag lyckades med det).

April

5

Ridklubben Styringe Stall
Lokal 1,10m

16

Laholmsortens L Ryttarförening
Regional 1,20m

eller

25

Olsegårdens Ridklubb
Lokal 1,10m

(Omdet blir 1,20 i Laholm eller 1,10 på Olsegården beror på om vi är felfria eller inte i Styringe.)


Maj

1-2

Falkenbergsortens Ryttarförening
Regional 1,10m
Nationell 1,15m

15-16

Harplinge Ridklubb
Lokal 1,10 m
Regional 1,10 + 1,20m

28-30

Halmstad Fältrittklubb
Regional 1,10m?
Nationell 1,20m?

 

Sommarvila

2 veckor på bete för Kenny!
3 veckors igångsättning, sedan...

Juli

1-3

Björbäcks Ryttarförening
Regional Lamicell Cup Semifinal 1,10mSnart kommer Kenny bli en Milton!


Det känns riktigt bra!
Kennys sommarvila matchas in så bra också, så jag tror verkligen att den här planeringen kan hålla och fungera. Det känns lagom mycket också :)
Det är ungefär tävling var fjortonde dag, och det tror jag blir bra; tillräckligt mycket för att vi ska få rutin, men inte så mycket att vi riskerar att slita på Kenny!
Som sagt är det inte långa sträckor att köra heller, och det tycker jag är skönt.

It doesn't get much better then this...Idag var jag och Kenny ute och red på stubbåkern bakom stallet som faktiskt inte var blöt! Det var supermysigt, och eftermiddagssolen gjorde att allting fick en sådan behaglig färg...
Först var jag tänkt att konditionsträna, men hon verkade inte lika pigg som igår, så därför beslutade jag mig för att ta ett lätt markarbetes pass med lite race på slutet, haha!
Kenny var verkligen fin i både traven och galoppen, hon får ett sådant härligt schvung ute! :D
Vi red serpentinbågar och lite sidverts i trav och galopp innan hon blev lite busig och då fick hon galoppera ca 2 km i varierande tempo. Hon var lagom lydig och lagom busig ;)
Sedan skrittade vi ut en ganska lång sväng i vårsolen och jag tog några bilder (dock med mobilen):Kan förresten meddela att Båstad RK ska skicka mina priser till mig, haha!
Vad söta de är!
Kan verkligen rekommendera den tävlingsanläggningen, så trevlig!


Passar på att lägga upp Veckoplaneringen också;
Måndag: 10 min jogg i paddocken + 30 min skritt i skogen
Tisdag: Markarbetespass på stubbåkern ca 30 min
Onsdag: Tömkörning i paddocken ca 30 min
Torsdag: Uteritt ca 60 min
Fredag: Gymnastikhoppning, paddocken kanske?
Lördag: VOLTIGE!!!
Söndag: Uteritt

Japp, ni läste rätt; Jag och Kenny ska prova på voltige! X)
Linda i stallet har köpte en voltigegjord som hon ska använda när hon lär sig och sin unghäst rida barbacka, och vi ska göra ett utbyte till helgen; Jag provar att rida barbacka på hennes häst först, och sedan longerar hon Kenny medan jag försöker komma upp på henne á la Voltige!
Hahaha, det ska bli jättekul!
Jag kommer antagligen flyga som en vante, men man måste ju prova allt ;)So Long, flaggstång!

Världens roligaste hästskötare! (Filmen!)

Ja, jag kan nästan lova att min hästskötare Carolin är den sötaste och roligaste i hela världen!

Vill ni ha bevis?

1. Sötaste:
Roligaste:

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!
Hon har verkligen med ALLT hon filmade, herre gud XD

Observera att

- jag inte ser klok ut i profil,

- att jag var trött och inte hade ätit frukost än

- att jag erkänner att jag dopar min häst (iof bara med kanelbulle) inför tävlingen :O

- Kolla in höjdskillnaden på klasserna! Kolla på den blåvita oxern jag hoppar som nummer 1 i 1m, kolla den sedan i 1,10! :O

- att jag är medveten om vilken snäll häst jag har och

- att vi var ganska mycket i undertempo, vilket känns ganska konstigt och slutligen

- att jag inte red mitt bästa igår.

Men det gick ju riktigt bra ändå!

Något jag märker allt mer och mer är dock att jag nog inte kan undvika att lära henne galoppombyten. I och för sig blir det mycket bättre utomhus, och så länge hon är  i förvänd och inte korsgalopp så går det ju. Men nej, det är nog oundvikligt sedan när vi går upp på regional nivå...

En annan sak jag kommit på idag var att jag är riktigt överraskad!
Jag trodde aldrig att jag skulle placera mig på lokal tävling, just eftersom vi inte rider så fort och jag inte vill sätta henne i några onödigt svåra situationer när det är för rutin och träning som vi tävlar.
Så då var det ju extra kul att vi blev det igår, eftersom jag inte trodde det skulle hända, haha!
I och för sig behöver vi träna på att inte bli tokiga på ärevarv också... Så jag måste kanske satsa lite på nästa tävling i Styringe... Då är det utomhus också! :D

 

Är hon inte fantastisk min Carolin, haha!?
Visst var filmen jätterolig? Jag skrattar fortfarande!


Tävling i Båstad!

Först och främt; WOW vilken trevlig anläggning!
Jag tänker åka på varenda tävling som Båstads RK annordnar; superfin anläggning verkligen, bra flyt och organisation, nära till allting och söta funktionärer!
Det var verkligen jättekul att tävla där!


Till själva tävlandet då:

Dagens prestation var över förväntan, och resultatet helt klart godkänt :D
Kenny var nästan lite för lugn och samlad, men vi hade lite problem med bettet. Vi red på jaktbettet och det blev lite för starkt i vissa lägen och hon verkade inte riktigt lita på det, så vi får se om jag byter ut kedjan till en läderrem istället...
Hon lyssnade ändå bra och verkade tycka att det var roligt och väldigt enkelt!
Jag ser dock nu på filmen efteråt att det kanske är lite undertempo ibland och kommunikationen är inte på topp - men vi har ju ingen tävlingsrutin och är ju här för att lära oss, så det känns ändå bra!
I 1,00 var vi felfria och kom på en 9:e placering av 38 startande :)
Jag och Carro blev dock förvirrade och trodde att jag kom första utanför placering så jag hämtade aldrig ut min rosett, har dock mailat klubben så får vi se hur vi löser det ;)

Sedan var det ungefär 45 min tills jag startade 1,10, och då visade sig vår orutin.
Jag har aldrig startat Kenny två klasser på samma dag innan, just eftersom det inte är kul att vänta på att starta nästan samma bana en gång till när man måste vänta 2-3 timmar. Men idag gjorde vi ju det eftersom det var så få anmälda!
Det jag gjorde fel var att jag försökte hålla igång henne hela tiden för att hon inte skulle bli kall, men allt travjobb resulterade i att hon blev trött till 1,10...
Hon var tapper och hoppade hinder 1, 2, och 3 bra, sedan kom vi lite stort på 4:an vilket ledde till obalans och dålig anridning till 5:a och b, sedan var det så kort sträcka till 6:an att jag inte hann balansera upp oss även om hon fixade det ändå. Men på grund av att rytmen stördes så mycket landade vi i korsgalopp och Kenny bytte lite hit och dit innan vi tillslut vände på 7:an i korsgalopp om fick med den bommen.
1,10 gick alltså inte lika bra, men jag vet inte om jag hade ridit omhoppningen ändå eftersom det var en hel svåra svängar och jag vill inte göra det svårt för henne.

Sammanfattningsvis är jag jättenöjd!

Carro satte ihop en helt hysteriskt rolig film som jag ska lägga upp sen, youtube är bara otroligt segt, så det tar minst två timmar :O

Den är jätteroligt i alla fall, så den som väntar på något gott... ;)

Update;
JAG HATAR TELIA!!!
Filmen hade laddats upp på två timmar och det var endast 3 MINUTER kvar, DÅ hoppade internet ur och hela uppladningen raderades! AAAAAAAAAAH!
Jag blir så pisst!
Nu får jag börja om igen :(

Lite dålig uppdatering pga barnvakt!

Jag passar min 3-åriga kusin från i går kväll till och med ikväll.
Det innebär full rulle och jag kommer inte ha så mycket tid till att uppdatera bloggen förrän ikväll eller i värsta fall i morgon efter tävlingen...

Jag ska bara försöka hinna berätta fort om gårdagen eftersom min häst var helt fantastisk! :D
Vi värmde upp med fem travbommar som vi gjorde halt före och efter - detta har visat sig vara en ultimat Kenny-övning. Hon blir så väldigt lyhörd och fin med hjälp av den!
Efter det hade vi en linje med tre galoppsprång på ena långsidan och ett ensamt räcka på andra långsidan förr att träna både på linjer och anridning på ensamma hinder.
HON.VAR.SÅ.GALET.SUPER.SUPER.FIN!!!
Först hoppade vi bara va 70cm och övade bara på som sagt, anridningen. Men efter att inte ha kommit fel en endaste gång kände jag att hon kanske hade behövt lite högre språng i kroppen inför tävlingen, så att tävlingshöjden känns superenkel för både mig och Kenny.
Först höjde jag därför upp hindrena till 1.10, hoppade alla tre hindrena en gång och sedan linjen en gång till åt andra hållet. Då kom vi jättefel på räcket i linjen, men hon klarade det ändå! Vi hoppade verkligen helt stillastående, men hon böjde sig som en katt och öppnade upp helt sjukt mycket bak :D Duktiga, duktiga häst!
Sedan höjde jag upp räckena till 1.20 och oxern till 1.25.
Första gången vi red på linjen tog vi räcke-oxer och en tjej som red samtidigt som jag höll på att skratta ihjäl när vi kom till oxern för Kenny laddade till tusen och hoppade verkligen hinderstöden och skjöt mig ur sadeln som en katapullt!
Som tur var fick jag tag i manen och lyckades hålla mig kvar utan att ta henne i munnen. Men ändå haha!
Sedan hoppade hon nästan lika högt över igen nästa gång vi red på, efter det bytte jag varv så vi hade räcket efter för att få henne att hoppa lite mer ekonomiskt och tänka efter lite.
Då blev det faktiskt lite bättre X)

Min fina fina fina Kenny!
Gud vad hon är fantastisk!

Årets första paddockridning!

Igår var ridhuset bokat när jag skulle rida, men när jag skrittade runt ridhuset såg jag att ungefär 70% av våran stora paddock var vatten- och isfri!
Det låg lite bommar kvar sedan i höstas också, haha!
Så jag och Kenny joggade runt lite över bommarna och ägnade oss år lite övergångar och serpentinbågar i ca 10 min, sedan skrittade vi ut i 10 min.

Det blev alltså en väldigt lugn dag igår, men Kenny var fin-fin!
Vi red på Jaktstången, och det kändes helt ok - idag ska vi prova att hoppa lite på den.
Det är gymnastikhoppning som står på schemat, bara för att jag vill ha hoppat lite inför tävlingen på söndag! Jag måste dock få tag i en sådan håltång, för stången behöver ligga så långt ner i hennes mun att hålen på sidostyckena tog slut igår X)

Kenny fick förresten en present igår!
Tattinitäcket som jag beställde kom äntligen på posten!
Lådan den kom i var helt enorm, jag blev riktigt paff. Men det är klart, ett täcke i stl 165 med 500g fyllning - det blir helt klart ganska mycket täcke det, haha!
Det är så tjockt att jag nästan inte kan vika det XD

Det skulle vara vinrött-metallic, men i ljuset av lamporna i stallet blev det nästan rosa!
Kantbanden är också rosa, så jag tycker att det blev ett riktigt prinsesstäcke på min fina vita prinsesshäst!Läsarfråga!

Jag fick en fråga och tänkte att det kanske var fler som ville få reda på svaret, så jag publicerar den här!


Jag har ju aldrig gjort en riktig presentation av Danne (a.k.a Dressyr-Danne, hehe)!

DAN ASPEGREN

Danne tränade min moster när hon fortfarande hade sin anläggning i Sunne, och hon insåg ganska snart efter sin flytt till Halmstad att det inte finns någon annan som Danne - så har var helt enkelt tvungen att komma ner hit!
Tyvärr blir det inte så ofta eftersom Danne är Chefstränare på Hovstallet i Stockholm, men ungefär var tredje månad kommer han som sagt hit i två dagar åt gången.
Jag har provat att träna markarbete med Kenny för hur många olika tränare som helst; Renodlade dressyrtränare, hopptränare, bekanta och en westerntränare vid ett tillfälle ;)

Men Danne är den enda som verkligen förstår Kenny och våra problem!
Han är så snäll med henne, ser henne för vad hon är och potensialen hon faktiskt har.
Danne har så sjukt mycket kunskap!
Det är nästan läskigt hur mycket han kan och hur lång erfarenhet han har!
Han har varit med ända sedan den militära rid-tiden och kan plocka ut och matcha olika metoder och tillvägagångssätt för att träningen ska passa just den individuella hästen och ryttaren som han arbetar med för stunden. Han var min utomstående handledare när jag gjorde mitt Projektarbete om Hästar och Hållbarhet. Då var hans kunskap verkligen guld värd.
Med Kenny måste jag tänka på att träna på ett så hållbart sätt som möjligt varje dag; hon var ju faktiskt nära att bli utdömd, och efter det tar jag ingenting för givet.

En av Dannes bästa egenskaper är hans ödmjukhet, och hans förmåga att se saker utifrån hästens perspektiv. Ridningen för honom handlar aldrig om styrka eller något slags mästrande av hästen, bara teknik för att skapa en vattentät tillit mellan hästen och ryttaren - så att de kan ha trevligt tillsammans och nå stora framgångar!

Jag och Danne har nog en lite annorlunda relation än han har till de flesta av sina andra 'elever', eftersom han hjälp mig med så mycket (Kenny, min ridning i övrigt, skolan osv).
Han har min fulla respekt som tränare och "hästkarl", och jag ser verkligen upp till honom. Men samtidigt är han en sådan som jag kan ringa till och storgråta när ridningen inte fungerar eller om jag och Kenny nått en blockering. Då lugnar han mig och får mig natt se saker från den ljusa sidan, och ger mig olika lättare ridövningar som vi kan träna på tills vi kommit förbi blockeringen... Vilken karl va? Haha!

Danne är verkligen min och Kennys drömtränare!


Danneträning dag II

Åh, Kenny var lika fin idag igen!


Hon blev lita stark på slutet i galoppen, men det var för att Danne tyckte att jag skulle prova det tvådelade gummibettet igen, och det blir hon ju lite stark på ibland...

Vi tränade på ungefär samma saker idag, men ännu fler övergångar och lite mer skänkelvikningar i skritt eftersom jag kom åt henne så mycket bättre då.
Mot slutet gick hon som en klocka i djup rund form, helt i balans och jag hade lika gärna kunnat hålla i sytrådar! Danne menar att det i princip inte finns någon form som är för djup för Kenny, så länge hon inte blir lång och springig. Idag bar hon upp mig som en prinsessa, haha, och det är precis så det ska vara!
Om jag jobbar henne i denna låga formen så kommer hon få ännu mer välmusklad överlinje och unerhalsen kommer vara väck! Även om hon faktiskt fick lite beröm för sin snygga hals igår ;)

Jag pratade lite med Danne om att det inte riktigt kändes bra när jag red för Ulf, och han tyckte att det vore helt idiotiskt att plocka upp Kenny i formen innan hon är helt lösgjord och avslappnad i den lägre. Vi kommer inte få ut någonting av att trycka ihop och rida henne på styrka. Han menar att Kenny fått nog med hårda tag i sitt liv, nu gäller det bara att få henne så lugn och trygg som möjligt - och jag kan bara hålla med!
Jag tog även upp det här med galoppombytena som jag undviker just nu, och hur jag ska lösa det!
Han sa något som jag tror kommer underlätta for oss när jag ska börja träna det igen!
Jag tar en tydlig halvhalt innan jag ger byteshjälperna, för att det känns som en bra förberedelse och lite samlande inför bytet. Men då sa Danne; "Hur gör hästen när den byter i hagen? Bromsar den då?"
Nej! Den gasar ju nästan! :D
Det går ju i en flygande fart ibland, och då är det som lättast för hästen att byta. Jag ska nog inte gasa in i bytet, men jag ska låta henne galoppera framåt in i bytet - då borde det bli lättare för henne!

Vi analyserade sedan hennes utveckling lite det senaste året, och det har ju faktiskt hänt hur mycket som helst!
Hon har gått ifrån att ha mer eller mindre konstant panik, fått klaustrofobi av tygeltagen och stängt av när hon blivit rädd (Danne sa att han mindes att det var som att dra ner en rullgardin över hennes ögon varje gång vi skulle prova något nytt) till att idag göra allting vi ber henne om, alltid försöka sitt bästa och tillslut bli riktigt avslappnad och ärligt lösgjord!
Det är alltså inte nådigt vad duktig hon blivit!
Danne förklarade också varför jag ska ha kvar dressyrsadeln!
Jag har ju varit lite sugen på att sälja den igen, jag gillar ju hoppsadeln bätter X)
Men han menar att jag blir stadigare och kommer till ridning 40% bättre och snabbare med dressyrsadeln plus att mina ben 'blir' 1 dm längre och jag behöver alla centimeter jag kan få, haha!

Det vi ska jobba mer framöver är:
 • Den djupa formen utan att hon blir hängig
 • Styrkan i galoppen så att vi vid nästa Danne-träning ska kunna rida med lite större galopp men samma kontroll och energi
 • Mina tygeltag ska bli ännu mjukare om hon blir stark
 • Bryta av, helst till skritt, om hon blir stark i galoppen, och sedan börja om
 • Mycket skänkelvikningar
 • Halt på rakt spår
 • Min underskänkel ska bli stadigare i dressyrsadeln
 • Jag ska sitta stadigare i geloppfattningarna (Kenny har en förmåga att skjuta mig lite ur sadeln i just detta skedet, hehe)
 • Eventuellt lite galoppombyten...
Sammanfattningsvis har det varit helt fantastiskt bra träningsdagar! Och helt klar värt att gå upp klockan fem för, haha!
Jag lär mig alltid så himla mycket när jag rider för Danne - han är bäst helt enkelt! Och han förstår sig verkligen på Kenny! I sommar ska han förhoppningsvis kunna kommer ner betydligt oftare, det ser jag verkligen fram emot!

Denna veckas träningsschema har jag glömt att publicera!

Måndag: Konditionsträning i Plönningeskogen - Medelhårt pass
Tisdag: Danneträning - Hårt pass
Onsdag: Danneträning II - Hårt pass
Torsdag: Uteritt - Lätt pass
Fredag: Gymnastikhoppning - Medelhårt pass
Lördag: Tömkörningspromenad - Vila
Söndag: Tävling i Båstad 1,00 + 1,10


PS!
Ingen har väl förresten missat att det är St. Patrick's Day idag!?
Jag har i och för sig inte firat den på något speciellt sätt, men minst ett grönt plagg har jag haft på mig!


Visste ni att man färgar floden Liffey som går genom Dublin grön på st Patrick's Day?

Dedication!

Svensk översättning
hängivenhet, entusiasm, engagemang, målmedvetenhet

<3


Idag gick jag upp klockan strax efter fem för att kunna fodra hästarna klockan sex eftersom jag och Kenny skulla träna för Danne klockan sju!
Det gick lättare än jag trodde att det skulle att gå upp så tidigt, men ändå! Dedication!

Kenny var fantastiskt fin idag!
Blev lite springig i galopper ett par gånger, men då bryter vi bara av till trav eller skritt och börjar om. Det svarar hon jättfint på, så det var egentligen inga problem :)
Några övningar vi ägnade oss åt idag var:

 • Serpentiner

 • Serpentiner med avbrott till 2 skrittsteg över medellinjen

 • Förvänd halvtigenom skänkelvikning

 • Skänkelvikning längs långsida och diagonal

 • Öppna i trav och galopp

 • Förvänd galopp på serpentiner, åttvolter och stora volter

 • Mycket övergångar

 • Halter

Bara en sådan sak som att jag kunde lätta helt i handen utan att hon ökade i galoppen är ett underverk för oss, haha!
I slutet gick hon stadigt i form och kunde balansera upp sig själv helt på egen hand och var mycket mer taktfast i alla gångarter - vilken fin häst jag har! :D
Danne tyckte att vi gjort stora framsteg (och han är inte den som berömmer utan anledning) och att hon blivit mycket finare och jämnare i kroppen - kul!
I morgon blir det nog lite samma tänk skulle jag tro!

Samma tid, samma kanal, hehe!Igår var vi ute och galopperade förresten, och för första gången någonsin lät jag Kenny galoppera precis så fort hon förmådde (annars brukar jag försöka ta det lite lugnare eftersom jag alltid haft en känsla av att hon nog skulle kunna springa hur fort som helst om hon fick..).
JESUS, säger jag bara!
Min käkrem på hjälmen hade glitit och blivit på tok för lång, och när jag lät Kenny öka och hon sög tag höll hjälmen på att åka av av vindraget! Det är helt sjukt vad fort det gick!
Hade varit kul att låta galopptjejerna på Plönninges utbildning prova henne någon gång på banan, och ta tid kanske, hehe!

 


Lovicious har en ny tävling!

Den verkar jätterolig! Va med du också!

(Bilden e länkad!)

Prima Ballerina!

Kenny var som en liten ballerina idag!
Vi red på kombinationsbettet idag igen, men jag valde att sätta på en remontnosgrimma dels för att stabilisera bettet ytterligare och dels för att förhindra att remmen över nosryggen ska åka för långt ner.
Det gick lika bra som igår :)
Hon är mjuk och lyhörd, men blir liiite för tung i handen ibland. Jag ska fråga Danne vad han tror om det på tisdag.
Idag provad vi på lite förvänd galopp på serpentinbågar och volter också, och det var nemas problemas!

Jag har dock hittat ett 'nytt' problem som legat och grott lite under en tid...
Kenny tar ju, som ni säkert redan vet, inte riktigt min högerskänkel och det resulterar i ganska veka skänkelvikningar undan för högerskänkeln, och eftersom hon då inte heller riktigt tar högerskänkeln som mothållande/reglerande så blir skänkelvikningarna undan för vänsterskänkel alltid lite för snäva..
Det kommer nog Danne får hjälpa oss med lite också :)


Jag skulle vilja passa på att GRATULERA EMELIE efter en lyckad helg på inomhus SM i Helsingborg!
Du är grym, girl! :D


Shopping och glada överraskningar!


Jag har shoppat lite idag igen, haha!
Jag är på G nu :)

Eriks Hästshop firade 30 år och jag åkte dit och fyndade lite!
Det blev ett Tattini-schabrak i konstig färg men väldigt snyggt kantband, en helt otrolig fläckborttagningsspray, en ryktsten till Kennys pälsfällning och så fick vi lite godis + en provpåse från Salsa Müsli!

Sedan klickade jag även hem ett superdupertjockt(500g fyllning!) Tattinitäcke inför nästa vinter då Kenny verkligen verkligen sk klippas! Det är snyggt, det är vinrött, det är metallic och det är mitt, mohahaha!Dagens ridning
Idag provade vi att rida i ridhuset med kombinationsbettet, och jag ver verkligen positivt överraskad!

Vilken grej!
Detta var första gången min lilla häst gått med helt sluten mun när hon haft bett i munnen, någonsin!
Bettet är tillpassat som så att Kenny framförallt kan ta stöd på remmen över nosryggen, och att min broms och eftergift blir tydligast där, och att bettet kommer in vid ledande och ställande tygeltag - helt ultimat!
Hon blev lite stark mot slutet, men det berodde nog på att hon vart lite trött :)

Dagens övning bestod av bommar - det var länge sedan för mig och Kenny!
Jag har ju nämligen kommit över tre filmer som jag letat efter med ljus och lykta:

Jag verkligen älskar dessa!
De stämmer helt överrens med det som jag och Kenny behöver träna på; stabilitet, enkelhet, självförtroende osv. En av dem handlar om bomövningar, så det var den vi använde oss av idag!

Det vi gjorde var att vi i traven hade fyra bommar på mitten av långsidan och tränade på att rida rakt fram till, halvhalt, rida lugnt över i oförändrat tempo och sedan göra halt några meter efteråt.
I början tog det lite längre tid innan halten kom, och den vart inte helt i balans, men tillslut tog hon som en egen halvhalt över sista bommen och jag behövde bara sjunka ner i sadeln för att göra halt!
Hon var så grymt lyhörd!
I halten stod hon med eftergift i nacken och kunde stå i flera sekunder medan jag gav henne en klapp innan vi gjorde om övningen igen - några gånger i båda varven!
Sedan bestod galopparbetet av att galoppera över en bom på en volt. Som Jan säger på videon: Om du rider på två bommar på en volt i 10 min har du tränat på att rida an på hinder 70 gånger! Tänk då om man gör det varje dag i en vecka! Det är galet bra träning!
Jag och Kenny kom faktiskt rätt på bommarna alla gånger utom en, och den gången löste hon det ändå!
Efter galoppen gjorde vi travövningen några gånger för att checka av innan vi avslutade med lite serpentbågar i lite lägre rundare form!
Mamma kom förbi och tittade och var väldigt imponerad av hur lösgjord och mjuk hon såg ut - YEY!

Jag är med...

... och tävlar hos Stockholmsjenna!


Va med du också!
Bilden är länkad!

Tandtroll och Sidepull!

OBS! Bilder tillagda!

Igår var jag och Kenny hos Tandläkaren!

Jag var dock helt slut på kvällen och orkade inte uppdatera, så jag gör det nu!


Till att börja med åkte jag själv till stallet klockan halv åtta på morgonen.
Jag fixade allting själv inför resan.
Kenny var en riktigt stjärna och jag kunde bara släppa henne på lämmen och så gick hon in själv i transporten! Så det var inga problem att lasta henne själv!
Sedan körde jag hela vägen till veterinären själv, det tog en timme och jag har aldrig kört den vägen förut. Sedan var jag en duktig mamma och klappade och lugnade Kenny under hela undersökningen samt satt hos henne medan hon vaknade helt och hållet.
Sedan lastade vi, åkte hem och lastade ur helt själva igen!

Nu kan vi göra vad som helt, haha!

Vad sa de hos Tandläkaren då?
Jo, hon hade fortfarande karies i de hål vi lagat för några år sedan, så tandläkaren gjorde vid de två - sedan fick Kenny bananlack och verkade mycket nöjd med detta XD
Kenny har även ett överbett på ca 3mm som gör att hon väldigt lätt får hakar, på både bakre och främre kindtanden. Detta stör hennes tuggrotation och kan ge henne spänningar i käken.
Vem vet, kanske har hon till och med fått huvudvärk av detta? :(


Trött Kenny försöker kvickna till efter underökningen!


Den tandläkaren vi var hos har valt att specialisera sig på att göra hela tandundersökningen så trivsam som möjligt för hästen och så skonsam som möjligt för hästens tänder.
Därför raspar hon till exempel aldrig en hästs tänder, utan använder sig av samma sliputrustning som människo-tandläkare gör! Det kändes tryggt som hästägare och verkade betydligt bättre för Kenny!
Det förhåller sig även som så att man inte ska ta ner hela hakarna på en och samma gång, som jag har förstått att många andra gör - eftersom man då riskerar att komma för nära pulpan och orsaka smärta hos hästen.
Därför tog hon inte så mycket på Kennys hakar denna gång, men tillräckligt mycket för att få igång den naturliga tuggrotationen i Kennys mun igen, och när hon kommer igång med den så kommer det påbörjas en nanturlig slitning av hakarna!
Vi ska dock tillbaka om ca 4 månader och ta lite till på dem!

Det som gäller för Kenny nu är att jag måste blötlägga hennes müsli eftersom hårt foder så som pellets eller hel havre kan skada lagningarna i hennes tänder.
I övrigt kan jag rida nästan som vanligt...

Jag frågade även ut dem totalt angående bett, haha!
Det är tydligen så att de bett jag rider Kenny mest på; De tvådelade gummibettet + det tvådelade syntet-babypelhamet inte är så bra :(
Anledningen till att Kenny föredragit tvådelade bett är att hon viker dem tillbaka i munnen (det är däför de aldrig ställt sig upp i gommen som alla säger att tvådelade bett gör) och på så vis har mina tygelhjälper knappt känts alls = smidigt för henne, haha!
Istället har jag fått tre nya bett som hon nästan garanterat kommer fungera på, som kommer vara jättebra fäör hennes tänder och mun och fortfarande väldigt skonsamma då hon ju är en väldigt känslig häst:

1. Jag ska göra om mitt vanliga tredelade till ett kombinationsbett!

Jag har ju varit sugen på ett kombinationsbett länge nu, så det här ska bli jättespännande att prova!
Det jag ska göra är att helt enkelt trä en snokrem genom bettringarna så den löper över hennes nosrygg och ger ett lätt tryck när jag tar i tyglarna. Med en sådan bettkombination kommer jag inte behöva någon nosgrimma, och ju mer jag kan rida utan/med lös nosgrimma desto bättre är det för Kennys lagningar och hakar.

2. Jag ska åka och köpa ett rakt jaktbett!

Som jag hört många säga innan så ska man inte använda delade bett då man rider med hävstång, men eftersom Kenny fungerade så pass bra med det delade pelhamet brydde jag mig inte så mycket om det.
Dock visade tandläkarna mig igår hur mycket bättre det är för hästens mun och tänder om man rider med ett odelat, och det är nästan ett måste för Kennys mun. Så det är väl bara att ta ;)
Kenny verkade dessutom trivas ganska bra med det igår när vi provade, och det ligger väldigt stilla i munnen. Så det är antagligen ett himla bra bett att hoppa och tävla på! Jag ska och köpa ett hos HorseFarm idag!

3. Jag ska även köpa ett sidepull!

Oj oj, tänkte jag - ska Kenny bli westernhäst?
Men det är tydligen en hel den som börjat byta ut sina hackamore mot sidepull då sidepullet är mycket mer likt att rida med ett bett. Därför tycker ajg att det ska bli jättespännande att prova detta!
Den ska tydligen sitta lika löst som en grimma (alltså mycket, mycket lösare än ett hack) och det ska vara mycket lättare för hästen att förstå vad man vill! Till exempel använde Tandläkaren när hon skulle träna samling på din dressyrhäst, piruetter osv! Så det bådar ju riktigt gott!

Jag ska fixa bilder på alla tre bett tills ikväll!

Det ska bli jättespännande att prova dessa nya bett!
Hoppas Hoppas Hopppas att de fungerar!
Det jag kan vara liiite orlig för är att jag inte ska spänna nosgrimmorna, och det känns som om hon kommer utnyttja det och komma undan... Men, jag måste prova först!


Nu ska jag åka och lämna tillbaka + köpa bett! :D


Hos HorseFarm hittade jag precis ett sådant jaktbett som jag skulle ha!

Så fort jag kom till stallet gjorde jag iordning bett 1 och 2, eftersom det är de jag ha än så länge. Jag provade endast ut kombinationsbettet på Kenny för att se om det passade, och det verkar helt fenomenalt!
Jag kan knappt berga mig för att få använda det (tänker göra det imorgon!). Varöfr har man inte tänkt på att fixa ett sådant enkelt kombinationsbett innan? Allt man behövde var ju en snokrem!
Det bästa med detta bettet är att jag inte kommer ha någon nosgrimma när jag rider med det, och det är det absolut bästa för Kennys tänder just nu...

Eftersom jag bara tänkte rida ut och mest skritta idag kändes det mer passande att prova det nya raka bettet. Tandläkaren sa nämligen att det, för sådana känsliga hästar som Kenny, kan vara passande att till en början bara använda bettet när man bara skrittar och inte tar så mycket i det. Detta för att ge hästen tid att vänja sig och kunna anpassa sig till den nye betslingen. Det verkade fungera fint på Kenny!
När jag travade krullade hon ihop sig lite, men jag kan ju välja att ha mindre hävstång till nästa gång!
Även denna gång red jag uten nosgrimma, och det gick helt ok även om hon gapade en del i början (invänjning av bettet som jag sa tidigare) ;)

Bilden på sidepullet är en jag tog hos veterinären, på deras sidepull eftersom jag inte köpt något eget ännu!

Frågan är vilket bett jag ska använda när det är Danneträning nästa vecka...
Antagligen blir det kombinationsbettet!


Freedom!

Nu har jag ingen mer skola på en hel vecka!!!
Fan va fint!

Har precis kommit hem från skolan och är helt sprallig i hela kroppen då jag äntligen fick lätta mitt hjärta och prata ut med den programansvarige om att jag vill ändra lite på min studiesituation. Inget drastiskt, det är bara min studiegrupp som inte riktigt fungerar...
På vägen hem åkte jag in på Willys och köpte Gurkmeja till Kenny - det verkar vara något av en ny trend, och jag tänkte prova det då Kenny ibland blir lite gallig i bakbenen nu när hon inte rör sig så mycket i hagen.
Undrar just vad hon kommer tycka om smaken, haha!

Idag tror jag att det blir lite lätt markarbete på hackamoret, antagligen inne då det är rätt kallt ute idag. Sedan ska jag göra i ordning allt inför tandläkarbesöket i morgon!
Det som ska göras är:
- Plocka fram Kennys papper, kan vara bra att ha med sig.
- Ta fram bilderna på Kennys tänder (ja, jag har verkligen bilder på min hästs tänder i en mapp, haha) så att denna nya tandläkaren får se vad det är som åtgärdats innan
- Göra i ordning transporten
- Ta fram transportskydd mm
- Tvätta och putsa alla mina bett och träns
- Se till att jag får med mig alla träns och bett + de två lånade betten

Ja, det var nog det!

Uppdate!
Kan berätta lite snabbt att Kenny gick fenomenalt bra idag!
Red markarbete, lösgörande, i ca 40 min i ridhuset.
Under hela passet var hon lugn, lyhörd och hade luftiga fina gångarter redan från början. Ja, hon var en riktig fröjd att rida idag!
Detta får mig onekligen att börja fundera på att rida mer med hacket...
Ska snacka med tandläkaren i morgon...


Hon ser ganska lagom ut i hullet nu, eller vad tycker ni?
Man får ju ha i åtanke att hon är en ganska stor modell, hehe.
Men hon känns lagom runt magen och inte så kantig över rumpen längre!

Skäms på mig!

Idag när jag satt i bilden på vägen hem från skolan slogs jag av en tanke och skämdes SÅ när jag dubbelkollade dagens datum - som såklart visade '9 mars 2010'!

GISSA VEM SOM FYLLDE ÅR 7 MARS OCH SOM JAG GLÖMDE BORT!?

Kenny såklart!!!

Usch va skamsen jag blev - men jag tror att hon förlät mig efter denna dagen fylld med bot!


Kennys mellanmål!

Först åkte jag in på MAXI och köpte 3 kg äpplen, 3 kg morötter och Wasa Kanelknäcke.
Sedan åkte jag till stallet och tog in en ny spånbal i Kennys box + gjorde i ordning en hink med müsli, betfor, 5 äpplen och säkert 10 morötter (blev typ 3-4 liter) som Kenny skulle få vid insläpp.
Sedan gick jag ut i vårsolen och tog av Kenny täckena så att hon fick springa lite naken!

Är hon inte vacker så säg?


Efter att hon showat lite i hagen fick hon som sgat komma in och äta sitt mellanmål, det gick verkligen hem kan man säga, haha!
När hon sedan stod och mumsade på sitt hö började jag borsta henne; första skrubba bort lite hår, som är det bästa Kenny vet för tillfället, efter det lite mys med mjukisborsten!
Jag ville tömköra idag, har inte gjort det på länge... Men vem vill vara i ridhuset när det är fyra plusgrader och solsken!?
Tyvärr var paddocken översvämmad, så det var bara att gå på en promenad (tömkörning-style!)
Jag har provat det innan, men då verkade Kenny tycka att det var lite otäckt att gå ensam först, men idag var skötte hon sig suveränt! Hon bara lunkade på och fick välja lite själv vart vi skulle gå någonstans.
Det blev en del skritt på asfalt, men även lite trav på ett fält och sick-sack mellan lite träd!

Det var konstigt nog jättemysig att gå där bakom Kennys stora rumpa, haha!
Det kändes tryggt på något vis :)

När jag kom hem snubblade jag över en hemsida som hade bra rea på ridbyxor!
Jag har aldrig haft några Mountain Horse ridbyxor, så jag är lite förväntansfull påkvaliteten!
Såhär ser de ut:

De första tycker jag är riktigt snygga, de andra var mer roliga :)
FATTA vilket fynd det verkar vara (vet ju dock inte förrän jag kännt kvaliteten, hehe).
Originalpriserna på hemsidan är 798:- & 499:-, och jag köpte dem för 149:- styck!
Sådant gillar vi!
Ni hittar dem på RidsportOnline!


Vårkänslor!

Jag är på så himla bra humör idag!!!

Allt känns bara helt fantastiskt av någon underlig anledning; vädret är bra, det är inte kallt, Kenny hoppade så bra igår, snart ska vi till tandläkaren, tävlingarna är igång och så vidare!
Allt går åt rätt håll i lagom fart helt plötsligt :D

Idag ser framtiden ovanligt ljus ut!

Det pirrar i hela kroppen när jag tänker på att det är tävlingar både nu till helgen och nästa, sedan dröjer det bara någon vecka innan det kommer ännu fler, och den regionala debuten känns väldigt nära!
Ibland känns det som om vi skulle kunna starta 1.20 i morgon, om vi fick chansen - men vi ska som jag sagt tidigare; skynda långsamt. Vi har ju hur mycket tid som helst, så det är bättre att hoppa några bra 1.10-rundor först :)PS!
Pratade förresten lite med Emma om min nya plan; att inte träna Kenny i hoppning för någon utan hoppa lättare hålla-igång-övningar hemma och tävla så mycket som möjligt istället. Dels för att Kenny blir en helt annan, mycket mer focuserad, häst på tävlingar plus att hon verkar tycka att det är så otroligt kul att tävla!
Så jag ska testa den idéen praktiskt nu en tid framöver...!

Åh, livet leker!
Jag har (lagom) stora förväntningar på mig och Kenny i år - och framförallt ska vi ha så grymt kul ihop!Baby, things have change but it's still the same
We gon' find a way so we can maintain
Even though it might get a little difficult
Always remember, girl, that we're inseparable

De sjunger ju inget om Irländskor direkt, men ja, helt klart en Kenny-låt :D


Detta hoppade vi förresten igår:

Den banan gick att variera ganska mycket och den verkade passa Kenny väldigt bra!
Den gröna linjen bestod av två räcken på kanske 70cm, på studsen ser jag nu att jag målat fel eftersom första bommen från båda hållen bara låg på marken!
Oxern låg på 1m.
Vi hoppade mest på studsen och använde linjen för att träna på att variera galoppsprången mellan hindrena och för att hålla Kenny rak över båda hindrena. På studsen hoppade hon klockrent varje gång, och på linjen blev det betydligt bättre mot slutet!
Kenny hoppade superbra och lyssnade riktigt väl på hacket till en början, riktigt riktigt riktigt bra! Men mot slutet blev hon lite stark och istadig, men det kändes ändå ok!

 


Nu är vi på gång!

Jag blev så inspirerad på tävlingen igår att jag passade på att göra några anmälningar idag på morgonen! Nu kan jag knappt berga mig! Ska nog hoppa lite gymnastik med Kenny idag, haha!

Med hacket kanske..?

 

Mattes Milton ska ut på tävlingsbanorna på allvar!


Kort inlägg!

Det får bli ett kort inlägg om en lång dag!

Jag har ju varit med min moster på tävling idag, första för henne och Kentucky (hennes drop-dead-gorgeous hingst) sedan september och det blev en klockren nolla!
Kentucky var hur lugn som heslt ända tills hon satt upp, då blev han supertaggad och hoppade några helt enorma språng på framhoppningen!
Inne på banan var han om möjligt ännu mer laddad, men han är så försiktig av sig att han inte var i närheten av en endaste bom. Dock var det en del som red fortare och nästan 'hetsigt', men det räckt till placering i alla fall!

Jag tycker att det är så himla kul att följa med min moster på tävlingar!
Vi snackar om så himla intressanta saker, och jag får alltid höra nya grejer om hur det var när hon var nere i europa bland alla storstjärnorna! Plus att jag alltid får en massa tips rörande Kenny :)
Idag var både jag och Amanda med och hjälpte till, så det var extra kul och lättare (när man är fler) ;)
Det var förresten även helt sjukt många startande!
Även om höjden kändes överkomlig för mig och Kenny så hade vi nog aldrig haft en chans mot nära 200 andra startade, haha!

Kenny fick lite ledigt idag, mot sin vilja haha!
Jag befarar att hon kommer vara superpigg i morgon, för hon var sååå på G idag när jag skulle göra lite ljusterapi på henne ;D
Men vi myste mycket, och borstade och terapi'ade med lampan - sedan fick hon lite extra gott i sin lekboll innan jag åkte hem!
Min lilla stjärna!


Nej, jag är nog inte riktigt klok!

Haha, vilket actionäventyr jag och Kenny varit på idag!


Solen sken och det var inte speciellt kallt ute, så både jag och Kenny ville rida ut!
Jag har väntat hela vintern på att kunna rida våran runda på berget, och idag kändes det som om vi verkligen kunde göra det.
Det börjar med 15 min på asfalt, sedan ca 20 min i skogen beroende på hur mycket man travar och galopperar och stigarna går uppåt, neråt, hit och dit, sedan 15 min asfalt igen.
Det är verkligen den ultimata Kenny-rundan!

En liten men väldigt viktig detalj under dagens runda var det faktum att vi red barbacka X)

Som ni kanske märkt så tycker jag mycket om att rida barbacka, och gör det ganska ofta. Framförallt så är det så grymt mysigt, det känns verkligen som om jag och Kenny blir ett då - hon känner allt jag gör och jag känner allt hon gör, jag kommer åt henne bättre samt att det stärker min balans  och sits på ett väldigt bra sätt.

Åter till idag, sammanfattningsvis:
- Kenny var ap-pigg!
- Kenny skritthoppade en ca 1m hög snövall
- Kenny galopperade jättefort (på ett roligt sätt, inte läskigt)
- Jag återfick lite kontroll och kunde i alla fall se vart vi galopperade
- Det dök upp en gigantisk tallstam över stigen, den kändes verkligen gigantisk men var kanske 1.10
- Den kan vi nog hoppa över, tänkte jag
- Nej det kan vi inte, tänkte Kenny
- Så Kenny tvärstannade när det ver ungefär 2-3 galoppsprång kvar och jag flög som en vante i snön X)
- Jag landade framför Keny och hann tänka 'Gud nåde dig om du trampar på mig!'
-  Kenny stod alldeless stilla hela tiden och bara tittade på mig
- Jag kravlade mig upp på henne igen
- Vi hoppade trädet utan problem
- Kenny blev om möjligt ännu busigare och vi galopperade lite till innan vi kom till asfaltsvägen igen!


Jag har inte ramlat av på hur länge som helst!
Sammanlagt var nog detta 5 gången jag faller av Kenny över huvud taget (all barbacka ridning och balansövningar ni vet, haha) och i all fall 4 av dem har varit utomhus X)
Skönt att veta att hon inte sticker i alla fall, utan bara står kvar och ser lite skamsen ut.... ;)
Tur också att snö var muj att landa i, haha!

Det kanske låter lite vårdslöst av mig, speciellt eftersom jag inte kan låta bli att skratta åt det hela, men ni får tänka på att jag inte faller av så ofta och blir lika fascinerad varje gång!

Men fatta ändå vilken snäll häst jag har!?
Som man kan rida ut på barbacka och galoppera i skogen och på fälten med utan problem, lilla Kenny!

Jag har blivit utmanad?

Jag har tydligen blivit utmanad av Freja!


REGLER:
- Har du blivit utmanad så börja med att ange 6 egendomliga/underliga saker om dig själv.
- Ange dessa regler och även vem du blivit utmanad av.
- Sist i inlägget ska du lista/länka 6 nya personer som du vill utmana.
- Kommentera att dem har blivit utmanade och hänvisa till ditt inlägg.1. Jag bestämde mig vid 4 års ålder för att gifta mig med en (helst rödhårig) Engelsk/Irländsk Greve eller Lord med tillhörande slott, och det är något jag fortfarande står fast vid, haha!
2. Jag kan inte äta utländskt kött, och har därför svårt att äta på resturang eftersom jag inte vet vart det köttet kommer ifrån. Äter såklart inte heller hästkött...
3. Jag fullständigt avskyr alla slags kamphundar och kan inte ens ta vid dem, detta sedan Kenny och min systers häst blev attackerade av en stor svart Amstaff när de gick i hagen...
4. Jag har aldrig varit kär - inte på riktigt.
5. Jag är supersentimental och gråter väldigt lätt i rörande situationer (om någon är snäll mot mig eller om jag ser på en fin film).
6. Jag älskar England. Jag har rest till England 9 eller 10 gånger och älskar det mer och mer varje gång, mest älskar jag normerna, spårket och den fantastiska naturen. Jag tänker flytta dit när jag hittat min Greve, haha!


Jag utmanar:

Linn
Kristina
Emelie
Petra
Jenna
AstridLite bättre med Myler!

Ja, Kenny var faktiskt riktigt lugn igår, men jag valde att inte kräva så mycket av henne...

Vi red mycket trav runt omkring på volter och serpentiner och hon var mjuk och följsam även om jag märkte samma fenomen som med Sprengerbettet innan hon flippade ur: Hon är starkare i högersidan än hon är på de vanliga betten, och det tycker jag är himla konstigt...

Men men, jag väntar på svar från Tandläkaren, förhoppningsvis får vi komma dit ganska snart!
Allra helst innan Danne kommer hit...


Sprenger bettet + Myler bettet


Kenny har börjat fälla helt otroligt mycket också!
Varje gång jag stått i stallgången och ryktat har det blivit en tunn vit matta över hela golvet X)
Ganska bra gjort för första året med vinterpäls!

Hon fick en jästkur när fällningen började för två veckor sedan, men eftersom den bara fortsätter påbörjade jag en en till igår. Hur konstigt är det inte förresten att min häst ÄLSKAR JÄST!?
Hon får en hel jästtärning upplöst i 1-2 liter 'betforvatten' och hon blir helt till sig när jag kommer med det!
Hon gnäggar högt när jag kommer med den magiska gröna hinken och slurpar i sig allt på några sekunder!
Haha, hon är inte riktigt klok min lilla häst!


Jag säger bara en sak...

... Kat-a-strof!

Det gick verkligen sämre än sämst idag, antagligen för att jag hade så höga förväntningar.


Jag åkte till HorseFarm idag för att låna ett tredelat Sprenger Dynamic RS. Jag hade så otroligt flyt att de hade en bettexpert på plats som skulle kolla på någon häst där, hon såg att jag stod och kollade på betten och kom fram och hjälpte mig! Hon var supersnäll!
Jag förklarade hur Kennys reaktion till bett är, och berättade att vi ska till tandläkaren så snart det går att köra.
Hon tyckte att jag valt väl när jag ville ha Dynamic bettet, men hon föreslog även att jag skulle ta med mig ett Myler-bett som gav extra tungfrihet eftersom hon trodde att det skulle passa Kenny bra.
Tydligen är det ofta så att "fullblodshästar" som Kenny inte alls tycker om när de får tryck över tungan, och det är därför Kenny inte fungerar alls på raka bett. Det Mylerbettet jag fick med mig går att kombinear med en kindkedja för mer stabilitet, men jag fattar inte riktigt hur jag ska få på den, så jag struntar nog i det.
Det har även en kopparrulle på mitten för att stimulera tungan, men den ger noll tryck på varken tunga eller mungipor! Bådar gott...


Mylerbettet ser ut såhär fast med en kopparsnurra på mitten av mitteldelen.

Dock hade jag mest tillit till Dynamic bettet och ville därför prova det först.
Hon såg väldigt nöjd ut när vi tränsade, det låg himla bra i hennes mun, då jag kortade tyglarna kändes hon ovanligt stark i högertygeln men annars var hon fin. Riktigt fin i traven, och lugn i galoppen till en början. Men hon ville inte ta någo som helst stöd på bettet i galoppen utan gick med huvudet i vägret (något hon inte gjort på år och dar!) när jag då försökte hjälpa henne och rida ihop henne ytterligare var katastrofen ett faktum.

Om jag försökte balansera upp henne på yttertygel tvärstannade hon och lättade med frambenen, då fick jag lite panik och försökte få henne att gå frammåt. När hon började trava baklänges istället släppte jag tyglarna helt och gjorde en "ponnyspark" som en sista utväg att få henne framåt. Då Slängde hon sig fram och jag försökte korta tyglarna igen.
Efter att hon lugnat sig något tänkte jag försöka mig på att rida lite skänkelvikningar för att påbörja det lösgörande arbetet igen. Då började hon kasta sig i sidled tills hon tillslut hamnade i väggen, då hann mitt ben reagera innan jag gjorde det eftersom hon klämde upp det mot väggen: så jag tryckte till ordentligt med ytterskänkeln och då var cirkusen igång igen: Hon la i backen, tvärstannade så fort jag gjorde något och lättade med frambenen, slängde sig mot väggen flera gånger och klättrade på den med frambenen och jag vet inte allt vad hon gjorde...

Tillslut fick jag henne bort från väggen, in till mitten av ridhuset och försökte bara få henne att stå stilla och andas...

Gud, jag vet inte vad jag ska säga - hur kunde hon bara få panik?
Jag vet att hon inte har något stort problem med tänderna eftersom hon låter mig kolla efter ganska bra själv, men kan det ändå på något vis varit bettet som inverkade på något konstigt vis när jag försökte rida henne fram till det ordentligt..?
Efter ca 5 min i mitten kunde jag trava lite på halvlånga tyglar innan jag skrittade ut en sväng.

Fy vad ledsen jag blev. Jätte-jätteledsen.
Det kändes som om vi sakta men säkert tagit ännu ett steg framåt i vår utveckling de senaste veckorna, och så gör hon ändå såhär?
Att sitta på henne då, och verkligen känna att det var som om allt vi jobbat fram och lyckats med under de här åren var som bortblåsta och jag hade ingen kontakt med henne alls. Det var otäckt.
Inte så att jag var rädd för att falla av eller skada mig, jag blev rädd för hennes skull - hon måste ha mått jättedåligt just då!

När jag kom in i stallet igen var jag för besviken för att se det ur Kennys perspektiv och beklagade mig för Andrea med saker som: "Det är inte bara det att hon inte möter mig halvvägs! Hon låter mig gå hela sträckan själv, och sedan öppnar hon inte ens dörren när jag kommer fram!" Det var så det kändes just då.

Det jag tycker är jobbigt just nu är det faktum att jag inte verkar kunna få någon hjälp med det här!
Ingen funktionell utrustning eller hjälptygel fungerar, ingen tränare förutom Danne förstår sig på Kenny - och det räcker inte för oss att träna fyra gånger per år!
Vi behöver hjälp, men det verkar inte finnas någon...

Ibland känner jag för att skita i markarbetet på banan, att vi so fort det blir vår BARA ska rida ut och träna lätt markarbete i naturen, och hoppa. Det hade blivit både roligare och lättare...
Men jag ska såklart prova Myler-bettet i morgon, helt utan förhoppningar, sedan ringer jag Tandläkaren i morgon också och bokar tid.


Kanske behöver vi en mini-paus igen? Bara ljusbehandling och uteritter i några dagar..?
Jag tror nästan det..!


Har ni läsare några kloka idéer?
Vet ni något jag skulle kunna ta hjälp av?
Någon bra dressyrtränare i halland/skåne områdena?

Frukosterar

Off topic, men ändå!

Jag har precis satt mig ner i stora fåtöljen med datorn och frukosten!

När jag vaknade styrketränade jag i ungefär 20 min, duschade sedan och gjorde i ordning världens bästa frukost.
Jag har haft problem med att jag inte är hungrig på morgonen, och vad jag än får i mig så blir jag jätte-jättehungrig innan lunch. Inget fungerar; Te och smörgås, gröt osv.

Men i samband med att jag började powerwalka i somras har jag börjar göra fiber-smoothies!
Det är gott, går lätt ner och håller mig mätt hur länge som helst - för att inte tala om hur grymt nyttigt det är!
det brukar bli olika smaker från dag till dag, men favoriterna är banan/blåbär och hallon/kiwi.
Idag blev det hallon/kiwi som då även är blandad med 1 dl fiberhavregryn och yoghurt!
Tillsammans med detta tar jag även omega-3 och vitamin/mineraltablett!
De dagar jag powerwalkar längre sträckor innan frukost brukar jag ta Berocca!


MUMS!

 

Jag har förresten kommit på att det händer en del de kommande veckorna - skoj!

v 9
Onsdag: Hämta ett par Sprengerbett att ha på prov
Lördag: Åka med moster på nationell tävling (bra för mig att lära mig lite rutiner på högre tävlingar)

v 10
Tisdag: Dressyrträning för Ulf
Söndag: Tävling på Plönninge 1,00 m

v 11
Tisdag: Dressyrträning för Danne
Onsdag: Dressyrträning för Danne
Söndag: Tävling i Båstad 1,00 + 1,10 m

Detta var det jag kunde komma på på rak arm :D

Succé!

Jag måste erkänna att jag innerst inne var lite skeptiskt till min nya mirakel-lampa...
Visst blev mina axlar varam, mjuka plus att det var himla skönt igår, men jag var ändå tveksam till hur stor skillnad den faktiskt skulle göra på Kenny.
Idag provade jag den på Kenny och blev verkligen överbevisad!

Hon tyckte att den var döäcklig först, och stod och spämde upp sig som hon alltid gör när man ska prova något nytt...
Först kände jag igenom henne lite snabbt, och hon var väldigt mjuk och fin i sina muskler. Enda förhållandevis spända stället jag kunde lokalisera var högst upp på nacken över atalskotan.
Eftersom hon var lite spoky började jag dock mitt på halsen och jobbade sakta upp mot nacken när jag tillslut kunde punktbehandla ca 5 min för att verkligen få effekt.
Det tog inte lång tid innan Kenny gav respons genom att sänka huvudet, göra en djuuup suck och börja tugga.
Visserligen brukar hon ge väldigt tydliga responser på diverse laser/ljus/massagebehandlingar, men att hon gjorde det så snabbt med denna gjorde mig verkligen glad - då fungerar den!
Hon reagerade även såhär tydligt på två till ställen; framför bogbladet på höger sida samt "bröstfiléen" på vänster sida :)
Ryggen var hon väldigt mjuk och fin i redan, men behandlade den lite i värmande och masserande syfte.

Eftersom bogen varit hennes senaste problemområde fokuserade jag på frampartiet och rygg idag, bakdelen tar jag nog lite i morgon innan ridning!

Wiii va kul att det fungerar!!!

Nu kan jag använda den här ljusterapin på henne flera gånger i veckan!
Vilken lyx!

Det blev faktiskt ingen ridning idag - första vilodagen utan någon som helst motion.
Efter behandlingen gäspade hon hur många gånger som helst, verkligen hur många gånger som helst!
Så jag borstade bara lite på henne med vår allra mjukaste borste; långa drag med lagom tryck, sedan gick vi på en promenad runt anläggningen innan vi myste i boxen en stund - sedan åkte jag hem!


I morgon tror jag att jag ska åka till HorseFarm och se om de har något Sprengerbett att låna mig :D

Infraröd lampa

Jag har köpt en begagnad infraröd-massage-lampa-grej över nätet som äntligen kom idag!
Den är egentligen till människor, men jag ska (såklart) ha den till Kenny!

Vår Equiterapeut har använt infraröd strålning när hon behandlat Kenny innan och Kenny verkar tycka att det är superduperskönt! :)
Den ska tränga in på djupet och reducera inflammationer.
Den verkar smärtlindrande vid allt ifrån ryggvärk till tennisarmbåge och andra ledbesvär samt bota muskelvärk, muskelskador och muskelspänningar!

Vilken mirakelmakapär!

Jag brukar alltid prova allting på mig själv först, innan jag provar det på Kenny (det gäller faktiskt även liniment och liknande, haha) så i kväll ska jag prova den på mina spända axlar och se vad som händer!

Riktigt spännande!

Den kommer väl fungera mer eller mindre bra, och i vilket fall så är planen att använda den på Kenny ganska ofta; mer intensivt vid massage/vilodagar och lite lätt före och/eller efter ridning på de ställen hon är spänd eller tidigare haft besvär!

Det känns himla koolt att ha en egen sådan här grej!!!

Edit:
Har provat den nu på mina annars stenhårda axlar, som nu är mjukeli mjuka!
Det gör fortfarad,nde lite ont om jag lägger tryck på dem, men det har det ju gjort sedan jag var i tioårs åldern, så det lär jag få leva med.
I morgon ska den provas på Kenny!Ridpasset idag gick både bra och dåligt;
Det började bra, och hon var riktigt fin men lite stark i galoppen. Sedan kunde hon tyvärr inte riktigt slappna av när jag skulle trava av henne efter lite galopparbete. Hon blev stum i munnen och spänd i nacken...
Jag har vairt i kontakt med en ridsportsaffär om att lånat ett Sprenger Dynamic RS, ska försöka hinna med det snarast för såhär kan vi inte hålla på! :P

three things

1.
Igår, söndag, blev de uteritt för mig och Kenny.
Planen var att rida lite lösgörande intervallträning i skritt och trav, men Kenny var så himla pigg att det blev lite galopp på slutet också ;)
Nu när asfaltsvägarna är fria från snö började vi passet med 12 min skritt på asfalt i raskt takt, därefter 5 min långsam taktmässig trav i djup form på asfalt, sedan 5 min skritt på mjukt grus, 5 min trav på lite hårdare grusväg, 3 min skritt på samma grusväg, 4 min frisk galopp (2 i höger 2 i vänster) i lite högre form eftersom hon blev lita stark och sedan 15 min skritt på både asfalt och ggrusväg.
Hon var riktigt lyhörd och lyssnade fint på mig, även om hon tyckte att vi galopperade lite för lite :)
Hon hade en så gimla härlig galopp också! Jag satt ner hela tiden, vilket jag inte brukar när vi rider ut, och jesus vilken power hon fick! Den dagen vi kan få det trycket inne på banan kommer vi kunna hoppa hus!


Kenny i sin nya fina lädergrimma.
En till bild där hon är sjukt lik Milton, haha!

2.
TACK FÖR ALLA FINA KOMMENTARER!
Jag sparar alla de kommentarer som jag och Kenny får som verkligen värmer mig i ett dokument här på datorn, och så kollar jag på det när jag är lite låg, och då blir jag alldeles tårögd!
Idag vill jag speciellt tacka sockersöta Sarah som fick mitt hjärta att lätta igår:

Det är som sagt inte så många som tror på mig och Kenny, och därför blir jag extra rörd när någon faktiskt gör det! Tack igen Sarah!


3.
Visste ni att vår allas Meredith Michaels beerbaum fick en liten dotter i lördags?
Minns dock inte vad hon skulle heta... Något sött var det i aalla fall!

RSS 2.0