Årsresume 2009

Inlägget ni alla väntat på är nu här - skämt å sido ;)


Det är i alla fall dags för *trummvirvel*


Det kommer inte vara en så värst utförlig resumé, jag kommer mest ta upp de saker som utmärkt sig över året som gått; betydelsefulla ögonblick, bottennapp och lyckorus!

För enkelhetensskull tror jag att vi börjar från början ;)

Det jag kommer igår mest från Januari 2009 är det faktum att min moped gick sönder, och ingen kunde riktigt laga den, så jag fick cykla till skolan och till stallet varje dag.
Som ni kanske vet bodde jag på internat, och mina föräldrar bodde ca 50 mil bort, så det var bara att cykla på.
Hela januari och februari cyklade jag 1-2 mil varje dag, och fick en grym kondition!
Kenny var fit for fight efter lite vintervila, och i slutet av månaden var det en obligatorisk stilhoppning(1 m) på skolan eftersom jag och Kenny gick specialidrott Hoppning 200p.
Jag minns att jag var riktigt nöjd med henne, fick bara lite kritik på tempot som var lite hackigt.
Minns också att det var två plank med i banan, och Kenny har alltid haft lite svårt att taxera fram till plank, men den banan hoppade hon utan problem, och vi fick 40 poäng av 50, alltså 3 åttor, 1 nia och 1 sju!

 

I februari hade Kenny lite humörsvackor, som jag antog hade med pälsfällning att göra.
Därför blev det mycket uteritter i februari och övningar som hon tyckte var lätta och roliga..!
Sista halvan av månaden mådde hon mycket bättre och det blev två riktigt bra träningar.
Först var det hoppning för Barbro, och Kenny och jag hoppade 1.20m för första gången sedan hennes skada. Åååh, vad jag var lycklig då..!
Sedan blev det två dagar hårdträning för Dressyr-Danne och Kenny gick bättre än någonsin. Till och med Danne sa att hon var riktigt fin - och han är inte direkt kravlös ;)

 

Mars var en enda lång prövning...
Den 15 mars, en söndag, skulle jag och Kenny starta vår första lokala sedan skadan, den första lokala på mer än två år. 1,00m skulle vi hoppa, och jag var sååå förväntansfull!
Hon var väldigt pigg på tävlingsplatsen, och så stressad att jag kanppt kunde hoppa fram när dt var andra hästar med. Men jag tänkte att det bara var nerver, så jag red in på banan ändå.

Ettan och tvåan gick bra, men hon hoppade spänt och det gick ganska fort. Så trean petade hon ner, och eftersom hon avskyr att göra fel så blev det bara värre efter det. så när vi vände upp på fyran som var en vit grind tog det stopp. Kenny hade aldrig någonsin stannat förut, så jag blev mest förvänad och lade bara en volt för att prova igen. I anridningen kände jag att hon höll på att stanna igen, så jag smackade på för att uppmuntra henne. Så hon började hoppa, men ångrade sig och stampade ner med frambenen rakt i grinden och fastnade.

När vi kom ut på banan märkte jag att hon skurit upp en stor flik på höger framkota, och blodet fullkomligt sprutade ut. Jag fick panik och blev helt hysterisk och fick ta in henne i stallet och lägga ett tryckförband. Barbro, som jag tränade för i fabruari, var på pats och hon är djursjukvårdare - så hon försäkrade mg om att det inte var farligt, men att hon behövde sys. Så det var bara att sansa sig och ringa distriktsveterinärerna. Dem kom ut effter en timme och sydde fyra stygna för att få fliken på plats igen, sedan var det bara på med tryckbandage och vänta tills det lugnande hade gått ur henne. Eftersom Kenny vid detta tillfället var väldigt orolig i transporten så var det ingen idé att försöka köra henne, utan vi fick gå hem (bara 5-6 km, men ändå).

Jag var så himla ledsen! Jag kunde inte föreställa mig att våran come-back till tävlingsbanorna hade kunnat gå sämre... Usch vad jag var olycklig, och Kenny också.
Veterinärerna kom ut dagen efter och gav henne stelkrampsspruta för säkerhetens skull, och ville helst ha henne på boxvila i 1-2 veckor. Men jag förklaade att det var omöjligt och lyckades förhandla mig till att hon skulle få gå ut i konvalecenshagen. Där gick hon i tre veckor, och jag åkte till stallet 3 gånger om dagen och gick ut på promenad med henne. Hon var helt galen efter en vecka, men det var bara att bita ihop...

 


Igångsättningsmånad!
Första bilden visar första dagen som Kenny inte behövde gå i konvalecenshagen längre - hon var glad!
Andra visar ett hopp-pass i slutet av månaden då allt kändes ungefär som vanligt igen.
Ett tag efter skadan var Kenny nämligen rädd för att hoppa över huvudtaget, och när hon väl hoppade var sprången gigantiskt stora och spända... Men så snickrade jag snabbt och lätt ihop en vit grind (som den på tävlingen), och så hoppade vi något språng över den varje dag. Tillslut var hon sig själv igen!I maj var Kenny och jag back on track!
vi deltog i skolmästerskapen i Hoppning, som var stilbedömning
och vi lyckades vinna!
Vi som bara var med för rutinens skull, haha! Men hon var riktigt fin, och vi fick 42p av 50!
Denna månad var jag även med på ytterligare två stilhoppninger, en med Kenny och en med "min" skolhäst, Frigolit <3
Fick bäst poäng i dem också. Shit, man var nästan bortskämd med det då, och jag som aldrig tyckt att jag haft någon speciellt utmärkande bra sits, men där der man! Det var bra för mitt självförtroende i alla fall..!
I maj fick Kenny dock problem med en bog, som vi fick jobba mycket med.. Därför blev det inga andra tävlingar denna vår/sommar förutom alla clear rounder..!
JAG TOG STUDENTEN!!!
Haha, ser att jag glömt O i round, men ni fattar vad jag menar ;)
Jag bestämde mig även för att stanna här nere i Halland, och läsa på högskolan till hösten.
Jag började jobba på Hemköp ;)
Kennys bog började bli bättre, och jag kunde hoppa igen!
Kenny och jag började åka på sommar-clear rounder som dem har här i halmstadstrakten, men bra resultat :)
Sommaren var bara härlig, hela tiden!
Jag och Kenny åkte på en massa Clear rounder tillsammans med Lovisa och Bob, och det var så mysigt!
Jag jobbade ela sommaren, men hade gott om tid att sola, bada och mysa i stallet..!
Efter en härlig sommar fylld med lyckade clear rounder var det dags att tävla inomhus igen.
Återigen harplinges tävling, på plönninges anläggning. Samma förutsättningar som sist, men OJ så mycket bättre det gick! Åååh, vad jag var lycklig när jag kom ut från banan. So what om hon hade stannat en gång, det var totalt mitt fel. Jag satte henne i en del knepiga situationer, men hon tänkte inte stanna, och hon ville verkligen hoppa! Det var så kul! Även om det inte gick så bra resultatmässigt, så var detta en jätteprestation för oss då. Det är denna känsla jag vill ha när vi rider in på banorna i vår!
Danne kom också i oktober för att trimma lite. Det gick inte riktigt lika bra som sist, men nu hade jag köpt en dressyrsadel, så han var nöjd med det ;)
Jag fyllde 19 år, och fick en massa fina paket; bla a en ny hjälm och skydd till kenny!
Jag åkte på min och Kennys första hoppträning på ca 8 månader, det gick åt helvete. Kenny hade fått känningar i bogen igen oc hallt kändes dystert. Jag insåg att Kenny och hennes självförtroende inte var redo för att hoppa i grupp än, och att det antagligen var dags för en vila. Så först vilade hon i 3 veckor, sedan började jag försiktigt hoppa igen - och det gick s.u.p.e.r! :D
Sedan dess har hon varit jättefin i hoppningen!
Kenny har fått lite vintervila med mycket tömkörning och härliga skogsturer!
Jag har suttit hemma och klurat ihop en riktigt bra plan inför 2010, och jag kan kanppt bärga mig tills säsongen kommer igång! :D
Nu är Kenny under igångsättning igen, och det känns att även hon är redo inför tävlingsåret 2010!
Yeee-Haaa! Here we come!

Hahaha!

 

 

 

Lägger upp lite filmer från året också!


Skolmästerskapen!
Haha, när jag tittar på det nu ser det hemst ut! Haha, och fort går det också.
Men men, det är ju faktiskt snart ett år sedan, hade varit mer orolig om
vi inte utvecklats ;)

 


Första Clear rounden i Harplinge!

 


Lokala tävlingen i oktober, Harplinge

 


Kenny löshoppar och är superlycklig, haha!

 

Ja, det är vad ni får av min årsresumé.
Har redan kommit på en del saker jag glömt, med det var mest inte-bra-saker, så det gör inte så mycket.
Haha!


GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLIHOPA!
JAG HOPPAS NI FÅR ETT FANTASTISKT 2010!!!

 


Nytt tävlingsschabrak!

Årets i-landsproblem, men ändå:

Nu när jag varit så duktig och planerat ihop en bra tävlingsplan inför våren och tränat så hårt den senaste tiden, så tycker jag att jag och Kenny ska komma tillbaka till tävlingarna och vara skamligt snygga ;)

Därför vill jag ha ett nytt tävlingsschabrak, som jag bara ska ha när jag tävlar (då mina andra "tävlingsschabrak" tillslut används ganska flitigt på hemmaplan och blir slitna...).

Har spanat runt länge och väl och klämt och känt, me så provade jag en kompis Schockemöhleschabrak och fastnade erkligen för det. Andra schabrak kan ibland åka "ner" på Kenny, alltså att de lägger sig över manken och glider lite bakåt vilket leder till veck och andra jobbigheter ;)
Men med Shockemöhleshabraket hände ingenting, det låg som ett smäck - så ett sådant vill jag ha!

Frågan är bara: Vilken färg!?


Det finns i så grymt snygga färger, och eftersom Kenny är vit så passar hon ju i allt!
Innan har jag i princip bara haft marinblått till henne, eftersom jag tycker skimlar är så grymt snygga i det, det blir så "clean". Men så kom jag på att jag även vill ha en långärmad skjorta - vilket har visat sig vara lättare sakt än gjort... Hittar ingen som är som jag vill ha dem, samtidigt som jag inte riktigt kan beskriva hur jag vill att den ska va! Iriiterande värre!
Det jag vill komma till är att jag vill att min sjkorta och det nya schabraket ska ha samma färg!
Detta eftersom all Kennys utrustning är brun (förutom skydden som är svarta), och all min utrustning är svart - därför hade det varit kul med lite färg, och då samma färg.
Blått hade ju helt klart varit enklast, men jag vet inte...
Det grå-gråa är sååå snyggt, och jag tror Kenny hade sett väldigt vit ut i det!
Det ljusgröna hade passat bra till både Kenny och hennes sadeln+träns röda ton, men vart hittar man en ljusgrön skjorta liksom. Det lär i och för sig gå att beställa...

Ja, som ni kanske märker behöver jag hjälp!

Vilken färg tycker ni att det ska vara på Kennys nya tävlingsschabrak?OBS!
Om något vet om något annat snyggt marinblått schabrak får ni gärna tipsa om det också! :D

Gammalt hederligt fullt ös!

Ja, efter Kennys explosion (på Wiki Wiki förklaras förresten en explosion som "en snabb process som frigör energi och ger upphov till en tryckvåg", och det var ungefär det som hände igår...) insåg jag att hon måste ut och galoppera - annars blir hon knäpp på riktigt.

Hon blir sådan ibland, och om hon inte få sträcka ut sig i en lång galopp på ett fält eller på stranden någon av de följande dagar då så blir hon som sagt; knäpp på riktigt.

Så idag hade jag ite så mycket val, även om det inte riktigt kändes bra att göra det när hon tränats så lugnt den senaste tiden... Jag vet ju vilka luftsprång hon kan få till.
Som tur är så är hon oftast så upptagen med att springa (fullblod eller vad? ^^) att hon helt enklet inte har tid att tappa fart på att bocka eller sparka bakut.

Idag var inget undantag, fy fan rätt ut slätt vad fort det gick, och då vågade jag ändå inte släppa henne helt..!
Det hade varit rätt intressant att låta någon av galopp-tjejerna på Plönninge prova henne på banan någon gång, för att se om hon verkligen är så sjukt snabb - eller om det bara känns så.


Jag och Kenny vid ena änden av fältet, stallet vid den andra...

Hon fick hur som helst först trava där ifrån som bilden är tagen, upp till ridhuset som man ser längst bort och där emellan la vi in några volter och så - redan traven var ganska friskt om man säger så...
Sedan galopperade vi lite "ordentlig" jobb-galopp (även den i ganska friskt tempo dock) på en stor volt innan hon fick galoppera på "stigen" som ni ser fram och tillbaka en gång.
Så skrittade vi en kort stund, och sedan fick hon galoppera igen; först sträckan till stallet, sedan tillbaka och direkt till stallet igen (tre längder alltså). De första gångerna började sträckan med att jag satt ner och "använde" hennes galna framåtbjudning för att verkligen få igång bakkärran ;) Sedan efter ungefär halva ställde jag mig upp i stigbyglarna och så fick hon öka nääästan så mycket som hon ville.

Så som hon kändes hade jag nog kunnat galoppera där hela natten, men sedan travade vi en länga till innan vi skrittade av i en kvart ungefär...

Hon var verkligen helt crazy! Men glad, och det är huvudsaken!


Kenny skrittar fram...


Kenny skrittar av. Tyckte ridhuset såg lite fint ut när det lyste upp sådär, haha!Såhär fin va himlen!


Back in Business

Nu har jag återhämtat mig från gårdagens ilskeanfall!

Jag är vanligtvis en väldigt behärskad människa, som oftast analyserar händelser ordentligt innan jag bestämmer mig för om jag ska bli upprörd eller bara skaka av mig det. 99% av gångerna skakar jag bara av mig det.

Men, som ni kanske märkte blev jag verkligen vrålarg igår - de faktum att jag var trött, hungrig, hade väntat så länge och precis börjat tillfriskna från en jobbig förkylning kan kanske ha varit bidragande faktorer, hehe..!

Nu har jag i alla fall ryckt upp mig!
Det är minurgrader idag, så jag får se om jag kanske kan rida ut i snön och galoppera med Kenny!
Det skulle hon nog tycka om, hon behöver det nu...
Något jag kom fram till i går var att jag nog inte kommer kunna tävla på det tvådelade gummibettet, hon lyssnar inte på mig när hon blir exallterad, som hon både blev igår och som hon blir på tävling.
Jag kan inte riskera att ha en explosiv gigantiskt vit kanonkula som inte lyssnar på mig på en tävlingsplats, det kan bli farligt... Så det får antagligen bli så att jag hopptränar ibland på det tvådelade, ibland på hacket och ibland på Pelhamet - och så tävlar jag med pelhamet.


Konsten att vara ap-arg!

Jag är verkligen ap-arg just nu!
Jävla skit, helt enkelt!

Hade verkligen laddat upp ordentligt:
- Bestämt att mamma och pappa skulle komma till stallet 1 timme efter mig, så att jag hann rida fram och dem bar akunde börja hjälpa mig med hindrena och kameran.
- Åkt till affären och köpt batterier till kameran
- Planerat in en tidpunkt då det vanligtvis inte är någon annan än jag i stallet
- Försökt rida Kenny lite trött igår, så att hon inte skulle vara allt för pigg idag

Men så lyckas ändå allting gå åt heliga helvete - jag blir så sur!
Varför kan jag inte bara ha lite flyt ibland!?

Tror ni att det blev något filmat?
Tror ni att det inte var så mycket folk i stallet?
Tror ni att Kenny var harmoniskt för fem öre?
Tror ni att det blev någon hoppning över huvud taget?


NEJ!

Jag blir verkligen skitsur!
Jag har vanligtvis aldrig någon som kan hjälpa mig att höja/sänka hinder, eller filma när jag rider. Och eftersom vi inte har några speglar i vårat ridhus så är det min enda chans att se hur det ser ut när jag och Kenny rider.
Nu har inte min tränare några träningar heller, så jag får inte någon hjälp med själva hoppandet heller...
Det känns inte så kul att alltid behöva be någon heller, speciellt inte nu när personen i fråga måste stå och frysa i ridhuset...
Ååååh! Vad besviken jag är! När så äntligen någon kan vara med och hjälpa mig så är det kaos i ridhuset och allt bara skiter sig. Skit också!

Till råga på allt blev Kenny superstressad och spänd av kaoset i ridhuset, så ridningen kan man knappt kalla ridning. Hon bara sprang och jah bara drog, det kändes verkligen hemskt..!
På grund av detta finns det ingen chans att jag kan hoppa i morgon istället, eftersom Kenny kommer vara stel pga det långa passet idag då jag väntade och väntade och väntade på att kaoset skulle vara mindre kaosigt....
Men så blev det ju inte, så allt blev bara skit.

SKIT!

Hoppsugen!

Ååååh..!
Jag är helt galet hoppsugen idag, och jag vet garanterat att Keny är det.
Hon har ju fått haft det lite lugnt ett tag nu, så det var ganska länge sedan vi hoppade. Jag vill ju egentligen inte att det ska gå speciellt lång tid mellan hopp-passen eftersom hon blir så exallterad då + att hoppningen är en så bra träning för gymnastikövningar. Men eftersom hon trappats ner i träning nu och är under igångsättning igen så vill jag inte göra så värts krävande hopp-pass, samtidigt som det är viktigt för oss att ha lite högre hopp i kroppen, så att säga, nu när hon hoppar så bra!

Får se vad vi hittar på idag!

Förhoppningsvis kan jag tvinga med Mamma, så att det blir lite filmat! :D

Nämen hoppsan!

Gissa vad min häst gjorde idag?

Galoppombyten!

Bara sådär fixar hon ett av våra långsiktiga mål, jag fattar ingenting :O


Här ser hon inte så förbaskat stor ut, haha!


För det första så var hon vrålpigg idag, ville knappt skritta fram utan började trava med jämna intervaller...
Eftersom jag är sjuk orkade jag inte vara så noga, så jag red barbacka med hackamoret :)
Det var mysigt till en början, men så kom Andrea som skulle longera Elinors häst som vilat en period. Den bockade som aldrig förr, och då ville inte Kenny vara sämre.
När de två hästarna då äntligen busat klart kunde jag och Kenny återgå till lite vanligt hederligt galopparbete.
Efter en stund började vi rida en åttvolt i galopp där alltså ena volten är i rätt galopp och andra volten i förvänd.
Så helt plötsligt, när jag och Kenny ska ställa om till förvänd galopp, hoppar Andreas häst till igen och jag reagerar blixtsnabbt med en förhållning för att förebygga eventuellt glädjerus från Kenny. Då bytte hon!
Jag blev helt förvånad och blev fast i min förhållning vilket gjorde att Kenny blev sur och tog några bocksprång. ;)
När jag sedan balanserade upp henne igen och fortsatte med övningen och vi kom till omställningspunkten igen, så provade jag att göra en kort halvhalt direkt följt av att jag bad om ett byte. Då bytte hon igen!
Jag fattar verkligen ingenting!
När jag gjort så innan har hon slagit sig fri och dragit iväg i förvänd galopp, nu gör hon helt plötsligt stora luftiga byten!?
Haha, bytena var näst intill perfekta, men glädjeskutten efteråt var inte lika kul :P
Från höger till vänster blev bäst byten, men hon skuttade lite efteråt varje gång.
Från vänster till höger blev ibland bakbenen ett galoppsprång efter, och om jag då försökte vara övertydlig sparkade hon bakut som en galning. Jesus vad jag höll på att åka i backen då!

Ni minns kanske att jag i det här inlägget berättade att hon aldrig sparkat bakut förut?
Och nu har hon gjort det två gånger på en vecka - jag gillar inte det här mönstret...

Tur är i alla fall att jag känner att hon gör det för att hon är pigg och busig, inte för att hon är missnöjd.
Det är väl alltid något, haha!


Preliminär tävlingsplanering 2010

Självklart måste jag börja det här inlägget med att säga att det här är preliminärt, antagligen kommer det ju hända något på typ, första tävlingen, som gör att vi inte kommer kunna vara med på de andra.
Men planen, målet, är i alla fall att vår tävlingsplaneringen för den första halvan av 2010 ser ut som nedan.
Kan dock tillägga att jag har en massa fler att välja på (älska halland) men dessa är dem jag skulle föredra, men skulle det hända något en vecka kan jag åka följande istället osv - de är tur!


v. 10 4/3 - Föreningen Plönningeryttarna Lokal
v. 14 5/4 - Ridklubben Styringe Stall Lokal
v. 15 13-14/4 - Laholmsortens ryttarförening Regional
v. 19 15-16/5 - Harplinge Ridklubb Lokal/Regional (Agria Senior Cup omg I)
v. 21 28/5 - Halmstads Fältrittklubb Regional
v. 24 20/6 - Kvibille Ridklubb Lokal (Agria Senior Cup omg III)
v. 26 1-3/7 - Björbäcks Ryttarförening Lokal/Regional (Lamicell Cup)Som sagt, detta är mitt urval just nu, tror inte alla tävlingar ligger ute än heller. Men ja, jag är nöjd såhär!
Har inte planerat in när jag ska debutera vad. Det får vi bestämma "i farten". Vi avancerar när vi är mogna för det! :)

Sjukast av alla..!

Det är vad jag är!

Jag snörvlar och nyser som ett litet ynk, och hela välden känns groggy...

Jag mådde dock liiite bättre så fort jag kom till Kenny, men orkade inte rida så värst mycket:
Började med att skritta på långa tyglar i friskt tempo i 10 min,
sedan lite grand på korsta tyglar,
sedan trav längs fyrkatsspåret och på stora böjda spår i kanske 5 min,
sedan 10 mins skritt igen.

Kenny var lite snopen, hon vill verkligen träna nu. Men jag måste vara rättvis mot mig kropp också, så det fick bli såhär idag! Får se hur jag mår i morgon, hoppas att jag kan rida lite mer då!

Ska in till stan i morgon och kolla in mellandagsrean :)

Har förresten också kollat in tävlingsterminen för Halland idag, och det ser strålande ut!
Jag kommer förklara upplägget mer utförligt och lägga upp min tävlingskalender så fort jag slipat klart på den, men planen går i alla fall kort ut på att vi börjar med 2 lokala 1m, sedan ska vi försöka avancera så effektivt som möjligt.
Men för att det inte ska bli för stor press på Kenny tänkte jag vara med i en cup som går i 1,00m (i final +5) så att cuppen blir ungefär varannan start, så blir det lite mer simpelt, hoppas jag :D
Som sagt, mer utförligt kommer sen!


Saker som jag har märkt att folk inte tänker på...

Jag har lagt märke till att en del saker som jag är supernoga med, tänker andra inte ens på.
Därför tänkte jag nu ta upp dem tre punkterna som är bland dem viktigaste riktlinjerna i mitt hästintresse:


Min tre i topp om saker jag inte kan förstå varför folk inte tänker efter om:

3. Anser folk verkligen att fram- och avskrittning är överskattat?
Jag skrittar fram min häst på långa tyglar minst 10 min varje gång jag rider, sedan skrittar jag ytterligare 5-10 min på korta tyglar, och skrittar av 10-15 min. Detta gör jag för att hennes stora muskler och långa ben, nacke och rygg ska få en chans att komma igång, värmas upp, innan jag ställer krav på dem.
Jag hade aldrig kunnat kräva att min häst skulle göra diverse svåra övningar om hon inte var lösgjord först - och en ordetnlig framskrittning är otroligt viktig för att hästen ska kunna bli ordentligt/ärligt lösgjord.
Jag kan verkligen inte förstå varför man ara skirttar max två varv i ridhuset och sedan börjar galoppera?
Vill man inte ha en hållbar häst? Ber man verkligen om problem? Eller är det bara "tråkigt" att skritta?
Jag anser att skritten är en väldigt användbar gångart, förutom en suverän uppvärmning. Kenny är väldigt stor och jag som inte är så stor har problem med att komma åt henne ibland i framförallt galoppen (hon blir istället lite stressad och springig), då är det väldigt användbart att gå ner till skritt och försöka göra övningen korrekt då istället, för att sedan kunna accelerera upp till trav och galopp igen.
Hade aldrig kunnat komma någonstans med Kenny om jag inte använt mig av skritten fullt ut..!
Så kortfattat: Skritta is good! Not skritta is baaad!


Bild från studiebesöket på galoppstallet i england.


2a. Foder och foderstater - man ger vad man har lust med, så länge hästen inte blir fet?
Jag har länge försökt påverka mina bekantas syn på det här med hästens mat. Precis som vi människor har ett näringsbehov som behöver uppfyllas varje dag så har hästarna det också. Dem behöver få i sig en viss mängs näringsämnen för att kunna prestera och utföra det arbetet vi kräver av dem. Så är det bara.
Foderlära är allt för avancerat för att förklara i ett inlägg i bloggen (tro mig, jag har läst en foderkurs över tre år på gymnasiet med en av Sveriges främsta foderlärare som instruktör), men jag tänkte bara snabbt förklara hur det ligger till med grovfodergivan. I hö och hösilage finns det något som heter Torrsubstans, och det i grovfodret som inte är trrsubstans är vatten. Alltså kan man snabbt räkna ut att hö, som är torrare än hösilage, inne håller mer torrsubstans än hösilage. Hästar har ett vist torrsubstans-behov som man måste tillgodose varje dag, annars får dem "tuggbrist" och kan börja äta på inredningen elelr i värsta fall sitt eget bajs, eftersom dem måste få i sig denna torrsubstans-mängd. För att göra det enkelt för sig kan man då räkna på att hästen behöver MINST 1.5kg hö per 100kg häst (alltså en häst som väger 500kg behöver MINST 1.5x5=7-8kg hö), och mellan 1.7-2kg hösilage per 100kg häst (500kg häst behöver alltså MINST 1.7x5=8-9 om hösilaget är mycket torrt och omkring 10kg om hösilaget är lite blötare), eftersom hösilaget innehåller mer vatten, hösilage är alltså näringsfattigare än hö om man räknar per kg grovfoder.
Detta måste alltså hästen få för att må bra, dessa givor blir inte hästarna feta av. Därför blir jag så uppgiven när jag hör om tävlingspresterande D-ponnysar som får 3 kg hösilage per dygn - det är inte snällt!!!
Om ni inte förstår hur det här med foder fungerar, ta kontakt med någon som kan! En del foderleverantörer har gratis rådgivning där man kan gå goda riktlinjer till sin foderstat. Det är så värt det!
Kräv inte att hästen ska prestera om du inte gett den alla förutsättningar för att klara av det!

2b. Krossat foder
Krossat korn håller sig ungefär lika länge som pellets eller müsli, så där är det ingen fara.
Krossad havre där emot, innehåller andra oljor och näringsämnen som härsknar (som sur mjölk ungefär) efter 10-14 dagar. Tänk på det innan du köper en stor säck krossad havre till en häst som inte ska ha så mycket av det. Efter 2 veckor bör du inte använda det, för det är härsknat då - och man vill inte ge sin häst ruttnande mat!


Såhär ska det se ut!
Obs, bild lånad från google.com.


1. Equilinas inlägg "Låt barnen vara barn!" säger allt..!
Som en del av mina läsare redan vet så gjorde jag ett projektarbete om hästar och hållbarhet, hur man bär sig åt och vad man ska tänka på/vad som är av största vikt om man vill ha en hållbar häst. Att rida in en häst som 2-åring går emot alla mina principer!
Jag kan verkligen inte förstå hur en del tänker, och jag blir så grymt uppeldad över sånt här!
Under min undersökning samtalade jag med några av vårt lands mest erfarna och rutinerade hästfolk och forskare, och utifrån den kunskap dem delade med mig kan jag säga att det är absurt att rida in en så ung häst.
Nästan lika idiotiskt som dem som tränar sina hästar till doverse tester och kvaliteer utan att låta dem ha viloperioder, utan att ta hänsyn till fakorer som växtvärk eller sen mognad - jag bli galen!
Jag menar, helt ärligt: Hur många av dem hästar som man ser, inte bara i Sverige, som presterar på topp på treårstesten och kvaliteerna når toppen som vuxna sedan? DET ÄR INTE MÅNGA!
Vad är det då för vitts med att köra slut på dem som unga, om den kära leksaken ändå går sönder innan den nått vuxen ålder. Helt insane!
Enligt mitt tycke så ska 1-,2- och 3-åringar gå på lösdrift och i flock så mycket som det bara gå. Det finns inga som helst ursäker som kan göra det ok att stänga in bäbisar på små ytor utan kompisar att utvecklas tillsammans med.
Hörde bara för någon vecka sedan om en 2-åring som dem redan red på i skritt, trav och galopp "för att den var så snäll". Det verkligen krossade mitt hjärta.
Hur kan man resonera så? "Jag belastar hästen tills den protesterar, och protesterar den inte så fortsätter jag bara", är det så man tänker!?
Fan alltså, jag får verligen ont av att höra sådant...
Det är vad jag tycker i alla fall!

Weird dreams

Fatta att jag drömde att det gick omkring en massa män i mitt hus, riktiga kostymnissar, men istället för huvuden hade dem paketrosetter.
WTF!?

HUR kan man drömma något SÅ konstigt?
Det var verkligen superduper wierd. Nästan så att jag blir lite orolig för mig egen fantasi....
Måste nog nästan photoshopa ihop en bild så att ni får se det...

Bilden e klar:

Fattar ni vad jag menar? Weird....


I survived..!

Otroligt men sant, det regnade eller snöade inte ens lite när jag och Kenny red ut!
Dock hann den blöta asfalten på hemvägen frysa på, så det var lite halt.

Kenny var förresten jättesöt när hon upptäckte att det var halt någonstans!
Hon har en stooor och aktiv skritt i vanliga fall, och så även idag. Men så om hon halkad till med något ben började hon ta ytte-pytte steg istället. Jag som satt på började plötsligt hoppa lite upp och ner och fattade ingenting först.
Nästan som piaff, men utan så värst mycket aktivitet i benen, det måste ha sett helt sjukt ut.
Så gjorde hon i alla fall typ 20 gånger på vägen hem, haha!

Tripp, tripp, tripp.

Söthästen!

Helt off-topic, men enligt tradition har vi stoooor kalkonmiddag hemma hos oss idag - och jqg har mittbena för första gången på typ 6-7 år! Fick panik när jag insåg att det skulle bli modernt igen, men tillsammans med flätor och lockar så att man får bort håret från ansiktet ser det riktigt skapligt ut.
Har tyvärr ingen bild, då kameran fortfarande e död, och med mobilen blir de för mörkt. Får fixa de en annan gång.

Nej nu jävlar

ska jag rida ut om det så är det sista jag gör!!!

Har väntat och väntat och väntat på att vädret ska bli bättre, men det är bara att inse att vädret blir inte bättre än såhär i Halland i december...

Kenny håller på att bli helt galen (i vanliga fall är hon bara 98% galen), och jag vill kunna skritta ut nästan varje dag nu när hon har en lugn vecka..! Nej, det är bara att ta mod till sig!

Idag får jag och Kenny klä på oss regnställ, flytväst och sylvester - för här ska det ridas ut!!!


Ååååh, varför kan det inte vara sol och sommar igen!?

 

 


Ännu en nära-döden-upplevelse!

Hur motionerades Kenny i måndags? Skrittade ut en sväng
Hur motionerades Kenny i tisdags? Tömkörning (ganska lätt)
Hur motionerades Kenny i onsdags? Tömkörning (ganska lätt)
Hur motionerades Kenny i torsdags? Inte alls
Hur motionerades Kenny i dag? Barbacka m gummibettet
Hur smart var det? Inte alls

Hon sparkade bakut två gånger. Hon har aldrig sparkat bakut med mig förut!
Som tur var satt jag kvar, men det var med nöd och näppe några gånger, haha!
Tur att hon är pigg och glad i alla fall.

Planen är ju att hon ska gå lite lugnt den här veckan.

Sätter nog igång henne efter helgen..!


JULAFTON!

Var i stallet klockan 7 i morse för att jag ville pyssla och rida ut en sväng innan frukost.
Tyvärr så har slasksnön frusit till is under natten, så det var till och med svårt att få ut henne i hagen...
Men men, vi myste länge och väl i stället!
Igår bakade jag en jätte-pepparkaka som det stod "Kenny" på som hon fick efter frukosten, she loved it!
Sedan borstade jag hela henne med mys-borsten (lika mjuk och len som kaninpäls!) och klappade och gosade hur mycket som helst. Sen fick hon och Nykle gå ut i hagen..!

Åker tillbaka vid 3-tiden skulle jag tro - får se om det blir ridning eller mer mys (eller både och!) =D


Mål 2010!

Mål.
Jag tycker alltid att det är så svårt att skriva mina mål för ett kommande år.
Det beror nog dels på att jag tycker att det mesta är så självklart då det sällan handlar om resultat-mål, och dels på grund av att jag och Kenny aldrig fått någon tävlingsrutin - det händer alltid olyckor som gör att vi aldrig kommer till den där tävlingen, eller nåt det där resultatet.
Av någon underlig anledning är vi otursförföljda, varför? Så fort vi är på G händer det något; Kenny sträcker sig i hagen, Kenny stannar på en tävling och fastnar i grinden, Kenny trampar snett i upphoppet osv. Det händer alltid någonting, och därför har jag aldrig riktigt vågat hoppas på att vi ska komma någonstans inom tävlandet.
Men det har också varit ok.

För omkring två år sedan fick jag göra ett val; Hästen eller sporten.
Antingen sattsade jag på hoppningen, och fick då köpa en ny häst och släppa Kenny på lösdrift. Eller så väljer jag hästen, och nöjer mig med att göra det som Kenny klarar av och har lust med, men vilket också innebär att välja bort alla framtida tävlingar. Jag valde Kenny. Utan att tveka.


Men nu har vi kommit till det skedet att det faktiskt går att tävla, vi kan och vi vill. Men det är fortfarande svårt att bedömma i förväg hur långt det är rimligt att gå per säsong eller år. Tänk om det händer något igen? Då får jag inte ha haft för höga ambitioner, så att jag blir för besviken när det inte går. Samtidigt anser jag att man ska sikta mot stjärnorna, även om man ska vara rimlig i sina val och planeringar.

Innan allt gick åt pipsvängen så brukade jag ha som regel att mina långsiktiga mål skulle vara svåra, men realistiska. Det tänker jag ha som regel i fortsättningen också.
Det blir dock lite klurigt med dessa långsiktia mål, eftersom jag inte vet hur Kenny kommer reagera på att åka på så många fler tävlingar, så mycket oftare än vi gjort innan. Om hon är lika glad och fakuserad som hon varit på de senaste tävlingarna kommer 1.20m inte vara några problem, då kanske vi till och med kan debutera innan sommaren och vara med på DM i augusti (finalen brukar gå i 1.25). Men om hon blir hispig och stressad, som hon blivit ibland, kanske man får vänta med 1.20m tills hösten/vintern. Jag hade dock gärna debuterat utomhus...
Hon är så oberäknelig min lilla häst!

Såhär ser i alla fall mina ungefär-mål ut:

Större, långsiktiga mål

Debutera 1.20m
Som jag nämnde ovan kanske det inte blir några problem alls, kanske vi till och med kan starta 1.30m i år, det vet man aldrig. Kanske behöver jag ändra/uppgradera detta mål beroende på hur det går för oss!
Jag har inte heller bestämt ännu om målet ska vara 1.20 regionalt eller nationellt, vi får se hur det går helt enkelt!

Galoppombyten
Om vi ska hoppa en nationell 1.20 så måste hon kunna göra byten utan problem när jag ber henne. Just nu byter hon ju av sig själv inne på banan, men inte i markarbetet eller på träningar. Lite konstigt det där. Innan har jag ju tänkt att så länge hon byter inne på banan spelar det kanske ingen roll, men eftersom jag är en kontrollfreak vill jag gärna kunna bestämma när vi ska lägga in ett byte också...
I nuläget byter hon från vänster till höger med hjälp av en markbom utan problem, men från höger till vänster är det inte alltid hon byter, och eftersom hon går i den förvända galoppen så bra tycker hon inte att hon behöver bya för balansens skull. Så det får vi jobba på :)

Liksidighet/rakriktning
Hon är fortfarande väldigt oliksidig, även om det blivit 1000 gånger bättre. Det måste fortsätta vara vårt huvudsakliga mål i markarbetet för att nästa mål ska kunna uppnås:

Hållbarhet!
Eftersom man inte vet säkert vad det är som fick Kennys obotliga skada i hoven att mirakulöst läka, så känns det som att all vår tid är lånad tid - jag vet inte hur länge vi får ha de såhär bra!
Därför gjorde ju jag en undersökning som mitt projektarbete sista året på gymnasiet om ridning och hållbarhet, där jag samlade ihop nästan alla faktorer som spelar roll och vad det är man ska tänka på för att få en hållbar häst. Det är det all min ridning handlar om, och det är därför allting är så noga med Kenny. Det är inte för att hon ska kunna gå svår hoppning, det är för att hon ska kunna hoppa över huvudtaget.

Detta måste jag fortsätta med så länge hon är i träning, och därför är det vårt allra viktigaste mål.

Kortsiktiga/delmål

♥ 1,00-1,10m stabilt och enkelt

Det här ska vara a piece of cake! Det känns det som redan nu, men rutinen är grymt viktig för både mig och Kenny eftersom vi som sagt aldrig fått någon riktig tävlingsrutin. Utomhussäsongen ska vi utnyttja fullt ut, eftersom det är Kennys styrka och det är då det blir lättast för henne.

♥ Träna!
Jag och Kenny måste komma igår och träna ordentligt! Vi skulle ju ha varit på fler hoppträningar nu i höst, men efetrsom de andra i min grupp har tävlat hela året så gick dem på en ganska tidig vintervila, och därför blev det inga mer träningar förrän efter nyår. Så hoppträningarna ska vi ta tag i på allvar, och träna åt minstonne varannan vecka. Dressyr tränar vi bara för tränare när Danne kommer ner, borde vara dags snart?
Sedan har jag även tänkt på att träna lite terräng i vår. Inte något svårt alls, kanske inte ens för instruktör. Bara så att hon får hoppa över lite stock och sten, och i vatten, så att hon hittar sin inre modiga irländare igen!
Det tror jag hade varit riktigt bra!

♥ Bett-problemet
Vi måste lösa det här med vilket bett vi ska hoppa/tävla på. Ibland går hon riktigt bra på hackamoret, ibland lyssnar hon inte alls på det. Ibland går hon riktigt bra med det tvådelade gummibettet, ibland drar hon mot hindrena och lyssnar inte på mig. Ibland går hon riktigt bar med pelhamet, ibland blir det för skarpt och hon kommer av sig. Ett till problem med både hacket och pelhamet är att jag ibland blir lite efter i språnget med dem. Det fina, och som gör att Kenny trivs så bra med de betten är att man kan rida med lite längre tyglar, men fortfarande ha samma kontroll. Men samtidigt för de långa tyglarna att jag inte är lika snabbt att följa med, i alla fall på lägre hinder. Men det är något jag måste träna upp, och som nog kommer efter hand.
Tillbaka till betten; I nuläget varierar jag mellan dessa tre bett, får se om det är något av dem som funkar bäst i slutändan...

I övrigt har jag några tankar som inte riktigt kan kallas delmål, men som ändå ska uppfyllas:
~ Konditionsträning ska komma igång

~ Styrketräning i form av studs och teknikövningar
~ Se till att Kenny har alla förutsättningar för att lyckas; rutiner, avancera långsamt, hålla stenkoll på henne så att hon altid är pigg och fräsh (ska till exempel köpa ett paket "kolla masken" efter nyår och ta ut tandläkaren) osv.

Nu kommer vi till mina personliga mål

♥ Min Kondition
Intervall träning så fort det blir lite ljusare på eftermiddagarna. Kan inte springa hur mycket som heslt pga knäppa knän, men powerwalka kan jag!

♥ Enklara/klassisk styrketräning
Jag har en atletisk kropp och måste passa mig för att styrketräna för mycket då jag väldigt lätt bygger muskler. Lite som Kenny faktiskt när man tänker på det, haha!
Om jag ska kunna konditionsträna får inte min kropp bli för tung (muskler väger mycket) för att det då som sagt blir onödigt jobbigt för mina knän. Samtidigt behöver jag mina muskler för att orka rida en så stor och svårriden häst som Kenny.Det är mycket att tänka på....

♥ Mina sitsfel
Min satans blick! Jag har ett problem med att jag tittar mellan hästens öron när jag rider, och det stör min ryttarkänsla och gör att jag ibland inte sitter ordentligt på sittbenen utan "finsitter" istället - noooo good!
Det här har jag jobbat på i flera år, på skolan blev dressytränarna helt galna på mig. Det har blivit mycket bättre, men jag tittar fortfarande ner ibland, och det måste jag göra något åt - det är inte snyggt och det är inte effektivt.
I övrigt har jag en ganska bra hoppryttarsits, det är kanske då, som jag nämnde tidigare, att jag komemr lite efter i sprången när jag rider med längre tyglar... Annars så är det ganska skapligt..!

- Tillsammans ska dessa mål (ovan) bidra till att jag blir en effektivare ryttare, att jag kommer till ridning snabbare och som sagt orkar rida Kenny ordentligt. Om jag lyckas med detta kommerr jag inte behöva rida så långa trimmpass för att uppnå samma resultat som våra långe, och ju kortare tid man sitter på hästryggen desto bättre. Det är ändå en extra vikt på ryggen, och ju mindre tid den är där, desto bättre. Det är därför jag är så glad att tömkörningen fungerar..!


Ska även skriva en utvärdering av 2009, men det kommer inte nu. Har bokstavligen fått skrivkramp, haha!


Det här var ju inte ett dugg kul!

Igår höll jag på att dö typ 10 gånger på vägen hem från stallet efersom det var världens snöstorm, och man såg snappt vägen eller vart dikena började. Det var superläskigt, men jag tänkte att det är det kanske värt för en vit jul?
Vit my ass!

Idag har ju hälften av all snö smält bort och det är 3 PLUSgrader ute, vad är det för stil?
Jag som hade tänkt rida ut och galoppera i snön idag, skit också!

Jaja, får se vad jag hittar på istället, kanske går att skritta ut en sväng i alla fall..!

Ordlek..!

Snodde denna från min systers blogg, eftersom jag ändå inte har något bättre för mig..!
Ett tidfördriv helt enkelt.


Regler:
Det här är svårare än du tror!
Kopiera detta och radera mina svar.
Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn!
Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug!
Om föregående person har ett namn som börjar med samma bokstav som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (utom på fråga 1 förstås)! Lycka till!

 

1. Vad heter du? Maja
2. Ett ord på fyra bokstäver: Mule
3. Flicknamn: Maj-Britt
4. Pojknamn: Martin
5. Yrke: Målare
6. Färg: Marinblå
7. Klädesplagg: Munktröja
8. Mat: Mos av t ex potatis
9. Sak i badrummet: Munskölj
10. Plats/stad: München
11. En orsak att vara sen: Massa trafik
12. Något man skriker: "MAMMA!"
13. Film: Moulin Rouge
14. Något man dricker: Must
15. Band: Motley crue
16. Djur: Mumintroll
17. Gatunamn: Mäster Mikaels gata
18. Bil: Mitsubishi
19. Sång: My way (Frankie)
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Masskravaller


Det där var ju en kakbit! :D


Pics från idag!

Idag blev det tömkörning!
Har inte haft någon veckoplanering denna vecka eftersom jag funderar på att låta henne ha en till viloperiod.
Alltså inte hel vila, utan mycket tömkörning och uteritter när vädret tillåter det.
Det tror jag blir bra!

Hade tyvärr inte kameran med mig idag, så det fick bli lite dåliga kort med mobilen.

Tog kort på de nya skydden, hon blir allt bra snygg i dem:

Det var tur att jag tog stl L på bakskydden, de passade perfekt!

Sedan försökte jag ta lite kort undertiden jag tömkörde - det var skitsvårt kan jag säga. Inget jag rekomenderar!
Hon fick ha finskydden på sig, eftersom jag ville prova hur hon gick med bakskydden. Vanligtvis brukar hon nämligen gå som om hon skulle ha transportskydd på sig så fort man byter modell på strykkapporna. Men med dessa verkade hon inte bry sig. Fantastiskt! :P

Här kommer i alla fall lite bilder från tömkörningen. Min mobilkamera vet inte hur man fokuserar, så det finns tyvärr inga ursäkt för kvaliten på dessa bilder...:


The Glory of Cometitions

Jag har funderat och tänkt jättemycket på det här med tävlandet.
Varför vill jag tävla? Vad är det med tävlingar som jag dras så mycket till?
Vad får jag egetnligen ut av att tävla? Vad kommer Kenny tycka om att "bli en tävlingshäst"?
Hur mycket kan jag tänja på gränsen?

Ja, jag har verkligen funderat jättemycket...
Jag vill verkligen. Men jag vet inte varför?

Frågan är då om jag verkligen måste förstå och veta varför jag vill, eller om jag bara ska lita på känslan.


Jag kommer antagligen spekulera ganska mycket i det här när jag publicerar mina mål för 2010.
Men jag ska fundera lite mer först...


Kenny vid Kvibilles ridklubb i somras.
Då verkade det som om hon tyckte att det var kul...
Gör hon det? Är detta något hon vill göra, eller är det bara jag?
Jag får nog helt enkelt pröva mig försiktigt fram, och se vad som händer


Tidiga julkappar!!!

Idag fick jag äääääääntligen Kennys nya Veredus Grand Prix Baloubet!
Fina grejer!
Glömde dock såklart ta med dem till stallet, så jag tar kort på Kenny med dem på i morgon!

Kenny fick också ett nytt halstäcke - som tyvärr inte passade speciellt bra. Men hon får ha det resten av denna här säsongen, så får hon eventuellt en ny nästa vinter ;)

Det gick bra under ridpasset idag också!
Hade lite cavalettibommar framme, på både böjt och rakt spår och i både galopp, trav och skritt.
Förutom bommarna tränade vi på att hon inte får öka galoppen ur hörnet ut till långsidan - vilket hon gärna gör.
Jag vet inte vart hon fått det ifrån, men hon gör det alltid, även om det bara är lite lite grand ibland...
En väldigt irriterande ovana i alla fall, speciellt när man fått till den ultimata galoppen på stora volten eller liknande, och så tappar man den lite grand varje gång man vänder ut på fyrakantsspåret!
Som vanligt kom jag ju dock på att det antagligen är mitt fel, så vi jobbade lite med det i alla fall :P


Skurade Kennys boxdörr idag också, den hade blivit läskig där längst ner, som ni ser...!


Tog ett kort på min paniklösning á la julpynt också, haha. Verkligen nödlösning :P
Men men, pynt som pynt - det är tanken som räknas!
Isak "oh shit" Rosenkvist

Mina kusiner är här och hälsar på.
Det är alltid lika spännande..!

Alice är 3 år, har en knallrosa klänning med en grön groda på och är inte lika vild längre som har hon var hon var yngre.
Isak är 6 år och har blivit värsta gangstern!
Han har alltid varit helt sockersöt och oskyldig, nu är allting kiss och bajs eller så upprepar han allting man säger (ända tills jag sa Hypernervakustiska diafragmakontravibrationer, mohahaha!) alternativt att han fnittar okontrollerat åt allt man säger.
Som tur för honom är, så är han fortfarande helt bedårande, så det gör inte så mycket...

Något riktigt roligt är dock att man hela tiden hör "Oh shit" från honom så fort det händer något.
När han fick en cool present sa han "Oh shit",
När han tappade sin pannkaka sa han "Oh shit",
När han ramlade sa han "Oh shit",
När han tappade sin vante sa han "Oh shit",
Ja, ni fattar trenden?

På något vis är det ändå lite charmigt, haha!Åååååh vad jag är deppig!

Eftersom alla kanske inte vet det så skriver jag det här och nu: Jag är en otroligt känslig person.
Det är helt sjukt, minsta grej kan påverka hela min sinnesstämning och humör. När det gäller positiva saker är det en väldigt positiv egenskap, men när det, som idag, gäller negativa saker är det en vääääldigt negativ egenskap...

Som idag till exempel; Just nu är jag helt övertygad om att min häst inte tycker om mig, även om jag någonstans vet att hon faktiskt gör det. Men just nu känns det inte som om hon tycker om mig.. :(

Vi har nämligen just spenderat 40 min i ridhuset med att försöka få till en "Join up".
Det är något vi brukar göra när vi har lediga dagar, eftersom det bara tar 2-3 minuter i vanliga fall. Men idag vill hon bara inte. Jag fattar ingenting och jag blir så himla besviken!

Både hon och jag gör allting som vanligt, hon är helt med på noterna fram till halten då det är meningen att hon ska välja att vara med mig, att gå fram till mig. Men det gör hon inte!!!
Hon står still en stund och sedan går hon iväg!!! Jag är i upplösningstillstånd här!
Antingen så gick hon iväg eller så bara står hon där och tittar på mig... Jag måste göra något fel!?

Jag fattar verkligen ingenting...

Mamma menar att hon säkert har PMS. Men till och med PMS-Kenny brukar vilja vara med mig, nu vill hon inte det!
Nu går hon iväg!

Fan vad jag blir deppig av detta....

Måste nog åka dit i morgon och prova igen, fungerar det inte då heller kommer jag nog avlida... :O


Gårdagen

Igår blev det lite lattjo öajban ridning :)
Jag har ju sagt att jag ska försöka få in lite sådant ibland, och igår var det för kallt för att rida seriöst, och jag ville inte tömköra igen.
Vi började med att jobba ordentligt i skritten, eftersom hon inte blir svettig av det lika fort. Sedan travade vi runt lite på serpentinbågar och gjorde lite skänkelvikningar och andra sidvertsrörelser, så i galoppen fick hon galoppera på i ganska djup form lite kors och tvärs. Det blev lite förvänd gaopp, lite ökad, lite samlad, lite enkla byten osv.
Det var skönt att bara galoppera runt lite, så att hon fick omma igång med sin muskulatur som blivit lite stel av kylan. Men hon blev inte svettig som tur var..! Bara gald :D

Sedan fick jag sitta av och hjälpa Linda att longera Nykle (friesern som jag berättat om), han gick ju som hingst ganska länge, tills han var närmare fyra år. Därför har han en ganska stöddig attityd mot sin ägare, och blir skitarg när jag ställer på honom. Igår höll han på att sparka mig 3 gånger bara för att jag ville att han skulle gå fram i höger varvet. Han har mycket svårare för att balansera upp sig själv i höger varv, och gör allt för att slippa anstränga sig.
Men tillslut gick han riktigt bra i både skritt och trav, vi tog ingen galopp igår...!


Nu ska jag på en liten utflykt, om det går bra så berättar jag mer om det sedan - annars förblir det en hemlis :P

Morgon i stallet..!

I morse åkte jag till stallet tjugo över åtta, då var det -12 grader ute!
Dessutom blåste det, så det vart riktigt kallt!

Jag åkte dit så pass tidigt för att jag skulle se om jag kanske kunde skura Kennys box lite,  den har blivit lite grisig på väggen där krubban sitter sedan hon börjat få betfor...
Så det gjorde jag i alla fall, och det blev riktigt fint! Hon har lagt upp ganska mycket spån i fönstret, och kliat sig lite på kanten till fönstret, så där ska jag nog skura lite när det inte är minusgrader :)

På tal om Kennys foder så har jag än en gång bråkat med foderstaten - det går liksom inte ihop och jag blir helt galen! Tydligen behöver hon inte få groov 125 längre, vilket iof är ganska skönt eftersom det blev rätt dyrt i längden. I stället ska hon nu få lite mer sojamjöl, eftersom hösilaget i sig ger henne mer energi än vad hon har behov av, men inte tillräckligt med protein. Till Sojamjölet ska hon få lite müsli, bara för att det ska bli gott och för att det inte kan skada direkt.
Då blir hon nog glad - Kenny ääälskar müsli!
Bästa perioden i hennes liv om vi talar om mat var när hon gick ner väldigt kraftigt i vikt och eggersmanns vital müsli med massor av fett i var det enda hon gick upp på ;)

Framöver kommer alltså hennes foderstat se ut såhär;

Frukost ca 07.30
Hösilage: 2kg
Müsli: ½ liter
Sojamjöl: 150g
MSM: ½ mått

Lunch ca 12.00
Hösilage: 2 ½kg

Insläpp ca 15.00
Hösilage: 1 ½ kg
Müsli: någon deciliter, "bara för att"

Mellis ca 18.00
Hösilage: 3 ½ kg
+ Lite morotsslantar i bollen

Kvällsmat ca 21.30
Hösilage: 4 kg
Müsli: ½ liter
Sojamjöl: 150g
MSM: ½ mått
Salt: 30g
Vitlöksflan: ca 1 msk


Jag har ännu inte bestämt vilken müsli jag ska använda, och det är lite klurigt eftersom jag kan använda viken jag vill (eftersom hennes näringsbehov redan är tillfredställt och hon bara får müslin "för att").
Hon är ju lite kinkig med maten, men kraffts blåa müsli vet jag att hon gillar, så antingen blir det nog den - eller så blandar jag en egen. Det brukar också bli bra.
När hon inte fick endast eggersmanns müslin innan så blandade jag den müslin med korkross och ett pelletsfoder också, det blev en bra blandning, med lite mer energi, som hon gillade. Kanske ska pröva det igen.
Ja, vi får se ;)

EDIT:
Glömde säga att hon såklart inte får i sig något Selen från endast hösilage och sojamjöl (inte tillsammans med müslin heller för den delen), så därför har jag varit på apoteket och köpt en hinkt Tokosel till henne, som är selen+E-vitamin eftersom hästar behöver e-vitamin för att kunna tillgodo se sig selenet.
Kan även tillägga att apoteket har problem att få in denna varan just nu, troligtvis är den slut hos tillverkaren. Jag har fått åka runt och leta efter ett ställe som hade den inne. Tacka gud för Eurostop, haha!


Full rulle..!

Jag har haft fullt upp i några dagar nu, och därför har det inte blivit så bra uppdatering. Men nu ska jag skärpa mig ;)

Det har börjat bli riktigt kallt här i Halland, så det har varit lite svårt att rida...
Dels för att jag blir så himla frusen och stel, men även dels för att Kenny blir helt galen av kylan. Helt plötsligt blir hon superhispig och ser spöken överallt. Det känns som om jag bara säger "Proooo" hela tiden när vi rider, no good.

Igår var ett praktexempel; vi red i ridhuset och Kenny fick frispel varje gång det blåste lite, eller lite snö åkte av taket eller att det bildades solkatter på underlaget - ja, hon var verkligen på tårna.
Därför blev det bara skritt och trav igår, tills hon lugnade ner sig. Tillslut blev hon riktigt fin! :D
Ville inte riskera att hon skulle bli svettig heller, det är inte kul med svettiga hästar och massa minusgrader..!

Idag var det lika kallt, så jag kände att jag också behövde motionera för att hålla värmen, så det blev tömkörning idag. Hon börjar bli riktigt duktig faktiskt! Vi har fortfarande lite styr-problem när vi lämnar volten, men på volten är hon super..!


Gammal bild iof...


Tänkte passa på att svara på en anonym kommentar också:

"när u tävlar din häst nmåste du rida mycket långsammare, och mer ihop samlat! det är snarare drför hon vägrar varje gång. För hon springer i full fart, vet inte vad hon gör och blir rädd. Min teori! Själv tävlar jag 1.30-1.40 så jag vet vad jag snackar om.. Lycka till iaf :)"

Som tur är, så är jag väldigt bra på att ta kritik, haha! Här kommer i alla fall mitt svar, som jag valt att publicera i ett inlägg om utifall fler undrar över liknande saker:

För det första; Hon stannar inte varje gång, hon har stannat på två tävlingar.
För det andra; Hon springer verkligen inte i full fart, du har aldrig sett Kenny springa i full fart. Hon är för tusan hakar fullblod - det går bra mycket fortare när hon verkligen springer fort..!
För det tredje; Hon vet precis vad hon gör, det är inte hindrena som skrämmer henne.
För det fjärde; Jag har gjort en noggrann utredning av hennes och mina problem i hoppningen i samråd med diverse experter, och det hela löste sig efter hennes hoppuppehåll kombinerat med vila. Antagligen så hade hon någon känning någonstans och i och med att jag tappat lite förtroende för henne så tappade hon förtroendet för mig, och då går det inte att hoppa.
För det femte; Bara för att man tävla 1.30-1.40 betyder det inte att man vet vad man talar om, jag känner ett otal ryttare på den nivån och högre - och dem är inte klokare än mig bara för att dem tävlar 20cm högre. Det är snarare oftast jag som får hjälpa dem med deras häst- och ryttarproblem.
För det sjätte; Hur kontrollerad måste en 1-1,10m ritt vara? På dessa höjderna kan Kenny gå på bara farten, varför skulle jag då göra situationen krångligare genom att kräva mer? Det är inte direkt som att jag sattsar på att vinna lokala tävlingar? Lokala tävlingar är endast träningstävlingar, de är endast för träning och erfarenhet.
För det sjunde; Min häst besitter inte speciellt hög ridbarhet, hon kommer aldrig vara en sådan häst som kan gå i avslappnad form och vara eftergiven mellan hindrena, och för närvarandet kan hon inte samla galoppen speciellt mycket utan att bli stressad, framförallt inte på tävling. Vi utgår i från de förutsättningar hon har och bygger på allt eftersom. So what om det inte ser snyggt ut och om hon inte sätter under sig så väl som hon hade kunnat göra. Återigen det är 1m!

Det är inte det att jag inte kan ta åt mig kritiken på ett konstruktivt sätt, det är bara det att kommentaren kändes nedlåtande - som om jag inte förstod bättre. Jag vet mycket väl om alla mina och Kennys problem och de saker vi ska behöva fixa till, men vi är inte där än.
Jag vet mycket väl att vi inte kommer kunna rida på samma sätt på en 1.20-1.30 bana, men Kenny beter sig inte heller lika dant mot de hindrena. Då backar hon av mer och blir mer fakuserad, eftersom hon måste det när hindrena blir högre och banorna tekniskt svårare. Jag vet det.
Anledningen till att jag över huvud taget låter henne "springa omkring" sådär på dessa låga klasserna är eftersom jag vet att hon kan, jag vet att hon kan hoppa 1-1.10m även om hon springer eftersom hon, när hon väl fokuserar, kan hoppa 1.70m utan problem. Jag vet det.

Jag vet precis vad min Kenny kan och inte kan, jag vet precis vad som krävs av oss för att vi ska kunna avancera. Men det är ingenting man gör över en natt på en häst med så pass låg ridbarhet, men bara för att man inte gör det på en gång, betyder inte det att man inte är medveten om problemet.

Tack för din kommentar, det är inte meningen att fräsa ifrån. Jag vill bara klargöra att du inte kommer med några nyheter, och att jag kanske hade kunnat ta åt mig det du sagt om det varit relevant för det stadiet som jag och min häst är på nu.

Tack o Hej //Maja

Bjällerklang! Eller nått...

Ute faller snön
I hage Kenny står
Och äter sitt granriiiis
När ljudet henne når (från brumme-bilen alltså)
Sedan sadeln lägges på
Och pelhamet såklaaart
Med mig hon sedan sig beger
I väg med väldig fart!!!

Ungefär så sjöng jag när jag hämtade kenny i hagen idag vid lunch-tid för att rida ut i snöskogen!
Det var verkligen snö överallt i morse, och det är det inte ofta här i Halland vill jag lova!
Därför kände jag att vi måste ta vara på detta fina vinterminne, med en galopp i skogen, och som hon galopperade!

Till och börja med var hon ju helt geln eftersom jag stört hennes rutiner genom att komma och ta in henne tre timmar för tidigt, det räcker för att Kenny ska inbilla sig att hon ska åka på tävling eller nått - och så blir hon super förväntansfull och bara springer omkirng i boxen. Suck!

När jag märkte att hon var så på tårna vlade jag att ha pelhamet idag, jag ville komma hem levande helt enkelt...
Tacka gud för att jag valde att sätta på snösulorna, förresten. Jag tvekade ju faktiskt där ett tag..!

Iväg kom vi i alla fall, och när jag väl lät kenny börja galoppera fanns det ingen återvändo. Jäklar va hon galopperade! Snön bara yrde och jag höll på att skratta ihjäl mig eftersom jag blev så förvånad XD
Vid ett tillfälle lyckades jag dock få stopp på henne, då tog det tvärstopp eftersom hävstångseffekten från bettet tog till ordentligt. Så stod vi still i kanske 1 min för att jag ville att hon skulle andas lite, men så fort jag efter den minuten lättade på tyglarna var vi iväg igen - helt galen var hon! Men vi hade kul i alla fall! Haha..!

Tog en massa bilder så fort jag fick chansen också! Om det här är den enda snön jag får se i vinter, så ska den dokumenteras!


Stranden vid steninge..!
Dessa små är klickbara ;)

Ireland

OBS! Spela Galway Girl i huvudet på er själva när ni läser det här inlägget ;)

Satt och kollade igenom några bilder på datorn och snubblade över mina Irlandsbilder.
Jag har bara 10 kvar på datorn då de andra var på mammas datorn när den crashade :(
Har dock nästan 100 st i ett fotoalbum :)

Tänkte i alla fall visa er de 20 jag har, eftersom det är ungefär 13 månader sedan jag kom hem därifrån nu!

WOW, vilken tid det var alltså - viket äventyr! Jag kommer minnas det hela livet, och Irland, landet, människorna, hästarna kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta <3

Kanske ska berätta lite snabbt om hur det kom sig att jag var där;
Vi hade en 5 veckors praktik "work experience" på mitt gymnasium, och jag valde att spendera den på ett av Irlands största ridcenter: Clonshire equestrian centre.
Det var mycket som var väldigt konstig och annorlunda, men för det mesta var det bara underbart!
Jag menar, hur många spenderar 5 v på irland i oktober-november och har TVÅ dagar med regn!? Det är sjukt!
Dem tyckte det var kul att få dit mig också, då dem flesta praktikanter de har tydligen inte var så duktiga, och det är ju alltid kul att bli uppskattad!
Jag fick verkligen göra allt möjligt, allt ifrån att hjälpa Valentin med inridning/utbildning av unghästarna och träna yngre tävlingshästar/ponnyer och visa dem för eventuella köpare tillsammans med Dan som ägde centret till att hjälpa Noringa med Huntinghästarna och fodringar mm.
Behövde mocka en endaste dag, sedan red jag bara - och hjälpte hovslagaren ibland! De var helt fascinerade över att jag kunde så mycket om att sko, haha! Vi hade en del livliga diskusioner jag och Kieth :)
Här kommer några bilder i alla fall:

Nori och TK på terrängbanan- clonshires egen bild!


Jag håller faktiskt i ett rep ;)

 

Lynx, Father Jack och JD
Tre supergoa killar som jag red nästan varje dag!

 

TK red jag varje dag, han ägdes av en mångmiljardär som skämde bort honom grrymt mycket!
Sista veckan tvingade dem på gården mig att tävla 1m meter med honom, och det gick
riktigt bra, haha! En riktig buse var han i alla fall!
Ursäkta min sexighet på denna bil XD

 

Såhär såg nästan alla hus ut i byn Adere, urgulliga!!!

 


Hade bara en bild på terrängbanan! I mitt fotoalbum har jag ca 50 bilder på bara hinder :O
Dem hade en av irlands största terrängbanor, med 150 hinder om jag inte minns fel!
När jag kom hit hade jag kommit in i en period då jag var lite osäker i hoppningen, och ville inte hoppa så högt.
Men det fick de ur mig ganska fort genom att boktavligt talat tvinga mig över 1.20m höga fasta hinder i form av murar och stockar samt ett 1.50m nerhopp i djupt vatten - jag grät faktiskt vid några tillfällen, men det bet inte på de helgalna irländarna! Varing för det alltså, man kan inte säga nej till dem på terrängbanan!
Jag tror i och för sig att dem endast gjorde det för att de kände att jag behövde det. Jag litade inte på mig själv och min förmåga - så då tvingade de mig att lita på den. Man kan inte styra på ett sådant hinder och tveka..!

 

Det fanns en helt pantastiskt pedantskött park på jag vet inte hur många hundra (eller tusen?) hektar!
man kunde rida omkirng över de vackra broarna och på de urfina stigarna i timmar utan att se ett ställe två gånger! Helt otroligt vacker! På min lediga dag gick jag en en tjej till, Lisa, omkring och bara tog kort i "Hollywood Park" nästan hela dagen!

 

Utsikten från mitt fönster <3

 

Irland var en helt fantastisk upplevelsa, och jag har lovat att åka tillbaka - har bara inte hittat någon tid ännu..!
Som jag nämnde ovan fick man vara med om en del saker som man inte skulle göra här hemma i Sverige, och de gör vissa saker som jag blev urförbannad på. Men det goda väger helt klart över det onda i slutändan! :D

Om ni undrar något är det bara att fråga på, jag hade kunnat prata om mitt Irlandsäventyr i timma!!!


Flumm?

Igår försökte jag ta en bild på Kenny när vi skrittade ut, men det verkade inte gå - så jag blev jättearg på kameran, sedan dog den...

När jag kollade på kameran idag visade det sig att anledning till att det inte gick att ta kort var för att jag omedvetet hade ställt in den på video! Smart man än ibland alltså..!
Så på min kamera har jag nu 9 mini-klipp på Kennys nacke från när vi red ut igår, haha!
Alltså detta kvalitetsmaterial gånger 9:Fick allt med en helt värdelös bild också;


Haha, så tokigt det kan bli!

Världens snällaste häst!

Kenny är faktiskt snällare än vad jag förtjänar ibland! <3

Idag var hon så himla söt att jag inte kan låta bli att älska henne, haha!

Eftersom vi hoppade igår ville vi skritta ut en sväng barbacka idag (eller ja, jag iaf, kenny hade lika gärna gått ett träningspass, haha). Tyvärr hann det bli mörkt ganska fort, så det fick bli en ganska kort sväng (20-30 min) in i skogen. Jag hade med mig en IKEA-påse under armen eftersom jag tänkte plocka lite granris i skogen som jag kunde pynta Kennys box med, och som hon kan få äta (Kenny älskar granris).
När jag då suttit av och plockat lite granris och det var dags att bege sig hemmåt insåg jag att jag faktiskt inte ville gå hela vägen, inte när jag kan få skjuts av Kenny :)
Problemet är bara att jag behöver en riktig schwung för att hoppa upp på stora Kenny från marken barbacka. Men ett riktigt schwung var vad jag fick till! Det ledde dock till att IKEA-påsen full med granris kom i full fart och träffade Kenny rätt i ansiktet :O

Hon hade lika gärnat kunnat fått frispel, men hon bara stod där och suckade åt mig, haha!
Mitt lilla hjärta <3

Vart finns en kameraman när man behöver en!?

Idag skulle jag ha filmat ridpasset! Gud vad hon gick bra idag, som en liten (snarare jättestor) kanonkula!

Jag har varit lite kluven vad det gäller hoppningen just nu. Jag kan inte bestämma mig och vi inte ska hoppa alls ett tag (har iof redan haft en sådan pause, men ändå) eller om vi ska sattsa styrketräning och hoppa oftare men bara gymnastikhinder, eller om vi ska hoppa lite då och då som vanligt eftersom hon tycker att det är så kul just nu...?
Har pratat med min tränare, och hon ska inte ha några fler träningar förrens efter jul då alla har sina hästar på vintervila nu, så i vilket fall blir det egen träning.

Jag har egentligen ingen lust att ha en helt-och-hållet-hopp-pause, eftersom hon behöver hoppa för att hålla humöret uppe och eftersom det är så bra för hennes kropp att hoppa. Jag vill inte heller bara hoppa styrketräning, eftersom hon redan ser ut som om hon går på steroider,haha!

Därför har jag tänkt blanda lite hej-vilt! Ibland bara gymnastik-hoppning, ibland bus-hoppning och ibland lite mer seriös lydnads-hoppning. För i nuläget existerar ingen lydnadshoppning i Kennys värld, all vår hoppning är någon form av strukturerat kaos. Hahaha, det är säkert!IDAG hoppade vi i alla fall lite seriöst;
En linje längs ena långsidan med fyra små räcken på 50-70cm. Det var bra rytmisk övning där jag och Kenny verkligen fick träna på att hoppa rakt (av någon anledning hoppar vi alltid åt höger, jätteskumt!) och eftersom det var trångt för henne var hon tvungen att både tänka efter och ta i i bland.
Hon blev väldigt gymnastisk och mjuk av detta, och tillslut hoppade vi hela linjen riktigt rakt :)

På den andra långsidan stod det ett ensamt räcke som vi hoppade efter linjen för att vi skulle vara "på väg någonstans" efter linjen och för att Kenny då inte kunde rinna iväg utan jag var tvungen att fortsätta rida.
Linjen var samma höjd hela tiden, och räcket var först 0,90m -> 1m -> 1.10m -> 1.25m!
Sista gången visste jag faktiskt inte varför jag höjde riktigt... Men hon kändes så förbaskat fin, och det är så skönt att hon fått sin goa inställning tillbaka. Nu finns det inte på hennes världskarta att inte hoppa.

Som hon studsade över det räcket på slutet, hon skjöt mig ur sadeln två gånger innan vi hoppade det i perfekt balans, haha! Anledningen till att hon så lätt hoppade mig ur sadeln var nog att jag red i kängor istället för stövlar, som "tur var" var dock kängorna så breda att de fastnade i stigbyglarna, så att jag landade i dem och inte på henne! Grymt duktig var hon i alla fall, och jag är mer laddad än någonsin inför 2010.Kanske är dags att börja skriva mina mål, och vad vi gjort under -09 :D

Juligt värre!

Nu har jag precis kommit in från att ha varit på pepparkaksbak med grannen!
Det var riktigt juligt och mysigt :D

Hon, Amanda, stod för kvaliteten och jag för kvantiteten, haha!
På två timmar lyckades Amanda med:
Antal plåtar gräddade: 2
Antal plåtar mad lagom gräddade pepparkakor: 1½
Antal plåtar med fina pepparkakor: 2

På två timmar lyckades jag med:
Antal plåtar gräddade: 6
Antal plåtar mad lagom gräddade pepparkakor: 1
Antal plåtar med fina pepparkakor: 0

Jag förstår det inte, alla mina pepparkakor blev mysko;
- Långtradsgrisar
- Frankensteingubbar
- Tomte-centaurer (eg julbockar, men de såg ut som en tomte med en djurkropp)
- Skottskadade gummor (dem hade hål i sig?)
- och Krossade hjärtan.

Kostigt det där, haha!

Det stora foderstats-kriget!

Det är nu inlett, Kennys foderstat har gått för långt!

Nu är det krig!

Jag blir helt galen på vårat muppiga hö!
Jag är inte ens säker på att man kan lita på analysen längre, muppig är den - det kan inte existera ett sådant omöjligt hö! Det dumma är att om man väl blivit foderstatshjärntvättad, så KAN man inte ignorera värdena, och man blir tvingad av sitt undermedvetna att räkna ut en korrekt foderstat, det blir jag också galen på!

Just nu vet jag till exempel att Kenny fungerar ganska bra på sin foderstat, men eftersom hon får lite mer hö nu, så förstörs allt igen, suck!
Nu ska jag i alla fall till apoteket och köpa selen/e-vitamin så fort jag få möjlighet, och sedan får hon nog helt enkelt få 1 kg Groov 125 istaället för 2kg, så får vi se hur hon reagerar...
Jag kan knappt berga mig tills det här höt är slut och vi (förhoppningsvis) får en ny skörd någon gång i mars XD

OBS! Lägg märke till den lilla tomteluvan hon hade på sig, haha!


"Jag kan när jag vill"

Det känns som om Kenny säger så till mig hela tiden...!

Till exempel hennes tvekan på hinder (som hon nu kommit över).

Då ville hon inte hoppa 1.10-hinder hemma, men hon hoppade såhär på tävling (1m):Ja, det är väl bara att hålla med: Hon kan när hon vill ;)

När jag ser den här bilden känns det bara ännu mer som om 2010 är vårt år!!! :D

Jag förstår dock inte vad jag gör med mina händer! Jag har aldrig gett eftergiften frammåt-nedåt förut?
Det ser lite konstigt ut, men det är nog för att hindret inte var så stort och jag var därför inte beredd på språnget.
Det blir inte alltid som man tänkt sig

Idag tänkte jag då ta igen lite för bus-ridningen igår. Men bara lite...
Planen var att rida ett markarbetespass i ridhuset med lite bommar att byta galopp över. Innan någon nu gallskriker för att jag lär Kenny byta galopp över bom, så är det inte direkt det sätt jag föredrar - men det är det sättet hon föredrar, och då blir det så.
Jag har provat alla "korrekta" sätt att lära henne byten, men hon blir bara stressad. Om hon får byta några gånger över en bom först, så gör hon byten utan bommen sedan utan problem.
Egentligen har jag inte tänkt att lära henne byten alls, inte än i alla fall - just eftersom hon blir så stressad av nya saker och kommandon. Eftersom hon ändå byter av sig själv när vi hoppar en bana har jag egnetligen inget problem med att hon inte byter på kommando. Det är väl bara det att det hade gjort saken lite enklare för mig.

I vilket fall som helst hann jag kanppt börja min övning innan de kom in och skulle hoppa i ridhuset.
Kenny hade verkligen varit superfin och lyhörd under uppvärmningen, men sedan var hon övertygad om att hon också skulle få hoppa, och då blev hon så exalterad att jag knapp kunde få henne att skritta.

Det har egnetligen gått lite för lång tid sedan hon fck hoppa, om man bortser från mini-skutten igår. Men jag vill verkligen rida ut en sväng först...

Vi får se hur jag löser det ;)Ursäkta..!

Jag har uppdaterat lite dåligt, men jag har haft hemska hemtentor som nästan tagit kol på mig.
Men nu är de inlämnade, så nu kan jag blogga som vanligt *pust*

I går hade jag och Kenny jättekul ihop!
Jag visste inte riktigt vad vi skulle hitta på under ridpasset eftersom jag hade valet rida ut, men det var så mörkt.
Jag ville inte rida i ridhuset, så det fick helt enkelt bli paddocken. Den var superfin att rida på nu när nästan ingen gör det. Underlaget var perfekt! Tack vare spotlightsen var det ritkgit ljust och fint på banan också, vilket alltid är uppskattat! Det var urmysigt att rida barbacka också, helt underabrt med den framåtbjudningen hon får på utebanan. Vilket steg alltså! :D
Mitt i paddocken hade man salmat ihop allt hindermaterial i en enda stor hög eftersom man harvat banan tidigare under dagen. På ett ställe mitt i den här högen var det lite bommar och en till-fluffad pressening och ett omkullvält hinderstöd. Hela grejen var kanske 2m mellan hinderstöden, 50cm högt och 50cm brett.
Det hoppade vi såklart över några gånger!
Jag ville testa Kennys mod lite, eftersom det var väldigt tittigt, men ändå inte svårt. Hon tyckte att det var buskul!
Vi red bara i 15-20 min (exklusive fram och avskrittning), men vi hade grymt kul.
Jag har märkt att både jag och Kenny kan behöva sådanna pass ibland. När vi inte ställer några krav, utan bara har riktigt roligt ihop..!


Vila..!

Idag fick det bli vila eftersom jag inbillade mig att Kenny var lite ömfotad efter att hovslagaren hittat ett hål i hennes hov:

Han karvade lite och det visade sig vara en spricka som börjat spricka uppåt istället för utåt, wierd!
Det ser värre ut än vad det faktiskt var, det tycker till och med jag som gått en hovslagarkurs :O
Men hovslagaren satte dit lite sådan tjär-ull, och han trodde inte att det kunde bli värre, så det är ju skönt!
Snösulor fick hon idag också, jag vill inte riskera att inte kunna rida ut december-januari. Kenny blir inte så rolig att rida då, haha.

Hennes shivering var dock värre idag, inte kul!
Kan ju ta och berätta lite om det;

Kenny har en åkomma som kallas Shivering i sitt högra bakben. Forskarna har ännu inte kunnat fastställa exakt vad det är, och det är därför det fortfarande heter "Shivering" - eftersom det är det hästan gör; skakar.
När man ber hästen lyfta benet drar den det åt sig och skakar i det. Men det märks bara när hästen ska skos eller när man ska kratsa hovarna. I ridningen syns ingenting...
Benet liksom krampar utan att hästen kan påverka det. Kenny blir oftast väldigt stressad när det här händer eftersom hon vet att hon gör det så mycket svårare för hovslagaren då, och hon hatar ju att vara till besvär.
Den senaste tiden har det gått riktigt bra, men idag skakade hon ganska mycket, antagligen för att det är kallare.Kan försöka filma shiveringen någon dag, jag märker det ju knappt längre eftersom jag är van, men jag ska försöka komma ihåg. :)

Ååååååh vad hon e bra!

Herre in skapare vad det är kul att rida ibland!
Kenny var så förbaskat fin idag att jag vet inte vad <3

Red med det vanliga tvådelade gummibettet, och hon var till och med fin i övergångarna idag!
Helt galet, kunde göra riktigt svåra grejer som att samla traven tills hon nästan travar på stället, samla galoppen så pass att vi utan större problem kunde göra bakdelsvändningar och hon verkligen satte sig ordentligt på baken :)

Jag tror den övningen jag kom på under uppvärmningen var en stor del av anledningen till att hon blev så fin!
Ibland brukar jag nämligen sätta ihop övningar som vi brukar göra, för att helt enkelt göra det lite svårare för oss, och för att jag tror att det blir extra nyttigt då, haha!
Såhär såg den ut som vi använde oss av idag;

Alltså: Vi började i skitt, med att rida vanliga serpentinbågar och göra halt varje gång vi passerade medellinjen. Sedan gjorde jag en halvhalt iställert för en halt, ställde om och flyttade henne i öppna några steg för att sedan forma genom halvcirkeln och sedan rida rakt fram till medellinjen igen. Sedan göt man samma sak igen, fast åt det nya hållet.
Sedan gjorde vi samma sak i trav.
Sedan red vi punkt-delarna i trav, men bröt av till skitt vid medellinjen, flyttade några steg i öppna i skitt och började sedan trava igen.

Eftersom Kenny inte gör byten på kommando gjorde vi det inte i någon galoppkombination, och övningen blir inte lika bra i förvänd galopp.

Men de kombinationerna jag gjorde fungerade jättebraq. Jag var verkligen tvungen att hålla koll på mina hjälper, och Kenny var tvungen att vara lyhörd och vänta in mina hjälper.

Sedan i galoppen blev det mycker rakriktning i den förvänfa galoppen - hon var superfin och orkade hålla en perfekt form även på rakts spår utan att bli för djup eller hög i nacken! DUKTIG TJEJ!

Åh! Vad det var kul att rida idag!

Dagen efter kruthoppningen..!

Ja, efter det förhållandevis tuffa (i alla fall skitsvåra) hoppasset igår så blev det lite tömkörning idag..!

Hon börjar verkligen bli superfin :D
Jag satte fast tömmarna på samma sätt som förra gången, och hon går verkligen riktigt bra då.
Möjligtvis blir hon lite väl låg i formen ibland, men jag tycker inte det gör så mycket att hon går extra lågt nån ag i veckan, så länge jag har koll på henne när jag sitter på...

Har börjat fundera på om man kanske skulle vara med på en hoppträning innan jul, nu när självförtroendet är tillbaka menar jag. För sjutton vad hon hoppade igår! :D
Ska nog ringa min tränare i morgon och se hur det ser ut framöver..!

Ringde förresten Hovslagaren idag, det börjar bli dags för nya fina skor nu, hennes hovar blir så kassa i den är ständiga leran. Jag måste bli nogranare med att olja in hennes fossingar.

Wohoo!

You got to love the fact that everybody's having Blogg/bdb-tävlingar right now!

Jag är med i en! Här kan man vinna två RG schabrak - I like!

;)

Kenny the carzy-train!

Det blev lite hoppninge  med Kenny igår istället, men det blev främst teknikträning och ganska lite hoppning.

Övningen bestod av två räcken som stod på medellinjen, så att man kunde hoppa över dom om man red tre serpentinbågar över hela banan. Förstår ni hur jag menar? Alltså ett räcka klockan sex på stora mittvolten och ett annat räcka klockan tolv. ;)

Det var skitsvårt!
När man hasr vänt upp på ett av hindrena har man inte mer än ett galoppsprång på sig att räta ut hästen, och sedan efter språnget har man ett galoppsprång på sig, sedan måste man veta exakt vart man ska och ha gett rätt hjälper.
Det gick ändå ganska bra när hindrena var pyttesmå, men mot slutet låg de på 1.10m, och då var det riktigt kritiskt att komma rätt och veta vart man ska. Då var det i princip helt omöjligt att hoppa på volt, vi var tvungna att snedda lite på hindrena och rida serpentiner istället.
Men Kenny var lite stark igår också, det kan ha varit därför. Plus att hon var tokpigg! ;)

Men, hon tvekar aldrig!
Hur fel vi än kom så sög hon bara tag i hindret och löste det ändå. Rev aldrig, stanna aldrig!
Kenny är back in business!

PS!
Jag har beställt en bild på mig och Kenny från tävlingen i oktober idag. Hon hoppar som en gud :)
Lägger ut den så fort jag fått den!

En tanke...

På bara det här senaste året har Kenny (och jag för den delen) utveckats otroligt mycket.
Nu ser hon ju faktikst ut som en riktigt häst ;)

Innan när jag ridit för nya tränare eller om någon bara sett mig och Kenny rida så har de utgått ifrån att hon är 4, eventuellt 5 år. De har sagt saker som "det där gör hon riktigt bra för sin ålder", "Otroligt musklad för en 4-åring!" och "Jag tror vi slutar där, det är dumt att pressa en så pass ung häst". Skrattretande med tanke på att hon är 10...

Jag har i dessa fall berättat hur det ligger till med Kenny, att hon är 10år på utsidan, men 4år på insidan.
Hon har aldrig fått chansen att lära sig saker, så man får helt enkelt ta det lite som det kommer med Kenny :)

Hur som helst så har det alltid handlat om hur utbildad och rutinerad hon är, aldrig att hon skulle ha ett barnsligt sinne. Hon har alltid varit väldigt mogen, även om hon har all anledning att vara världens rebell egentligen.
Nu är det dock så att kenny inte har någon kompis i hagen, och har inte haft det på snart ett halvår eftersom hennes hagkompis gick bort. Därför står hon nu mest och vilar eller lunkar runt lite i hagen.
Det vill säga, ända tills jag kommer in i hagen.
Som när jag ska mocka hagen till exempel... Då får hon världens bus-anfall, det räcker att man smackar lite eller säger något till henne så blir hon superbusig!
Filmade lite idag, varning för att det blåste när jag filmade!
Lägg märke till:
- Kennys blick
- Ko-sparkarna
- Breeee-sladden vid 02.11, höll på å skratta ihjäl mig!


Hon hade kunnat hålla på hur länge som helst!
Hon är så fin min lilla toka!

The perfect match!Är vi inte matchade och fina så säg? Haha!
De skrattade åt oss i stallet eftersom jag förutom det ni ser på bilden hade en blå höpåse i handen och blå ridstrumpor. Väldigt najs..!

Stör mig dock på att mitt hår ser så gult ut..? Verkligen guld-gult!?
Måste kanske göra något åt det... humm...

I alla fall red jag ut idag, barbacka, tillsammans med Carro och Nykle, som inte red barbacka.
Det är nämligen så att Nykle fyller 6 nästa år och går fortfarande inte att rida ut på, och det tycker jag är hemskt! Så idag skulle vi satan i gatan rida ut!
Carro är Carolin Orädd som hjälper mig med Kenny ibland, hon hjälper även Linda med Nykle..!
Nykle har alltså skrittat ut i ca 10min innan, det är allt han gjort utanför ridbanan, så idag tänkte jag chocka honom ordentligt! :D
Vi red först förbi slottet (massa ballonger och grejer) sedan galopperade vi i alén från slottet, upp i skogen och tittade på det läskiga kalkbrottet. Hästarna tycker inte att det är så läskigt, men jag och Carro gör det, haha!
Så skrittade vi hem genom ett kvarter med några hus och det hela tod ca 50min.
Nykle var helt död efteråt. Paralyserad av skräck säkert... Men det behövde han!

Kenny var en riktigt stjärna i alla fall :)
Både hon och jag tycker att det är grymt kul att galoppera barbacka, och fort ska de gå! Haha!

Timmeli-trimm!

Gudars skymning vad jag har ridit idag!

Planen var ju att hoppa lite idag, men jag kände att jag ville nog rida ett ordentligt dressyrpass innan vi ska hoppa, hon behöver jobbas igenom lite efter alla slappisdagar, haha!
Så idag åkte dressyrsadeln på och det vanliga tvådelade gummibettet. Kenny var laddad.

Hon låg på lite redan från början, eftersom dem hoppade i ridhuset när vi kom in. Inte de bästa förutsättningarna på en häst som inte får hoppa så mycket för tillfället och som är väldigt lätt-tänd. Att hon bara tömkördes igår gjorde ju inte saken bättre heller. Men det var bara att börja med mycket lösgörande och övergångar.
Övergångarna går inte riktigt så bra på det här bettet alltså, jag vet inte om det är min förhållning som blir lite seg, att jag inte lättar snabbt nog eftersom hon inte svarar på förhållningen direkt. Hon segar i alla fall tillbaka och drar tygeln lite ur handen på mig när vi bryter av från trav till skritt. Efter det är det ganska svårt att få igång skritten också... humm...
Men hon är så snäll just nu och jag hinner ändå med att parrera henne, så i skritten och traven löste vi problemen ganska snabbt. I galoppen blev hon dock lite stark emellanåt, och om jag gav för stora eftergifter (lägga fram handen) så blev hon väääldigt djup i formen! Det är i och för sig helt ok, för hon stretchar ut rygger riktigt bra då, men när hon börjar bli trött blir det lätt att hon hamnar lite på bogarna när hon gör så.
Det var det som hände idag, och efter det fick jag rida som en djur för att få upp framdelen på henne och få henne att kröka lite på de där långa bakbenen ;)
Tillslut kom jag på att om jag ber henne att flytta på framdelen i galoppen, så måste hon lyfta på den.
Därför gjorde vi typ bakdelsvändningar i galoppen, och Kenny hade en nära-döden-upplevelse! Haha!
Då fick vi verkligen jobba båda två - men hon var riktigt fin tillslut! KUL!

När vi kom tillbaka in i stallet fick Kenny sitt älskade betfor-vatten (När jag sväller hennes betfor häller jag i typ 3 ggr så mycket vatten som det egentligen behövs, och så silar jag ner det överblivna vattnet i Kennys krubba sen, oftast blandar jag i lite salt också - för återhämtningens skull), hon är verkligen helt galen i det!

Gotti gotti!

Jag vet fortfarande att hon har helt galet lång man, men hon får ha det över julen ;PJag har kommit på två riktigt bra saker idag också!
Jag har hållit ögonen lite öppna för ett riktigt bra sätt att börja tävlingssäsongen 2010 på, något enkelt som skulle vara riktigt kul för Kenny.
Och den 3 januari  är det en liten trevlig träningstävling på en klubb ca 3-4 mil från stallet, där ena klassen hoppas barbacka X) Hahaha, det hade varit riktigt kul att vara med på det!

Den andra riktigt roliga grejen är att jag kom på att vårt distriskts mästerskap (DM) inte går i så höga klasser som jag trodde! I alla fall inte i år, dem kan ju ändra det tills näst år dock.
Men om de inte gör det går första omgången i 1.15m, andra i 1.20m och finalen i 1.25m. Nu är ju jag och Kenny inte där än, men om vi kan undvika skador och andra olyckor under våren borde det inte vara några problem, egentligen..! ;D


Hahahaha!

Såg just Rfsu's reklam på tv, och kan bara säga: HAHAHAHAHAHA!

"Låt inte de röda prickarna förstöra stämningen"

Underhållning!

Vet inte som reklamfilmen finns på deras hemsida, men kolla efter den! Så kul!

Klagoinlägg!

Det verkar som om alla har kommit in i en dålig period?
Massor av bloggar handlar om dåliga dagar och det verkar rent allmänt som om Sverige gått in i höstdepressionen på riktigt i år... Tråkigt.

Själv sitter jag här och är bitter.
Livet är så sjukt orättvist ibland att jag blir helt galen! Hulken-galen!
Varför ska allt vara så lätt för en del här i livet medan det jämt är så förbaskat svårt för andra.
Och med andra menar jag såklart mig...
Jag hatar det!

Det är så mycket jag vill göra! Men det finns ingen tid!
Och de få gånger det faktiskt finns en liten tidslucka så är jag så slutkörd att jag bara orkar inte helt enkelt...!
Det är så himla frustrerande..!

Jag vill inte behöva se tillbaka på mitt år som 19-årig och tänka "Åh, det var den perioden i mitt liv då jag var konstant stressad, bröt ihop med jämna mellanrum, var helt ur balans, hade ingen tid, ville träna och prova på massa saker men...Så blev det aldrig"

Ja, jag tycker synd om mig själv, och JA jag hatar alla som har det lättare.
I truely madly deeply doooo!


Jag behöver verkligen en pause från skolan nu, verkligen, verkligen, verkligen.
Jag måste få chansen att hitta min motivation igen...
Jag menar, hur tror de att de kan vinna på att köra slut på studenterna under första terminen?
Det är hur många som helst i min klass som hoppar av, hela tiden. Ännu fler slutar efter jul...
AAAAAH! Det är så jobbigt att det inte är någon struktur och att man aldrig vet vad som krävs av en..!!!

SATAN!

Mysdag idag!

Idag stod det tömkörning på schemat, så sagt och gjort!

Jag provade att sätta tömmarna på ett lite annorlunda sätt idag, det sättet vi lärde oss att tömköra hästar på gymnasiet, och det sätt som gör det enklare att tömköra på volt.
Tog tyvärr ingen bild på det men kan försöka förklara så länge;
Yttersidan träs som vanligt bara från bettringen genom den största ringen längst upp på gjorden, men på innersidan knäpper man istället fast tömmen i en ring lite längre ner på gjorden, trär tömmen där ifrån genom bettringen och sedan till handen. På detta sätt blir innertömmens verkan starkare, så då får man vara mer försiktig i sina hjälper.

Kenny var i alla fall superfin, och jätteduktig!
Vi tränade på att hålla henne utåtställd i galoppen utan att bara "släng in" rumpan, och hon tyckte det var skitjobbigt!
Där märker man att hon gärna hade haft hjälp av skänklarna, men vi ska nog lära oss detta också!

Fick ett presentkort på Hööks av min storasyster och storebror i födelsedagspresent, så förutom en longergjord blev det lite annat som Kenny behövde;

Ett nytt pannband till det bruna tränset. Tränset är ett Glenn Gordon, men orginalpannbandet fungerar inte riktigt för Kenny då hon är ganska bred över pannan (stor hjärna ni vet ;) ). Så ett nytt fick det bli, ser ut såhär:Är faktiskt riktigt nöjd :D
Ska sattsa på ett OS pannband när vi klarat av 1.20 debuten, men det här billigare alternativet blingar faktiskt sjukt bra! Man blir riktigt bländad ;)


Snösulor behövdes också. Inte för att det vräker ner snö här i halland, men jag tänker inte ta några risker. Förra året kunde vi inte rida ut på hur länge som helst pga styltor!


Ett shabrak. Behövdes väl kanske inte, men det är så koolt i färgen!!!
Kvaliten är sådär härligt blank också, satäng typ, och våffeltyg på undersidan som suger upp svett jättebra.
Så det blir ett prima träningsschabrak!


Veckoplanering!

Jag har ju glömt att skiriva in vår veckoplanering för denna veckan!
Här kommer den i alla fall;

Måndag: Markarbete i ridhuset 30 min, barbacka + pelham
Tisdag: Markarbete i ridhuset 40 min, hoppsadel + tvådelat gummibett
Onsdag: Uteritt, mest skritt ca 40 min, hoppsadel + hackamore
Torsdag: Tömkörning, ev lite bommar
Fredag: Markarbete med lite hinder
Lördag: Uteritt
Söndag: Uteritt eller tömkörning

Sådär..!

Jag har även börjat slipa lite på mina och Kennys mål inför nya året ;)
Men de kommer nog inte ut på bloggen förrens skol-uppehållet som börjar den 17:e dec.

Kenny blickar mot den ljusnande framtiden..!

 


Jag är med...

..och tävlar!

Nu när den riktiga tävlingssäsongen är över för mig och Kenny så får man blogg-tävla istället ;)Skojj skojj!

F-f-f-f-f-frost..!

Idag var hela min dag vit. Allt var täckt av ett vitt frosttäcke och det var sviiiinkallt!

Jag har haft så mycket kläder på mig idag att ni anar inte, i stallet till exempel:
- Strumpbyxor
- Ridbyxor
- Hellånga Dyónchaps med tjockt läder
- T-shirt
- En tunnare ulltröja
- En tjockare ulltröja
- "Team Lynga"-jackan
- Nya regnjackan
- Halsduk
- Färskinnsvantar
- Raggsockor
- Ullfodrade kängor

Anledningen till att jag hade så här mycket på mig var för att jag gett mig fan på att rida ut idag.
I och för sig fick jag och Kenny inte så mycket för det eftersom det var tjäle i marken och bara gick att galoppera och trava på en nylagd skogsväg som var kanske 700m lång..:/
Men men, det var mysigt i alla fall ;)

Jag kom på en supersmart idé idag igen också :P
Kenny är ju så lång i ryggen att jag ännu inte hittat ett rid/ländtäcke som verkligen passar. Hennes rumpestump sticker alltid ut i kylan! Så det ridtäcket vi använder mest nu är vår golden stibe-filt, men den går ju inte att sätta fast! Så idag kom jag på den lysande idéen att lägga golden stribefilten under sadeln istället för att schabrak, och det satt som en smäck! Hon var varm och go under filten hela ridturen och den låg på plats superbra!
Kul kul!

Haha, fast ni skulle ha sett oss - vi såg ut som missanpassade michelingubbar när vi red iväg :D
Tyvärr var det ingen på plats som kunde ta kort :(
Får ordna det en annan gång!
Det här med drömmar..?

En del menar ju att man drömmer just de drömmarna man drömmer av en anledning, att de betyder något.
Andra menar att det man drömmer är an blandning av alla de intryck man fått under dagen...

I natt drömde jag att Kenny hade fått ett gult föl som hette Robin som hade kommit från ingenstans, och jag hade panik eftersom jag inte kunde hitta efterbörden.
Jag letade i hagen och vände ut och in på hela boxen, men jag kunde inte hitta den..!
Då fick jag panik igen eftersom jag trodde att den då va kvar inne i Kenny, vilket leder till akut livmoderinflammation, vilket leder till döden (om man inte har tur). Jag. Fick. Panik!
Så på något magiskt sätt fick jag in Kenny och Robin i transporten och var på väg mot Hallands djursjukhus...
Jag minns att jag först var tänkt att ta Robin i passagerarsätet brevid mig eftersom jag trodde att han skulle skada sig i transporten, men då fick Kenny panik istället, så det gick inte.

Sen vaknade jag!
Var helt sönderstressad ochögonen var stora som tefat på mig!
Men klockan var bara 04.00, så jag somnade om ganska snabbt ändå...

Då började jag istället drömma att JAG hade fått ett barn från ingenstans som hette Robin, va fan!?
Återigen fick jag panik eftersom jag såg hela min framtid och karriär gå åt pipsvängen och ännu sjukare var att det var en av mina bästa kompisar från Värmland som var pappan, och han fattade ingenting och jag fattade ingenting. Sen vaknade jag igen. Vägrade somna om!

SJUKA DRÖMMAR!

Något säger mig att om jag träffar någon som heter Robin idag kommer jag vända och springa åt andra håller..!


Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!!

And she's done it again!

Ja, nu är Kenny mas fantastico igen! :D

Var lite orolig igår faktiskt, dels för det jag berättade om i förra inlägget, och dels på grund av att hon var stark.
Jag red på pelhamet och hon var ändå stark ibland - no good!

Idag var ju planen att rida ut en sväng, men det blev mörkare fortare än jag trodde, så det hann vi inte :/
Istället blev det ett lugnt 30min pass i ridhuset; med hoppsadeln + de tvådelade gummibettet + engelsk nosgrimma.

Hon var som en skumbanan i munnen!
Alltså supermjuk! Hur går det ihop?
Hon var hur fin som helst att rida, och hon kunde göra superbra övergångar mellan mellan och samlad galopp hur lätt som helst. Övergångarna till skritt var som de alltid är med det bettet, att hon slår sig lite fri, men ändå bättre på något vis. Ja, idag var det helt klart superkul att rida i alla fall! :D

Dock tror jag vädergudarna har något emot mig.
Här har jag gått i icke vattentäta dunjackor hela hösten och blivit överhettad och blöt!
Nu när jag då äntligen köper mig en tunnare och helt vattetät höstjacka kommer minusgraderna!?
Och som alla vet så när det är -2 grader i halland, så är et egentligen -10!
Satan vad jag frös!

Jaja, nu ska jag tända en brasa och försöka få tillbaka lite blod till mina fingrar och tår! ;)


See yah!

Första ridturen på tre dagar..!

Jag tömkörde ju bara Kenny en snabbis i fredags, sedan vilade hon lördag och i söndags skrittade hon och Carro ut en sväng (+ lite trav). Så igår var det dags för första ridturen med mig, och det verkligen kliade i händer på mig!

Men det gick faktiskt inte så bra.. :O
Planen var att rida lite lösgörande arbete i ridhuset, barbacka med pelhamet i ca en halvtimme. Det gick ganska bra till en början, hon var ganska mjuk och lyssnade väl. Men efter första galoppen blev hon stark och okoncentrerad - vilket hon i och för sig blir i galoppen när hon fått vila och är pigg...
Så ja, ingen superhitt men när hon blir sådan är det faktiskt bättre att sitta barbacka än i sadel många gånger, för då måste hon hjälpa till och trava lugnt och runt. Så även om hon var springig i traven en stund, och även om det tog ett tag innan jag fått henne att varva ner igen, så gick hon riktigt fint tillslut och bärde upp både mig och sig bra!

När vi sedan kom in i stallet hände dock något ännu mindre bra...
Det blev bara så dumt, och det får aldrig bli så när man håller på med Kenny - det får bara inte det.
Hon var ganska trött efter ridpasset och blir sådär efter-ansträngnings-klängig, alltså att hon vill hjälpa till att få av tränset så fort som bara möjligt för att hon ska kunna klia sig där hon blivit svettig på närmaste ställe.
Igår var tyvärr det närmaste stället jag, och antagligen så kliade det ganska mycket på henne, för när jag minst anade det gav hon mig en rejäl smäll med nosryggen rätt över näsan så att jag tappade balansen. Det resulterade i att mina händer for upp i luften och träffade henne precis under ögat och hon blev jätterädd eftersom hon trodde att jag smällde till henne...
Jag verkligen hatar när sådant händer, hatar att små olyckshändelser får så stora koncekvenser när det gäller Kenny...

Så sedan tog det en stund innan hon lät mig ta på grimman och ta henne i ansiktet igen. Det går bättre och bättre för varje gång, men jag verkligen hatar att hon tror att jag skulle slå henne.
Usch, det är jobbigt!

Jaja, jag måste lära mig att släppa sådana saker, även om de är jobbiga.
Vi får helt enkelt gosa extra mycket idag och rida ut en sväng i skogen!


RSS 2.0