Tävling hos Astrid!(Bilden är en länk till tävlingen!)

Hot or Not

Jag tyckte att det var dags för en ny kategori!
Många bloggar har ju en "hiss/diss"-kategori, så jag tänkte också ha en, fast min heter "Hot or not" :D

 

HOT

1. Joules - Jag har innan tyckt att det märket var lite för mycket pastellfärger och snuttigt, men nu gillar jag det verkligen! Så himla stilrena och härliga kläder och assecoarer! Jag ska absolut hålla utkik eftr dem på Scandinavium!


2. Pay n Jump på onsdag
- Det känns som om både jag och Kenny är sådär lagom taggade. Det hade varit så himla kul om det gick bra, vi behöver en skön lugn start på året :)
Förhoppningsvis har de plockat fram lite roliga titthinder också!


3. Saker och ting börjar ordna sig i stallet - Jag har ställt mig på kö till en av de stora boxarna i anläggningens största stallavdelning :) Kennys box nu är ganska stor, dock avlång (2,70x4,2m), de stora boxarna i stora stallet är större, fyrkantigare och är helt öppna, så att hästen kan titta ut längs hela ena sidan + att det är snygga kupoler och lite mer utsmyckning på boxarna. I och med flytten kommer jag få mer koll på vad som händer på anläggningen, förutom den bättre boxen och det blir lite närmare till saker och ting. Dessutom luktar det så himla gott i stora stallet; det luktar verkligen häst och hö! Där jag och Kenny står nu luktar det ammoniak :(

 

NOT

1. Vädret och Kylan - Dfår faktiskt bli det första "notten". I natt när jag körde hem från festen var det 18 minusgrader. Det är inge kul! Idag är det 10 minusgrader och det blåser ganska mycket, så det är verkligen jättekallt! Kenny får nog bara vara ute till två eller så idag, hon tycker ändå inte att det är kul att vara ute när det blåser och är kallt :(


2. Köpstop - Jag har satt ett köpstopp på mig själv; Inga mer hästpryler (eller andra grejer för den delen) innan scandinavium. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt, men det verkligen kliar i händerna på mig!
Men det är väl antagligen eftersom jag bestämt mig för att jag inte ska. Risken är dock att jag kommer gå absolutely crazy när jag väl kommer tall scandinavium då, haha! Så på ett sätt är det ganska hot, egentligen!


3. Jag hade en flis i foten - Alla har olika nman på det har jag märkt, jag säger flis, en del säger sticka och andra säger speta. Jag hade i alla fall en flis i foten och det gjorde så jäkla ont!
Jag har ingen aning om hur jag fått den, men det var jättesvårt att få ut den! Så nu sitter jag med ett Hello-Kitty-plåster på foten, haha!

 

OBS!!!

Ridsport på tv idag; kl 17.00 på Svt 1
Från Zurich, Schweiz. Sammandrag från världscuphoppningen!

 


Oh nO!

Dagen vi alla fruktat är här!

Ända sedan den (vid)underliga pälssättningen i december har jag våndats inför denna dag;

PÄLSFÄLLNINGEN!Jag kommer att ha vita hår på alla mina kläder och allt annat jag äger!
Nästa år ska jag klippa henne så fort det finns en chans att hon eventuellt skulle börja sättqa vinterpäls!
Never again detta lurv!

Dålig uppdatering - bra anledning!

Japp, idag (eller ja, igår blir det ju) blev det ju lite si och så med uppdateringen eftersom jag åkte in till skolan och pluggade lite (ja, jag vet att det är lördag, but a man's got to do what a man's got to do) under dagen, var superhurtig i stallet och åkte sedan på party hon mina kära, men ack så galna vänner X)

Nu är jag hemma, i tid såklart (!) eftersom jag körde dit och inte följde med ut på krogen efter middag och kvalitetsumgänge.
Aha, tänker ni nu - vad har det här med Majas hästblogg att göra?
Men det är nämligen så att de jag träffade var några av mina gamla klasskompisar från Plönninge, och det var verkligen härligt att träffa dem och höra hur det går för dem och deras hästar!


Fart-bild precis innan jag tog på mig jackan för att gå...

 

Nu har jag i alla fall som sagt kommit hem, och jag har skrattat så att jag blivit alldeles hes, haha!
Jag har börjat bli expert på att vara nykterist nu; jag är den enda som inte dricker alkohol, och jag är (kanske därför?) den som skrattar mest!
Haha, ja hade jättekul i alla fall - så nu har jag lovat tjejerna en riktig utekväll på fredag!


Det blev ett markarbetespass med Kenny-snuttan idag, på tredelat bett!
Hon var verkligen helt underbar i skritt och trav - helt underbar!
Men så blev det lite bråk när vi kom till högergaloppen;
hon blir stark -> jag blir stark -> hon får total panik.
Det är så himla tråkigt när det blir så, och först försökte jag "driva igenom min sak" samtidgt som jag behöll lugnet för att se om hennes reaktion gick över. Men den blev bara värre och värre.
Så i stället för att bråka med henne, vilken ingen av oss vinner på i en sådan situation, saktade jag av till trav och jobbade på att få igenom henne ordentligt i traven innan jag provade att galoppera igen. då gick galoppen lite bättre, hon blev fortfarande stressad om jag tog lite för mycket i henne, men det gick lite bättre i alla fall.

Nästa gång det är dags för markarbete ska jag nog ha pelhamet, även om jag så väldigt gärna vill att hon ska fungera på ett vanligt tränsbett...
Kanske räcker det att jag jobbar med henne en period på pelhamet nu, och verkligen får igenom henne. Då kanske jag kan rida henne lättare med tränsbett sedan igen...

 

 

Hoppas ni haft en bra lördag allihopa :D

 


Lamicell Cup 2010

Score!!!

Nu är jag och Kenny officiellt anmälda till Lamicell cup 2010!
Jag var ju egentligen inte tänkt att vara med i någon cup i vår, utan bara satsa på att få rutin på tävlandet över huvud taget. Men vad det gäller den här cupen kan jag ju hålla mig till planen och samla poäng ändå :)
Det känns faktiskt jättekul!
Förhoppningsvis är det inte så många i Halland som ska vara med så att man får vara med i semifinalen även om man inte har så höga poäng, men det vet man ju aldrig :D


Jag har dock ingen aning om hur kval-poäng-systemet fungerar, någon anna som varit med tidigare och som har koll på det?


Lugnet efter stormen

Idag var det verkligen lugnet efter stormen här i Halmstad.
Shit vilken dag; Massa snö, -1 grader och strålande solsken; hela dagen!Ni kanske förstår att det var tvunget att bli en uteritt idag!
Jag och Kenny hade jättemysigt och vi var ute i ungefär 1 h 20 min.
Men eftersom snön var så djup så blev det mycket skritt och letande efter stigar med mindre snö på. Men vi hade riktigt mysigt ändå! Och jäklar vilka gångarter hästarna får i knä-djupsnö!
Jag blev nästan sjösjuk i traven, haha!

Riktigt bra träningspass för henne idag i alla fall; styrketräning i och med de höga-knä-lyften, och konditionsträning i och med intervaller och mängd samt hållbarhetsträning i och med att passet höll en låg intensitet i stor mängd :)


Jag gjorde något lite tokigt också, med viss säkerhetsrisk X)
Jag försökte filma när jag och Kenny galopperade på ett fält, det brukar gå bra på sommaren - men nu blev galoppen så kraftfull i och med snön att det mest blev en massa man, men jag lägger upp den här ändå.
Helt onödigt, och inte intressant - men jag hade inget bättre för mig helt enkelt, haha!


Varning för blås i ljudet dock!

 

 


Hoppning á la Kenny och Maja!

Idag har det varit totalt kaos!
Den värsta snöstorm jag sett: Jag var påväg av vägen med bilen ordentligt två gånger, men fastnade som tur var aldrig och på vägen hem från stallet såg jag 4 bilar som kört av vägen - usch!

Men det hindrade inte Kenny från att vara stjärnorns stjärna idag!
Jag hoppade lite idag istället för i morgon, pga snöstormen och eftersom det ska vara solsken och bara några minusgrader i morgon = super uterittsväder!

Idag blev det då hoppning i alla fall, bara lite enkelt så att vi i alla fall hoppat något innan onsdagens Pay n Jump.
Hon var så himla fin!!!
Pigg, men lydig och vi hade verkligen kul när vi hoppade!

Som tur var så kunde Andrea filma lite när vi hoppade också!

Jag provade på några olika hopp - och anridningsstilar. Jag tror det är andra gången jag rider på oxern som ni komemr se att jag i princip släppt tyglarna innan, men hon hoppade bra ändå :)
Vissa språng är jag riktigt nöjd med!

Först några stillbilder:

De första sprången är på 1.10m, de sista på 1.20m.

Ni får jättegära kommentera min sits och så. Ibland tycker jag att den är riktigt bra, men ibland stämmer det inte helt, så ni får gärna komma med råd och tips på förbättring :)

 


scandinavium - here i come!

Japp, nu har jag beställt två biljetter (1 till Maja + 1 till Johanna) och det känns jättebra!

Det var ju inte säkert att jag kunde gå innan eftersom jag trodde att jag skulle vara med på Fuchs-kursen, men nu när det inte blev av så tyckte Johanna att jag kunde följa med henne dit istället :)
Vi hade lite svårt att enas om dag dock, eftersom jag vill se de roliga hoppklasserna, hon dressyren och ingen av oss vill gå på kvällen - då blev det lite körigt. Men tillslut bestämde vi oss för Fredag första passet!

GÖTT!Idag var det dags för tömkörning - jag måste verkligen komma igång och göra det lite oftare, hon är så jäkla fiiiin!
Det blev ett 40 min pass: 10 min skritt, 5 min trav, 10 min trav+galopp övergångar, 5 min trav+skritt övergånger, 10 min trav. Det var alldeles lagom, och hon var som sagt superfin hela-hela tiden :D
Då blev jag så glad, jag behövde att hon gick bra idag.


Jag har förresten haft ett stooort samtal med min mamma idag. Det borde kanske kategoriseras som ett dåligt samtal, men det känns ändå rätt ok...

Det handlade om det här med att jag blivit så ledsen när jag tränat hoppning för tränare och det inte gått bra alls.
Saken är nämligen den att alla "bättre" tränare jag ridit för har sagt att jag behöver en bättre häst en Kenny. De menar att jag behöver en häst med större ridbarhet, som är mer tacksam att rida, som har mer kapacitet och som snabbare kan ta mig upp i klasserna och till högre nivåer än vad Kenny kommer kunna.
Men det vill inte jag.

Kanske om några år, när jag har ett jobb, fast lön och ett lite mer stabilare liv, då skulle jag kunna tänka mig att skaffa en häst till. En lite yngre med grym kapacitet som jag kommer kunna tävla högre klasser med medan Kenny får fortsätta gå lätta klasser tills hon betäcks och får bli mamma på heltid.
Men just nu vill jag bara ha Kenny. Ingen av tränarna kan riktigt förstå mig när jag säger det, de menar att jag har slutat att se på Kenny som min häst/min tävlingspartner och börjat se henne som mitt barn eller något liknande.
Och jag kan hålla med dem till viss del. Kenny kom till mig i en så himla viktig och ömtålig period i mitt liv och har på grund av det fått agera allt ifrån mamma till bästis till barn och pojkvän för mig.
Hon har fått all min kärlek. All.
Och hon har gett mig all sin kärlek. Jag tycker att det är ett under att en häst som levt ett så kärlekslöst liv som Kenny, ändå har förmågan att ge så mycket som hon har givit mig.

Så för mig spelar det ingen roll att Kenny är en jättesvår-riden häst,
det spelar ingen roll att hon inte kommer kunna hoppa svåra klasser,
det spelar ingen roll att det går långsamt framåt och att det känns jättetufft ibland.

Allt som spelar roll är att vi trivs ihop, att vi tycker om varandra och att vi har roligt tillsammans!

Så från och med nu ska jag sluta ställa orimliga krav på henne, vi ska bara göra det som är nödvändigt, sedan ska vi bara göra roliga saker! :D
vi ska löshoppa mer, galoppera i skogen och på stranden, tävla i racerfart och skratta hela tiden!

That's a promise!

 


v 3

Jag tror att vi måste lägga in en lite lugnare vecka igen, med tanke på att hon är så konstig just nu.
Därför blev det ingen ridning igår, utan vi hade lite trickträning istället!
Jag tänkte att Kenny är ganska fit for fight nu ändå, och det kommer bli sådär galet kallt här i veckan, så jag vill undvika för hård träning och svett, men huvudet kan hon behöva använda lite mer - trickträning blir en rikigt utmaning.
Då handlar det ju om att lära henne nya saker, nya kommandon som hon kanske inte riktigt förstår till en början. Men hon fixade det förvånandsvärt bra igår!

Hon är så klok och snabblärd egentligen, så länge man ställer lagom stora krav:
Efter bara igår mästrar hon nu spansk skritt på stället!
Nu ska jag bara lära henne att gå fram samtidigt :D
Tillslut kanske hon kan göra det när jag sitter på, wohoo!Men även om vi ska ta det lugnt i veckan så har vi ändå årets första Pay n Jump nästa onsdag, så någon gång i veckna tänkte jag hoppa lite. Riktlinjerna för veckan ser ut ungefär såhär:

Måndag: Trickträning, lite bus
Tisdag: Tömkörning ca 40 min
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Hoppning
Fredag: Uteritt
Lördag: Tömkörning
Söndag:
Uteritt alt trickträning


Tävling hos Lovicious!(Bilden är länk)

Hahaha!

Jag hoppas att alla såg sändningen från Leipzig, Tyskland igårkväll eller i morse?

Det kanske är som Kürten man borde rida?
Med "bara" hjärta?

Shit, jag fick en liten rysning när hon landade felfritt efter det där racet!
(OBS! Det kan ju dock ha varit en rysning av skräck också med tanke på vad som hade kunnat hända om hon Libertina inte varit så jäkla hinderklok)


Bilder från google.

Näe! Inte nu igen!

Det gick inte alls bra att rida igår!

Det gick katastrofdåligt faktiskt.

Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Kanske är mina krav på Kenny för höga...
Det är bara det att jag vill så gärna rida henne korrekt, jag vill hjälpa henne att hålla längre
- jag vill ju att hon ska hålla för alltid!
Och nykelt till hållbarhet är att kunna rida henne lösgjord, rakriktad och liksidig.

Jag vill så gärna, antagligen vill jag för mycket och Kenny klarar inte av att känna sådanna krav på sig.
Igår fick hon verkligen panik. Hon bara sprang omkring och försökte göra rätt genom att försöka räkna ut vad det är jag vill att hon ska göra och göra det innan jag bett om det.
Det blir helknäppt då; hon fattar galopp innan jag ens hunnit tänka det, hon byter när jag tar ett ledande tygeltag i förvänd galopp, hon tror att min förhållning är förberedande inför något stort och drar iväg istället för att det var en förberedande avsaktning.
Ja, totalt kaos var det.

Tillslut är hon så stressad av att hon gjort "fel" så många gånger och mina hjälper blir bara starkare och starkare eftersom jag försöker vara tydlig för att underlätta för henne.

Såhär kan det inte fortsätta.
Jag vet att det finns många som tävlar på betydligt högre nivåer än mig, com inte alls rider sina häster lika väl och är lika noga i markarbetet som jag. Derar hästar kan ju hoppa ändå!
Jag vet dock också att min häst (antagligen på grund av hennes sköra psyke) har ovanligt låg ridbarhet, att hon är svår att rida och har hemskt svårt för nya övningar och rörelser.

Igår var jag jätteledsen. Jag försökte komma på vem jag skulle kunna träna dressyr för, nu när Danne bara kan komma ner var tredje månad. Jag behöver mer hjälp än så.
Men hittills är han den enda dressyrtränaren jag någonsin ridit för som förstått sig på Kenny, som förstår hennes prestationsångest och rädsla för att göra fel...
Det kommer dock en A-tränare till vårat stall varannan vecka, ska nog prova på det.

Jag kan dock inte låta bli att känna som jag skrev ovan, att det finns många som tävlar på den nivån jag vill upp till som inte är alls lika nogranna med sina hästars träning.
Därför ska jag försöka att inte träna så hårt, inte sätta så stor press på varken mig själv eller Kenny.
Vi ska mest göra sådant vi tycker är roligt; mycket uteritter, lättare markarbetespass osv.
Så tävlar vi lite och ser hur det går.

Jag ska inte kämpa så hårt för att vi ska kunna nå dit vi vill komma, jag ska försöka tro mer - tro på att det går, och förhoppningsvis kommer vi dit om det är meningen att vi ska göra det.


Play-date!

Idag fick Kenny gå på Play-date, med friesern Nykle :)


Varken Kenny eller Nykle har någon hagkompis just nu, och tyvärr kan de inte gå ihop eftersom Nykle är så hingstig och försöker betäcka Kenny. Men de går i hagaran brevid varandra och brukar putsa och klia över staketet, så jag och Linda (Nykles ägare) kom på att de ju kunde få gå ihop en timme eller så om dagen, så att de får busa av sig lite samtidigt som vi kan ha koll på dem medan vi mockar eller så.

Idag var första provdagen, och det gick jättebra!
Först sprang Kenny mest omkring och Nykle bara tittade på henne, men tillslut fick de lite fart på varandra. Helt utan minsta bråk eller något! Det kändes jättebra, jag har ju varit lite ledsen för att Kenny inte fått någon "riktig" närhet från någon annan häst, mer än över staketet - men nu kan de som sagt få leka en liten stund då och då :)Lite bus bär bättre än inget bus ;)

Jag behöver er hjälp!

Nu behöver jag lite tips och råd från er läsare!

Jag har två problem som jag undrar om ni har några idéer om hur jag ska gå till väga för att lösa:


1. Jag har ett sitsproblem som gör mig galen!
Jag tittar ner när jag rider..! Inte helt ner, men jag kommer hela tiden på mig själv med att kolla på Kennys öron!
Jag har jobbat med det här jättelänge, för det förstör min handhållning lite också, och när jag stod i mitt förra stall var det nästan helt borta eftersom dem hade speglar i hela ridhuset. Men i stallet där jag och Kenny står nu så står det bara hoppfolk som tycker att det är dressyrigt och att dem inte behöver speglar! Aaaah!
När jag rider ut och i paddocken gör jag det inte, och oftast inte när det är andra i ridhuset (eftersom jag hatar folk på framridningar/hoppningar som inte ser vart de rider!) men när jag rider själv i ridhuset kommer jag på mig själv med att göra det ganska ofta. Speciellt när jag trimmar och är koncentrerad...
Är det någon som har något bra tips på att få bort detta!?


Såhär ser det ut ungefär...

 

2. Kenny blir lite väl exalterad nu när vi tränar på att byta galopp, vilket gör att hon ungefär varannan gång bara byter med fram. Har ni några förslag på hur jag ska lösa det?
Just nu i början finner jag det enda sättet som gör bytena enkelt för henne är om vi rider på en åttvolt och jag ger hjälper för bytet vid X:et och gör det väldigt tydligt. Men det gör också så att hon slår sig lite fri och drar iväg nägra galoppsprång direkt efter bytet.
Jag har provat att byta på rakt spår och från förvändgalopp, men hon är så säker i den förvända att det är enklare för hennee än att byta.
Det känns som om det blir lite "häng och släng" på något vis.
Jag insåg igår att jag inte kan träna byten på det tvådelade gummibettet längre, hon blir för stark då. Men jag tänkte prova att rida henne på det tredelade valiga bettet idag...

Sedan har jag en idé om att jag skulle kunna förbereda bytena bättre, ta det hela lite mer bit-för-bit och på så vis göra det enklare för Kenny om jag såhär i början tränar byten med graman på.
Vad tror ni om det?
Jag tror att gramanen skulle kunna stabilisera upp oss lite liksom. Detta är lite halvjobbigt för mig eftersom jag sett hur gramanen förstört så himla mycket för så många ekipage, och eftersom Kenny var så rädd för den i början. Men jag tror att den kan hjälpa i just detta fal... Men i så fall måste jag åka och köpa en, för jag äger ingen ;)

 

Jag blir jättetacksam för alla tips :D


åååååh vad jag blev besviken nu!

Hemlisen som jag nämnde i det förra inlägget gick åt skogen!


Jag hade nämligen mailat Kungsbacka RK och frågat om de hade platser kvar till
Tvådagarsträningen för MARKUS FUCHS!Jag var verkligen superladdad inför att vara med, men kursen var full!

Usch... Jag hade verkligen velat vara med!

Knep för att avläsa ett språng!

Jag kom just på en till sak som min hopplärare på skolan lärde mig, hon som först förklarade varför senskydd är så himla viktigt som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Hon berättade i alla fall att man på ett ganska enkelt sätt kan se om hästen är avslappnad och lösgjord samt öppnar upp och använder sin rygg på ett korrekt sätt i språnget; Kolla på svansen.

Innan har jag tyckt att det sett så lustigt, kanske till och med fult, ut när hästar hoppar med svansen i vädret som en helikopter X)
Men när de slänger upp svansen sådär, det är då man fått till ett riktigt bra språng, i alla fall om man syftar på ryggaktiviteten genom språngkurvan.
"Helst ska man känna svansen piska mot nacken", som hon så fint uttryckte det, haha!

Även om mina och Kennys språng inte alltid är perfekta (ganska sällan är de det faktiskt, haha) så hoppar hon nästan alltid med bra ryggaktivitet nu för tiden:

(Klickbar såklart)


Det är i alla fall ett tips, något ni kan tänka på när ni analyserar filmer från en träning eller tävling!

Heaven's on fireIgår blev det en mysig skogstur med Kenny, men repgrimman på :)
Hon lyssnar fortfarande riktigt bra på den!

Vi red bara rakt ut i skogen och klev över stockar och stenar och diken, följde några rådjursstigar och travhoppade över en stock på 50cm (hon bockade efteråt, så hon tyckte nog att det var lajbans, haha).


Förutom skuttet blev det dock bara skirtt, så idag kommer hon nog vara pigg :D


PS 1
Har förresten eventuellt något ganska stort på G - så jag är rätt laddad just nu!!!
Väntar bara på ett mail, sedan kan jag berätta vad det är :D

PS 2
Detta är mitt 200 inlägg :)

Gårdagens träning för Emma Rosenkvist

Ja, träningen igår gick kanske som en "vanligt träning ska"; lite bra och lite dåligt.
Men jag blir ändå så grymt frustrerad...

Allt gick bra till en början; Hon var snäll att lasta (gick in själv<3) och gungade bara lite i transporten innan vi kommit iväg, sedan stod hon jättesnällt och var lugn när vi kom fram :)
Hon stod snällt stilla när vi la på all utrustning och gick lugnt och fint med upp till ridhuset.
Hon brydde sig inte om de andra hästarna en endaste gång under uppvärmningen, hon bara lyssnade på mig och var lyhörd och avslappnad!
Fick dock lite kritik för att jag var för försiktigt med henne, en olat från min sida som sitter kvar eftersom hon alltid var så stressig och het innan, men nu bara är det ibland. Det är som om jag vill vara beredd om hon skulle flippa ur, och därför ställer jag inte för höga krav på henne utan låter henne gå i lugnt och på liter halvlånga tyglar...

Det är även så att det är det jag tränar med min dressyrtränare; att hon ska hålla sig i skinnet; skritta lugnt, trava lugnt och galoppera lugnt utan att bli stressad. eftersom jag då vet att h blir exalterad och lite stressad ibladn i hoppningen så är jag hellre lite "passiv" i min ridning än att riskera att hamna i en konflikt med henne.

Dock var hon så lugn igår att jag tillslut kunde ställa lite krav på henne utan att hon blev stressad, hon kunde ta det och det var riktigt skönt. Ni kommer se vad jag menar på första filmen:Som ni kanske ser på uppvärmningsfilmen så var det linjer vi skulle träna på idag, väldigt lätt och okomplicerat egentligen.
Men av någon anledning så har Kenny svårt att nå fram?
Många gånger blev det 7 galoppsprång istället för 6 och 6 istället för 5...
Men när det blir ett galoppsprång för mycket, då går hon i en lugn fin galopp, lätt i framänden och öppnar upp fint i sprången och allt känns som det ska.
Men Emma ville ju såklart ha rätt antal galoppsprång emellan ,och det resulterade i att jag fick rida någon slagt High-chaparall-ridning, och det kändes verkligen uruselt!
Ur svängen upp mot första hindret fick jag bara öka och öka och öka, hennes galopp blev i och för sig större, men även flackare mer markbunden och sprången spända och hon överhoppade sig pga att det gick så fort.

Jag blir lite förvirrad eftersom jag, och många med mig, tycker att det går fort när jag och Kenny tävlar, och det är ju något jag vill träna bort inför de högre höjderna sedan.
Men om jag nu ska träna i ett ännu snabbare tempo än jag tävlar, då blir det ju fel? Eller?

Det kändes inte alls bra i alla fall, och det kändes inte som om kenny hade speciellt kul heller...
Jag kom som aldrig till ridning mellan hindrena, jag fick bara stå upp och jaga på henne liksom - inte alls kul! :(Här på andra filmen kanske ni ser att tempot skapar kommunikationsproblem för oss.
När hon "missar" det smala hindret är det för att jag bara svänger för innertygeln, vilket gör att hon fortsätter följa den förbi hindret - totalt mitt fel.
Sedan blir hon stressig ur hörnet upp mot linjen, eftersom jag fått öka så mycket innan, att hon slutar lyssna på mig och bara drar. Det gör i sin tur att hon inte tar mina halvhalter och kommer för nära hindret.
Jag hatar att jag var tvungen att ta tag i henne innan oxern, det var ju verkligen inte hennes fel, hon gjorde ju bara som hon trodde att jag ville att hon skulle göra. Men jag ville inte att hon skulle dyka i hindret...

Så tillslut är vi där ändå, Kenny är stressad och svettig och trött, sprången blir flacka och tränaren tror att min häst inte kan hoppa...

Jag blir så himla frustrerad!
Saken är ju den att på dessa hinder som är 1m, max 1.10 tror jag dem var till slut, då hoppar Kenny som vilken annan häst som helst. Hon går lite på fart, kan hoppa lite flakt och ser inte speciell ut alls.
Men när hon får hoppa högt (1.30-1.40) - då är hon en stjärna!

Det är då så frustrerande att hon aldrig får visa det!
Det är klart att vi måste visa att vi har kontroll på lägre höjder innan man höjer hindrena - men hon har inte samma fokus på små hinder, det blir mycket enklare för henne att nå avstånden på högre hinder och framförallt så tycker hon inte att det är speciellt kul att hoppa små lätta hinder.
Vi gör ju det här för att det ska vara kul. Annars kan vi ju lika gäran göra något annat...

Just nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra...
Antagligen måste jag ju snacka med Emma om det här, försöka få henne att förstå vad jag menar.
Jag ville ju börja träna för en tränare igen eftersom jag och Kenny behöver hjälp att bli säkra och stadiga på högre höjder, inte för att vi ska känna oss dåliga när vi hoppar 1m! Det är ju helt fel.

Samtidigt så kan jag och Kenny inte hoppa för vem som helst eftersom hon är lite knepig. Jag kan ju absolut inte träna för någon som bara vill att man hoppa höga hinder - vi behöver ett mellanting, oc hjag vet inte hur det ska lösas...


Har ni några förslag mina kloka läsare...?

Bråkar med Youtube

Ja, Youtube är dösegt just nu, så jag håller på att ladda över filmerna...

All info om träningen kommer samtidigt som filmerna, men jag kan väl säga såhär så länge;


Det gick bättre än sist, eftersom jag inte var i upplösningstillstånd och grät den här gången, men det gick fan inte bra heller...
Jag är så himla frustrerad, och vet varken ut eller in - men jag förklara mer sen. Filmerna säger nog det mesta...

Snart drar vi på träning :D

Planerna har ändrats lite;
- Istället för att carro ska med p träningen, så kommer min älskade Johanna ner från Littlelandsstones (smålandsstenar) och hjälper mig! <3
- Istället för klockan 18.00 ska jag och Kenny träna kl 19.15, så antagligen blir det en sen uppdtering ikväll om hur det gick, bara så ni vet!

Nu kommer Johanna snart, och då ska vi fika (te, bullar och ballerina toffe) och tjattra lite, sedan vid halv sex, sex drar vi till stallet..!


Åh, jag hoppas att allt går bra :D

Något ni kanske inte visste

Jag kom just att tänka på en sak som jag lärde mig under gymnasietiden som jag tänkte presentera här på bloggen.
Det är något som verkligen är värt att tänka på, men som gav mig kalla kårar längs ryggraden.


VET NI EGENTLIGEN VARFÖR MAN SKALL ANVÄNDA SENSKYDD VID HOPPNING?


Förhoppningsvis vet ni att den är för att skydda, och om man hör namnet "senskydd" kopplar man förhoppningsvis det till att det är senorna man är ute efter att skydda.

Jag tänkte nu förklara för er varför det är speciellt viktigt att skydda de djupa böjsenorna (frambenen) vid just hoppning och då framför allt i landningen efter hindrena.


Jag hittade ingen bra bild på senor på internet, så Kenny får agera modell ;)
För att vara extra tydlig kan jag förklara att den släta senan man känner och ser läääängst bak på hästens ben, den som är märkt på bilden; det är ytliga böjsenan. Innanför den ligger den djupa böjsenan.

 

Jag nämnde i början av inlägget att denna fakta gav mig kalla kårar, men den är inte så mycket faktan som metaforen som min hopptränare på skolan använde.
Hon förklarade faran som böjsenorna utsätts för vid landningen i hoppning såhär:


Böjsenan kan liknas vid ett hushållsgummiband, för er som inte riktigt har koll på vad det är, så är det ett ca 1-2cm bred brun gummisnodd som genom sin breda yta är segare än vanliga gummisnoddar.

På ett sådant gummiband kan man hacka "lite grand" med en kniv utan att det ger vika det minsta lilla, när den är ospänd, när "senan" alltså är slapp, som när hästen lyfter eller avlastar benet på annat sätt.
Men när "böjsenan" a.k.a gummibandet är spänt till max, som det är vid landning efter ett hinder;

.... Så räcker det att man nuddar knivens egg vid gummibandet och det smäller av direkt.


I verkligheten gäller det dock såklart inte ett gummiband och en kniv, då handlar det istället om en möjligtvis oreparerbar böjsena och tån på en baksko/hov...

Jag kan säga att jag höll på att få en hjärtattack när hon nuddade gummibandet med knivet och det flög iväg över halva klassrummet, ruskigt att tänka att det är det som kan hända med böjsenan om man är oförsiktig...!

Av denna anledning har jag ALLTID senskydd på min häst vid hoppning, och det tycker jag att ALLA andra också bör ha, man kan aldrig vara nog försiktig.
När det gäller en liten enkel detalj, som i detta fall att sätta på ett par senskydd, som kan göra så stor skillnad om olyckan skulla vara framme, så finns det inga egentliga ursäkter för att inte göra det...

 

 

Vad tycker ni?
Har ni alltid senskydd vid hoppning?

 


Wild thing

You make my heart sing ;)

Idag gick det inte så bra igen. Eller jo, först gick det bra; hon var ovanligt lugn för att ha "vilat" två dagar, och lyssnade riktigt bra. Sedan kom det in en till häst i ridhuset som blivit rädd för något på utsidan och gått och blåst sådär hårt ni vet? Så att det låter jättehögt, och då blev Kenny väldigt på tårna, så efter det gick det utför...
Den andra hästen skulle longeras, och hon som gjorde det "lät" ganska mycket (smackade och så) och då tog Kenny varje tillfälle att kolla på vad dem gjorde istället för att koncentrera sig på våran ridning, typiskt!

I galoppen blev hon ännu spändare och sprang mest omkring...
Till saken hör också att jag försökte träna på skritt/galopp- samt trav/galopp-övergångar.
Kenny har aldrig tränat på galopp/skritt-övergångar förut, så det är jag faktiskt förhållandevis nöjd med: från min förhållning tog det ett eller två travsteg, sedan var det stop. Duktigt Kenny! :D
Galopp/trav gick inte alls i början, eller ja, hon bröt av men slog sig fri och traven blev slängig.
Hon blev jättestressad av att hon inte gjorde dessa övergångar "rätt", så hon hann bli aldeles stirrig och svettig innan hon lugnt kunde bryta av till trav utan att springa iväg.

Det var ju inte meningen att passet idag skulle bli så hårt, dels med tanke på vaccinationen och dels med tanke på träningen i morgon... Men vi får se, vi får väl ta det lugnt i morgon om det behövs.


På eftermiddagen hade jag såklert dåligt samvete eftersom ridpasset inte gått så bra, så jag åkte till stallet för att se om Kenny var sur på mig - hon blir nämligen det ibland om hon tycker att jag varit orättvis...
Men hon blev jättegald att få se mig, så vi ryktade och myste en stund.
Sedan kliade hon tillbaka på mig när jag skrubbade henne med piggborsten på manken - sötnöt!

 

 


Ååååh, vad typiskt!

Jag och Kenny kom nyss hem från en supermysig ridtur i skogen!
Idag gillade jag faktiskt vintervädret;
Det var vindstilla, minus två grader, några centimeter nysnö över det gamla snötäcket och lite lätt snöfall.
Vi red i skogen-skogen, alltså granskogen på små rådjursstigar som gick väldigt mycket upp och ner, och hit och dit, Kenny verkade tycka att det var jättespännande för hon gick omkring och frustade, hoppade till ibland och spårade som en hund - haha!
Jag tog en massa mysiga skogsbilder på mig och Kenny, men med mobilen - och det visade sig när vi kom hem att INGA hade sparats!!! Jag blir så sur på min dumma telefon ibland..!!!
Jaja, det blir antagligen en liknande uteritt på torsdag, så jag får ta kort då istället...


Jag kan visa en karate-kid-bild på Kenny istället ;)

Haha, det är från i våras när hon hade varit tvungen att sy fyra stygn på kotan höger fram ;)
Hon hade gått i konvalecenshagen i två veckar, och så släppte jag henne i hingsthagen när jag tagit bort stygnen (vilket jag för övrigt gjorde SJÄLV, det var lite läskigt) och Kenny blev helt galen!
Hon hade ju två veckor utan att trava eller galoppera att göra utlopp för, så jag lyckades ta denna bilden mitt i en dunderserie av bakutsprång och caprioler X)
Veckoplanering v 3

Måndag: Uteritt; mycket skritt och "hjärngympa" + lite trav
Tisdag: Lätt markarbetespass, checka av inför morgondagen
Onsdag: Hoppträning på Tiarp för Emma Rosenkvist
Torsdag: Uteritt; samma som måndag
Fredag: Tömkörning ute/inne?
Lördag: Ett riktigt markarbetespass m dressyrsadeln
Söndag: Beroende på vädret; Uteritt eller tömkörning

Mysig skrittrunda i skitvädret

Det snöade verkligen lite idag!
Så jag kollade upp hur vädret skulle se ut framöver, med blandat resultat:
+ Det ska vara ganska milt, dock mulet hela veckan.
- Nästa vecka kommer det eventullt ganska mycket mer snö, nooooooooooo!!!

Jag vill inte ha mer snö nu, men det går kanske inte att göra så mycket åt med tanke på att det bara är januari...

Det var jättemysigt att rida idag i alla fall, tur det med tanke på gårdagen :)
Vi skrittade ut en sväng i det tjocka ulltäcket och repgrimma (innan någon skriker angående repgrimman så är Kenny supersnäll att rida med det, innan hade jag den när vi galopptränade på fälten...).
Vi red ner till golfbanan och red slalom mellan träden i den lilla "skogen", och upp och ner för de små kullarna.
Kenny verkade underligt nog tycka att det var jättekul?
Hon blev pigg och skuttig, men rundan blev ändå lagom kort så att hon inte ansträngde sig...

I morgon blir det nog uteritt igen, men med lite trav, och sedan på tisdag blir det lätt markarbete innan onsdagens hoppning :)


Klippte förresten äntligen av manen lite idag, men inte allt - det gör jag när det blivit lite varmare:

Före...


Enda efterbilden vi hann med innan kamerna dog...

Dilemma!

Nu behöver jag hjälp, för jag kan verkligen inte bestämma mig!

Eftersom det nya gula schabraket passade så bra så bestämde jag mig för att köpa en gul skjorta som matchar :)

Men nu är frågan; Långärmad eller kortärmad!?
Innan var jag helt inne på att skaffa en långärmad, eftersom jag tycker att det är snyggt och då riskerar man inte att få en ful bonnabränna i sommar på tävlingarna X)
Men så kollade jag på en gul kortärmad, och det var också jättesnygg!
Och det kan ju faktiskt bli riktigt varmt med en långärmad skjorta på sommaren...

I vilket fall som helt kommer den vara gul med vit krage och manchetter, ljusblå knappar och ljusgröna sömmar X)


Åter igen dagens i-landsproblem... Men ändå, vad tycker ni?Jag kan ju passa på att säga att det gick riktigt dåligt att hoppa igår.
Jag var faktiskt besviken...

Hade en linje med räcke - 13,5m - oxer - 13,5m - räcke.
Hon blev tark och rusade över dem när hndrena var låga (ca 70 cm), och när jag sedan höjde upp dem till 1,10m så stannade hon på oxern tre gånger...
Hon har inte stannat sedan i november nu, så det kändes inte alls bra.
Jag kan ju tycka att hon på de höjderna ska kunna hoppa av även om avstånden inte stämmer til 100% och vi inte kommer perfekt på, men det tycker tydligen inte hon.

Jag kan ju dock å andra sidan se det som något bra, att det är bra träning för mig för då vet jag att vi måste komma rätt på för att sprången ska bli bra, men ändå - som sagt blev jag lite besviken.
Sedan var det ganska mycket som störde henne igår eftersom hon blev stressad av att komma in vid "fel" tid, och jag vet inte allt vad det var. Jag var också ganska ofocuserad eftersom jag skulle på jobbintervju efteråt, så förhoppningsvis var det bara ett dålig dag helt enkelt...

Men, hon blev ju vaccinerad också, så nu tar vi det lite piano idag och i morgon, så får vi se sen.
Jag tempade henne i morse för att se om hon reagerat på vaccinet, men det verkar hn inte ha gjort - så det känns skönt.


Daz Plan!

Jag tror jag åker till stallet nu och hoppar lite grand!

Det blir helt fel i förhållande till veckoplaneringen, men jag var ju inte beredd på att Kenny skulla vaccineras idag.
Så jag hoppar idag, så att jag kan ta det lugnt fram till onsdag då det är hoppträning...

Det borde gå.


En av de misslyckade jul-bilderna på Kenny X)


Konsten att pusta ut...

Djupa andetag.
Har gått upp lite väl tidigt i flera dagar nu.
Har kämpat ihop hemtentor och gruppuppgifter.
Har lämnat in allting idag.
Djupa andetag.

Det känns gött!
Det enda negativa är att jag fick huvudvärk när jag började spänna av efter flera dagars tok-plugg.
Men jag behöver nog bara sova gott i natt, och så försvinner det också..

Jag blev jätteglad när jag kollade upp vädret också, det kommer bli ordentligt med tö och runt nollan framöver.
Är det våren som kommer lika tidigt som jag hoppats på?
Då får man kanske passa på att galoppera lite i snön denna veckan då :)


Idag re djag och Kenny i irdhuset, med dressyrsadeln och det tvådelade gummibettet - hon var helt galet fiiiin!
Det gör mig så glad!
Dock red vi inte speciellt hårt, och endast i ca 40 min - men hon var så fin att det kändes onödigt att trimma.
Provade på lite galoppombyten med sadel också, och det går bättre och bättre - även om hon rinner iväg lite efter bytet.

Fick reda på att de ska ta ut veterinären i morgon för att slutmäta en ponny i stallet, och Kenny ska vaccineras senast 15 mars, så jag tänkte att det är lika bra att vara ute i god tid. Det är ju faktiskt två veckor nu mera innan man får tävla efter vaccination...
Jag brukar bara ta det lugnt någon dag efter vaccinationen, men eftersom hon blir så svettig nu för tiden så får vi se hur jag gör.

Hur länge brukar ni ta det lugnt efter en vaccination?


Dumma hemtenta

Den dumma dumme hemtentan har gjort att jag inte förmådde mig att rida idag.
Jag måste verkligen få klart hemtentan!
Kenny klarar sig nog med en vilodag med tanke på att hon bara har typ 1-2 i månade, haha!

Idag fick hon i alla fall gå naken i hagen i en timme, vi hade nämligen 0 grader och solsken, och Kenny var helt galen! Hon tyckte att det var så himla kul! Runt, runt, runt sprang hon :)
Filmade lite, så jag kanske lägger upp den sedan.

Jag fick äntligen mitt schabrak idag på posten också!
Jag bestämde mig efter mycket om och men att inte köpa ett schockemöhle (den här gången, haha) utan ett equiline. Jag bestämde mig också för en helt udda färg; Guld-gul!
Oväntad färg kanske? Men jag insåg att hon kommer se jättevit ut om schabraket är gult - smart va!?


Det är verkligen supersnyggt, och det är få andra som har gult på tävling - i alla fall på skimlar :)

Hahaha, insåg nu när jag laggt upp bilderna att schabraket matchar bloggens nya desig, haha!

Åkte även förbi ÖB på vägen hem från stan för att köpa mer av världens bästa hovolja - tro mig, den är bäst!
Jag har provat typ 100 olika hovvårdsprodukter, men den som fungerat bäst är den från ÖB för 50 spänn!
I like!
När jag var där såg jag att de skulle sluta med sina hästgrejer (tror jag i alla fall?) så jag fyndade även ett schabrak till Kenny för ytterligare 50 spänn! Jag tyckte att det var riktigt snyggt!


Wii, jag blir glad av lite shopping :D


När jag kom hem fick jag ännu en positiv överraskning, något jag väntat på i några månader nu;
Kennys hästlicens! Nu kan vi tävla hur mycket vi vill ,mohahaha!


Jag älskar min häst!

Hon är verkligen fullkomlig..!

Hon har börjat göra en grej som gör mig alldeles varm och luddig i hela kroppen:
När jag hämtar henne i hagen, när jag borstar henne i ansiktet med mjukisborsten och när jag kliar henne bakom öronen innan jag ska ta på henne tränset så sänker hon huvudet och pressar sin panna mot mitt bröst, så att jag har hennes öron i ögonhöjd ungefär...
Så bara står hon så en stund, och blundar och andas.
Ibland så stryker jag henne lite över ganasherna eller viskar något till henne, men annars så bara står vi sådär i vad som känns som en evighet, men som säkert inte är mer än ett tiotal sekunder.
Sedan lyfter hon försiktigt på sitt huvud igen, blinkar några gånger och ser nyvaken ut, och sedan hinner verkligheten ikapp oss igen.

Men det är en helt underligt underbar känsla, som om vi utbyter energi på något vis.


Och det mina vänner, det är äkta kärlek.England!

Jag tänkte göra ett till litet rese-inlägg, ungefär som det jag gjorde om Irland.
Är nämligen inne i en jag-vill-åka-till-England-period, så då tar jag en tripp längs Memory Lane så länge ;)

Jag har en nästan lite patetisk förkärlek till England - jag älskar verkligen allt som har med det landet att göra (med undantag för en hel del konstiga maträtter!)!
Min familj åkte dit en hel den när jag var liten, så redan när jag var omkring 5-6 år bestämde jag mig för att gifta mig med en Engelsk greve/lord och leva lycklig i alla mina dagar i hans stora slott.
Bra plan va? ;)


The Union Jack!

I alla fall så har de två senaste Englandsresorna skett uten min familj; första gången åkte jag på ett två veckors ridläger i Yorkshire när jag var 14 år, och andra gången var när jag gick i tvåan på gymnasiet, så åkte jag dit med skolan. Det är resan med skolan som jag tänkte återblicka på nu!

Vi var några väl valda elever på Plönninge som utsågs för att åka till Cornwall på ett slags utbye för att besöka Englands version av Plönninge; "Duchy Collage". Ryttarna där var dock inte riktigt i samma klass som de vi var vana vid på hemmaplan, inget illa menat.


Skolan hade en grymt fin terrängbana, nog en av de finaste jag sett. Men lärarna hade aldrig låtit någon elev hoppa på den eftersom de inte ansågs vara redo för det (!!). Vi svenskar fick dock träna på det andra dagen vi var där. Efter det så var vi avgudade av lärarna, och fullkomligt hatade av eleverna - vilket jag i och för sig kan förstå.
Det blev inte direkt bättre av att det var elevernas privathästar som vi hoppade med, och som de då inte fick hoppa med... Spänt läge kan man väl säga ;)
Nästan alla dagarna red jag ett fullblod som hette Tugboat (tror det betyder typ lastfartyg, haha).


Det är jag i ljusblått, snygg hållning va? ;)


Det var ändå helt ok att vara där, inte så utvecklande (vi svenska elever kunde mer än de brittiska lärarna, och vi hoppade typ bara 80-90cm) men det var helt klart en underbar upplevelse!
Vänta bara tills ni får se de fantastiska bilderna!

Förutom att vara på skolan fick vi åka på en del intressanta studiebesök också!
Ett var till ett galoppstall, där jag fick panik eftersom en grålle fick tag i min energidryck och fick i sig säkert halva flaskan.. Något säger mig att det inte var första gången han dopade sig, hehehe...
Ett annat ställe var en stor avelsanläggning, det var så himla fint där! Bara uteboxar som det växte rosa klätterväxter över hela boxväggarna <3
Helt sjukt fina hingstar också, men jag har tyvärr inga bilder på dem :(
Ett tredje ställe var när vi åkte till Dartmoore och kollade på urfina vildponnysar! Man fick under inga omständigheter ta i dem, eftersom de skulle vara helt vilda. Om man ändå skulle "råka" klappa dem eller något så var det dryyyyga böter som gällde :O

Vi fick vara med på något slags ridprov också, då skulle vi hoppa en bana där de högsta hinderna var kanske 90cm. Jag trodde såklar att det var en tävling och gasade jäklar! Tugboat tyckte att det var jättekul, haha!


Haha, ni får ha överseende med att det faktiskt var två år sedan X)

ÅÅÅÅH!
Jag länktar verkligen tillbaka jättemycket nu - vi hade bra roligt!

 

Här kommer några random bilder från resan, klickbara:

Är det inte galet grönt och fint!?

Jag som saknar våren och grönskan så mycket, nu gör jag det ännu mer!!!

Det får nog bli en tripp till England med girlsen snart...

 

 

 

 


Träningsvärk som en gnu!

Jag har verkligen grym träningsverk idag :O
Det måste betyda att mitt och Kennys träningspass igår var ganska hårt i alla fall, och det är ju bra!

Det får nog bli en galopp på fältet idag då :)


Favorit i repris

Fick avvika lite från planeringen eftersom det blev sent på skolan idag igen.. :(

Jag och Kenny gjorde ungefär samma sak idag som igår, fast med det tvådelade gummibettet istället för hacket, och med mer galopp.
Vi började som vanligt med mycket öppnor och serpentinbågar i olika kombinationer.
Sedan red vi rakriktningsövningen från igår ;) Hon gjorde den minst lika bra idag, KUL!
I övrigt blev det en hel del galopp, mycket förvänd och serpentinbågar utan byten - det gick bättre än sist vi gjorde det. Som avslut på galopparbetet blev det tempoväxlingar, det tyckte hon var roligt, haha!

Sedan blev det en del övergångar trav/skritt innan vi tillsut fick till några perfekta halter och ryggningar <3En riktigt kul gjej som har hänt på senaste tiden är att även dressyrtränare/ryttare har börjat få upp ögonen för Kenny! Vart jag än är med Kenny så kommer alltid en massa folk fram och frågar vem hon är efter och hur högt hon tävlat, och det är ju alltid kul.
Det är faktiskt smickrande att ha en sådan spektakulär härt, om jag får säga det själv :)
Hon utstrålar så himla mycket energi, framförallt på tävling - och hon drar till sig folk som flugor till socker, haha!
Det jag vill komma fram till med den här lilla skryt-texten är att det för några veckor sedan var en grand prix-ryttare och idag en A-tränare i dressyr som visade intresse för Kenny! Båda frågade vem hon var efter och ryttaren menade att hon var väldigt "Flashig". Tränaren sa idag att hon såg riktigt fin ut!

HUR KUL ÄR INTE DET!?

Nu är jag taggad till tusen, både på att min Dressyr tränare Danne ska komm hit (när nu det blir) och att börja hoppträna (blir onsdag nästa vecka)!!!

Det har varit en riktigt bra dag idag :D


Gårdagens ridpass

Hon är ju bara för lustig min lilla Kenny!

Igår blev det ett "lagom" markarbetespass igår, barbacka med hackamoret.
Hon var verkligen superfin!
Jättekänslig för hacket och väldigt lyhörd för alla mina hjälper..!

När vi skrittat fram 10 min började vi rida lite öppnor och serpentinbågar i skirtt, sedan gjorde vi samma sak i trav och när vi red serpentinbågarna bröt vi av till skitt och skrittade 3-4 steg varje gång vi passerade medellinjen.
Jag har ju börjat göra den övningen under nästen varje uppvärmning nu, och jag tycker den är jättebra eftersom man kan variera den så mycket;
- man kan rida den i alla gångarter,
- den är riktigt bra för rakriktning av hästen,
- man kan byta ut skrittavbrotten till halter eller halvhalter,
- man kan variera antalet serpentinbågar och deras storlek för att öka/minska svårighetsgrader.

Den är verkligen super för mig och Kenny :)

När jag ridit en stund kom jag på en övning som jag och Kenny fick göra mycket när vi red dressyrlektioner på skolan i början av ettan och tvåan på gymnasiet.
Då gick det nästan inte att genomföra övningen eftersom den fungerar rakriktiande och Kenny var så väldigt sned då :/ Så jag utmanade ödet genom att försöka min på den övningen igen;


Inte helt propertionelig, volterna blir ju mindre IRL, men ja, ni fattar ;)


Man vänder upp på medellinjen i trav och rider rakt fram ca 15m, sedan lägger man en 10m volt till vänster, sen fortsätter man rakt ytterligare 15m när man kommer tillbaka till medellinjen, för att sedan lägga en 10m volt till höger istället, och sedan fortsätter man rakt ända fram till kortsidan.
Jag brukar då rida till exempel öppna längs långsidan upp igen, och sen vända upp på medellinjen igen.
Denna övning kan man rida några gånger, och så vänder man åt höger/vänster varannan gång.
Det är verkligen en superövning för rakriktning - och det gäller att hästen är stabil och lyhörd för dina hjälper.
Det är viktigt att hästen inte vinglar när ni rider rakt på medellinjen, den ska gå stadigt rakt fram - och det är svårt!
Kenny fixade den suveränt igen - och då blir jag så glad!
Då kan man verkligen förstå hennes utveckling, med tanke på att vi inte ens kunde göra övningen för två år sedan!Det som var lustg igår var att hon gjorde så grymt fina byten igen! Hon byter absolut bäst om jag rider barbacka på hackamoret och om jag tar en tydlig halvhalt innan.
Hon har mycket svårare att byta med sadeln på. Hur kommer det sig tror ni?
Är det för att hon känner min viktfördelning och tyngdpunkt bättre barbacka? Och att hon alltså framförallt byter för vikten?

Uppdaterad tävlingsplanering

Jag har nu spikat in idén som jag hade om att starta några Pay n jumps för att få en riktig mjukstart, och eftersom jag oftast tycker att det är mer ordning och lugnt/färre ekipage på Pay n jumps än på lokala hopptävlingar ;)

Så nu ser planen ut såhär (förutsatt att det inte är vinterväglag och att allt fungerar ;) :

v. 5 Antagligen 3/2 Halmstad Fältrittklubb Pay n Jump 1,00m

v. 5 6/2 Laholmsortens Ryttarförening Lokal/Regional (Bara åka dit för att kolla läget, lära mig vägen dit, haha!)

v. 8 27/2 Laholmsortens Ryttarförening Pay n Jump 1,00m

v. 10 4/3 Föreningen Plönningeryttarna Lokal (ev 1,00+)1,10m

v. 14 5/4 - Ridklubben Styringe Stall Lokal 1,10m

v. 15 13-14/4 - Laholmsortens ryttarförening Regional 1,10m

v. 19 15-16/5 - Harplinge Ridklubb Lokal/Regional (Agria Senior Cup omg I) 1,00(cupen)+1,10m

v. 21 28/5 - Halmstads Fältrittklubb Regional 1,10(ev +1,20)m

v. 24 20/6 - Kvibille Ridklubb Lokal (Agria Senior Cup omg III) 1,00(cupen)+1,10m

v. 26 1-3/7 - Björbäcks Ryttarförening Lokal/Regional (Lamicell Cup) (ec 1,10+)1,20m

 


Julen är officiellt utslängd

Haha, det lät lite brutalt - men jag tog i alla fall tag i mig själv och plockade ner allt juligt idag.

Klädde till och med av julgranen och slängde ut den i snön. Egentligen had ejag tänkt att Kenny skulle få den, men den fäller så sjukt mycket barr, att jag vet inte om jag verkligen vill packa in den i bilen X)

Idag ska jag till skolan, och i morgon med: vi ska bli data-utbildade.
Vi ska lära oss att lägga in och analysera enkäter. Party! Eller inte...

Ja ja, det måste göras det också.
Det tråkiga är att jag inte slutar på skolan förrens vid fyra - och då är det döden att ta sig ut ur stan (då ska ju alla andra också åka hem, blä!).
Därför ska Linda hjälpa mig att ta in Kenny dessa två dagarna - och det kommer antagligen inte kulla bli några uteritter, eftersom det kommer ha hunnit bli mörkt när jag kommer till stallet...Sådanna problem har man aldrig på sommaren....

Veckoplanering 1 & 2

Denna veckan har sett ut såhär;

Måndag: Markarbetespass
Tisdag: Vila med massage
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Hårdpass markarbete
Fredag: Lättare uteritt
Lördag: Hoppning - inte så hårt
Söndag: Tömkörning på fältet ca 45 min

Kommande veckas planering ser ut såhär;

Måndag: Markarbete (är länge på skolan:( )
Tisdag: Skrittpromenad/vila
Onsdag: Tömkörning/uteritt
Torsdag: Uteritt/tömkörning
Fredag: Hoppning
Lördag: Markarbete
Söndag: Uteritt


Jag vill verkligen ha vår och sommar nuuuu!

 


Dagens motionEfter den hurtiga starten på dagen (läs inlägg nedan) så kändes det skönt att "bara" tömköra Kenny på eftermiddagen.
Men tror ni att jag fick det så lugnt och skönt och okomplicerat som jag trodde?

Nej.

De hoppade i ridhuset, så jag tänkte var lite snäll och tömköra Kenny på fältet bakom anläggningen istället. Det är ju även en 50cm orörd snö där, så elakingen inom mig tänkte att Kenny skulle få jobba lite extra, mohaha!
Men ack, vilken dumsnut jag är. JAG var ju också tvungen att pulsa ut en bra bit på fältet i den djupa snön innan vi kunde börja - inte ett dugg kul! Det var grymt jobbigt, och jag blev helt anfådd och varm - medan Kenny dansade runt mig och undrade vad som tog sådan tid. Dumma Kenny...!

Så när vi äntligen hittat ett bra ställe, och hade skrittat fram ordentligt, så började vi tömköra (bara på volt idag eftersom jag inte orkade gå mer i snön, haha). Kenny gick verkligen skitbra i vänstervarvet!
Hon var så snygg, och vilken bakbensaktivitet! I alla gångarterna gick hon superbt!
Men antagligen så tyckte hon att det blev för jobbigt, och att det var orimligt av mig att tro att hon skulle gå lika fint i högervarvet. Jäklar vad hon fick spel när vi bytte varv!

Hon bockade, pep flera gånger, stegrade sig, sparkade bakut, halkade omkring och var allmänt galen...

Våren MÅSTE komm snart, så att Kenny börjar fälla sin virgin-vinterpäls och så att jag kan börja rida henne ordentligt!

Or else I will die!!!

Haha..!

Sundhet personifierad!

Nu är klockan 11, och hittills idag så har jag;

  • Vaknat kl 09.00
  • Åkt och släppt ut hästarna
  • Städat i köket i stallet
  • Kommit tillbaka hem och bytt om
  • Gått ut och powerwalkat i 30 min (snorkallt var det!)
  • Kommit tillbaka hem
  • Duschat
  • Lagt ansiktsmask
  • Sitter nu och äter frukost bestående av; Knäckebröd (Sport+) med ost och gurka, te, apelsinklyftor, lite yoghurt, 1 en-om-dagen-vitaminer och omega-3!

Gud, nu kommer jag inte behöva vara nyttig på flera dagar igen, haha! =P

OBS! Stooor blogg-renovering!

Jag tyckte att det var dags att lägga om allt från grunden, så var beredda på att det kommer vara lite stökigt här en tid..!


Vårigt Grööönt ska det bli! ;)Ta-daah!

Nu är det klart, och jag är ganska nöjd!
Jag ville ha det vårigt, och jag ville bli påmind om hur roligt det är att vara tillsammans med Kenny - och det blir jag!

Vad tycker ni?

Upp upp, och iväääg!

Haha, så kändes det idag när jag och Kenny hoppade lite i ridhuset..!
Har fortfarande ingen som kunde filma, men jag kan måla upp en scetch sedan så att ni kan se vad vi gjorde i alla fall!
Kenny hoppade som en stjärna i alla fall, även om vi inte hoppade så högt.
Först red vi bara över bommar i trav och galopp. Sedan samma sak över upphöjda bommar.
Tillslut hoppade vi en kort bana med hinder på ca 50-70cm och avslutade med att hoppa samma bana 2 gånger på 1,10m. Jag red i kängorna istället för stövlarna igen, så jag förstörde lite för henne några gånger.

Men det var lite skönt också, för då kände jag verkligen hur hon fixade hindret utan problem, även om jag störde henne lite. Hon var inte i något hinder, rev inte en enda gång och det finns verkligen inte på kartan att hon skulle stanna! DET ÄR SÅ FÖRBASKAT HÄRLIGT!

Nu kan jag nästan inte minnas hur det kändes när vi var i svackan och knappt kom över 90cm...
Nu känns allt bara kalas och Kenny är taggad till tusen! :D

1,10 känns som ingenting, och det är inte bara för att vi hoppade en så kort bana idag. Jag tror verkligen att vi skulle fixa en 1,20-bana i morgon om vi var tvugna - och vi kommer garanterat fixa det innan sommaren! :DJag har förresten kommit på att jag tror Kenny ska få gå på bete en sväng i sommar - det fick hon aldrig i somras... Jag tror ju att det är superviktigt för hästarna att bara få gå och vara hästar ibland.
Så jag och Kenny gjorde en deal idag ;)
Om vi fixar 1,20m innan sommaren - utan katastrofala följder - så får hon gå på bete en vecka i juli!
Jag tror en vecka blir lagom. Det är tillräckligt mycket för att hon verkligen ska få vara ledig, och det är inte så mycket att det krävs en lång igångsättning efteråt.
Planen är att hon får gå på semester första veckan i juli, för att sedan vara fit for fight igen första veckan i augusti. Det beror dock lite på när DM är, och om jag ska vara med på det - då kanske semester måste flyttas till veckan innan eller så..!

Good plan!


Nej, det här går bara inte..!

Jag kommer aldrig kunna hålla mig tills v 10 innan årsdebuten på tävlingsbanorna - inte en chans!
Är taggad till tusen och kom precis på att det bara är v 1 än så länge, det är helt orimligt att jag och Kenny ska behöva vänta mer än två månader innan vi får tävla!!! ;)

Dock är jag ju fortfarande lite osäker på att köra henne själv på tävling; det kommer ju liksom bara vara jag och Carro (världens bästaste bästa Kenny-skötare), och då vill jag inte behöva åka så långt.
Inge kul om det skulle hända något...
Men i början av februari, v 5, så är det en lok/reg i Laholm 3,5 mil från stallet, och v 8, har samma klubb en träningstävling samt att Halmstad FRK har en träingstävling v 5.

Man vet ju inte hur vintrigt det fortfarande är i februari, och jag vägrer köra när det finns risk för halka...
Men det känns ändå som om tävlingspaneringen kommer ändras lite...

Jag tror vi gör som så att jag och Kenny börjar året med en lätt träningstävling i Halmstad (1,00 - 1,10)
Sedan åker jag och Carro till Laholm och "känner på tävlingsplatsen", haha - det känns som om det var så länge sedan att jag måste åka och se på andra för att komma ihåg hur man gör när man tävlar... Nej, men jag tror det kommer kännas skönare om jag åker dit en sväng utan trailer och Kenny först, så att jag inte riskerar att köra fel mes häst+trailer och allting. Sen är det alltid skönt att kolla när andra hoppar och känna "det där gör jag och Kenny i morgon, om det skulle behövas" ;)
Sedan, v 8, så åker vi med Kenny och hoppar träningstävlingen i Laholm (1,10) för att få en avslappnad, kravfri start på tävlingssäsongen och så att vi utan problem kan gå ut i 1,10 istället för 1,00 när det är dags för årets första lokala v 10!

Good plan!


Haha, minns känslan över just det här hindret så väldigt väl.
Hon fick till en riktig studsbolleffekt!

Trött, men lycklig!

Åååh, jag har nu gått två dagar i skolan - och jag är redan tacksam för att det är helg, haha!
Ska dock träffa min studiegrupp i morgon oc hstressa inför uppgiftsinlämningen nästa fredag...

Det var urmysigt i stallet idag. Kenny var så himla enkel att ha å göra med..!
Det var (för en endaste gångs skull) lätt att mocka hos henne, hon gnäggade när jag skulle hämta henne i hagen, hon väntade tålmodigt på sin mat, och uteritten blev en succé!
Hade egentligen lite planer på att hoppa idag, eftersom hon blev lite slutkörd igår. Men så tänkte jag att det gäller att passa på och rida ut när man kan, så det blev en mysig barbacka galopp på fältet bakom stallet istället.
Jesus, vad fin hon var! Mjuk och härlig att rida på!
Var dock inte så noga med arbetet, tyckte hon var värd lite "ledighet" efter gårdagen.
Så ja, vi galopperade runt lite i snön, och njöt av solnedgången. Sedan skrittade vi hem..!

Det var alldeles lagom för en trött matte en fredagskväll..!

 

 

Förbered er förresten på ett desigbyte här i bloggen inom kort. Är redan trött på vintertemat, nu vill jag ha vår!!!


Okej med Copycats?

Vad tycker ni om copycats?

En del av mig tycker att det är lite fult att sno någon annans idé, men samtidigt kan jag tycka att det är ganska bra också. Man ser ju oftast vad som är orginalet och vad som är en kopia, eftersom kopia-företaget vill lyfta fram sig själv med lite egna detaljer. Då tycker jag det är helt ok!
Oftast är det ju dock så att om orgonalet är bra mycket dyrare, så är det också i bra mycket bättre kvalité.
Det kan jag också tycka är bra, man ska ju få vad man betalar för liksom...

Jag kom i alla fall att tänka på det här när jag kikade in på Hööks hemsida och såg att de fått in en hel del nått inför våren. En hel del fin-fina grejer till och med!Detta är bara ett urval som jag fastnade för.
Har två schabrak från hööks, som ser ut ungefär som det blåa och gråa, och de är super!
De har sådant våffel-tyg på insidan, som suger upp svetten jättebra. Så jag brukar ha de schabraken när jag ska rida ett hårdare pass, tex träning.
Jag blev faktiskt riktigt sugen på skärpet, då jag suktat ganska länge efter ett Dyón-skärp. Men detta kan jag ju ha så länge om inte annat!
Tränset tycker jag är jättesnyggt! Har letat efter ett träns som har samma funktion The differens, men just det tränset fungerar inte på Kenny. Detta kunde kanske fungera bättre, när det inte sitter så långt bakom öronen.
Jag tycker i alla fall det var snyggt och det kostar inte så mycket, ska nog åka och kolla på det någon dag!
Boken ska jag nog också kolla upp, för det är just spänst och harmoni som jag och Kenny måste jobba lite mer. Eller ja, harmonin är det oftast inte så mycket fel med, men då är det sällan någon riktigt spänst heller, haha!


Glasögonorm

Igår hämtade jag mina nya glasögon :)

Jag ser egentligen inte jättedåligt, men har linser till vardags eftersom jag får huvudvärk annars.
Jag har dock sen ca 2 år tillbaka haft ett par glasögon som jag använder när jag är sjuk, eller när man bara ska titta på tv på kvällen eller så.
Jag verkligen gillade mina glasögon, fick ofta komplimanger för dem - och de var rosa!
Men så när jag åkte hem till min syster i december råkade jag sätta mig på dem...

Det var bara att hitta ett par nya!

Jag bestämde mig redan innan för att jag ville ha ett par bågar som var ganska kraftiga, och som verkligen syntes.
Jag menar, nu när det är så modernt med glasögon så är det väl lika bra att haka på, haha!
Lite fascinerande det där med mode faktiskt, glasögonstylisten som var med och valde mina bågar sa att det titt som tätt kommer in folk som vill ha glasögon utan styrka, alltså bara som en accessoar! Lite fränt...

Åter till mina glasögon då.
Ni ska bli chockade med ett par bilder på mig på väg hem från skolan idag, haha!
Var så sjukt trött i morse att jag inte orkade sätta i linserna, och så ville jag se hur dem i min klass reagerade på brollorna. Inte orkade jag ta i tu med håret heller, så allt åkte bak i en hästsvans, och inget smink heller - haha!
Att dem ens släppte in mig på skolan, men ni får härdas..!


Älskar fodralet som ser ut som något som hör till en astronautdräkt, haha!


The best definition of good vs. evil


Idag var hon dock både "ond och god" under ridpasset ;)
Det började riktigt bra, hon var hur fin som helst - lite stark, men fin!
Det fortsatte under hela uppvärmningen i skritt och trav, och det kändes verkligen så himla bra!
Eftersom hon kändes så fin, och eftersom jag fortfarande inte vill rida henne svettig för ofta, så tänkte jag faktiskt bara skritta och trava idag. Men det kändes verkligen hur mycket hon väntade på att få börja galoppera så det fick bli lite galopp också.
Jag provade något nytt i galoppen också: att bara rida innanför spåret.
Det var inga problem alls i vänstergaloppen, hon blev inte ens det minsta ostadig på hela långsidan, men med högergaloppen var de värre...
Eftersom hon tycker att det är så sjukt jobbigt att arbeta med högersidan så hjälper hon mig inte det mista heller, det är verkligen döden när jag inser att det är dags för ett höger-sidan-trimm, och det var det jag insåg idag...

Så det blev ett långt ordentligt pass idag i alla fall, men tillslut var hon verkligen lögjord så in i bomben, haha :)
Provade att byta galopp också, och det går riktigt bra från höger till vänster, men tillbaka till höger får man jobba ganska ordentligt innan bytet kommer. Hon blir lte spänd av det också, så jag ska nog bara göra det mot slutet av ridpassen...

Ett ganska bra ridpass idag alltså, även om det var jobbit och jag säkert kommer ha träningsvärk i morgon, haha!
Kenny är pigg och glad i alla fall ,oc hdet är egentligen allt som räknas!Onsdag

Idag har det varit en både jättekul och jättetråkig dag.

Men för att inte smitta ner er med dysterhet så tar jag bara och visar det roliga ;)

Idag var det vinterns hittills absolut bästa rida-ut väder, även om det var svinkallt!
Jag och Kenny bestämde oss ändå för att trotsa kylan och rida ut en sväng i skogen..!Det var precis vad jag behövde eeftr en något dyster morgon!
För att ta sig in i skogen red vi tvärs över ett gigantiskt fält där snön blåst upp så mycket att det var ungefär 40-50cm djupt! Kenny fick ta så stora kliv i traven att jag såg hennes framhovar när vi travade ;)
Bästa förutsättningarna att lära hästen passage? Haha..!
Hon tyckte i alla fall att det var jobbit efter ett tag och började galoppera istället.
Det var så häftigt, för fältet är så stort, och allting var så vitt att det kändes som om vi stod still och när vi galopperade - det kändes som om vi inte rörde oss alls - ungefär som om man blivit snöblind. Det var lite läskigt faktiskt, men fränt!
Väl uppe i skogen var Kenny helt vild och skuttade omkring och pep!
Hon var på superbra humör och det smittade av sig på mig..!

Kenny är helt enkelt min personliga healer, haha!

Tänkte också visa min, för tillfället, käraste ägodel;
Det som gör att jag kan rida ut i denna kyla utan tt förfrysa;
Mina älskade, ballaste Dyon-chaps;

Jag fick dessa för nått år sedan, och i början var jag lite kritisk mot färgen. Hade hellre velat ha bruna ;)
Men nu känns det lite fränt, för alla andra har bara bruna - då är det lite kul att komma med en anna färg!
Lite för stora är de också, men i och me ddet slipper jag den där dragande känslan över knäna som man kan få av sådana hela-vägen-chaps ;)
De är i alla fall sköna, varma och väldigt effektiva. Lite för varma att rida i under sommarhalvåret, men nu är de guld värda!

Hahaha!

Såhär såg det ut när jag skulle hämta hästarna i hagen idag! :)


Friesern Nykle såg bara för rolig ut!


Inbyggt halstäcke!

Haha, mätte Kennys man idag - mest för skojs skull.
Den är 30cm lång! Kanske någon cm längre, haha!

Den ser inte så värt lång ut egentligen, men så har ju hon grymt bred nacke också, men att den var 30cm trodde jag inte ;)
Men men, det är ju ett inbyggt halstäcke om inte annat!
Ska klippa av den när träningarna börjar på allvar och det blivit lite varmare ;)

Det blev ingen ridning idag.
Snön verkligen vräker ner, och Greveback hade träning i ridhuset.

Istället myste vi ordentligt!
Borstade lääänge och masserade en del.
Gick snabbt igenom hela hennes kropp och koncentrerade mig sedan på de ställen som behövde mjukas upp lite extra.
I Kennys fall är det nästan alltid den halvseniga lårmusklen (den långa musklen som löper på varsin sida om svansen) och sedan skadan i bogen brukar jag jobba lite extra med det området också, även om massage inte når in dit skadan var - det kan ju inte skada att mjuka upp musklerna runt om :)
Idag var hon dock ganska spänd i nacken också, antagligen för att hn varit så pigg och springig de närmaste dagarna vilket gjort att jag blivit lite hårdare i handen - då kan hon bli spänd i nacken.

Men det fixar vi relativt snabbt med lite lavendelolja!
Det är typ det bästa Kenny vet, när jag masserar hennes nacke med ekologisk lavendelolja X)
Jag tror att jag nämnt innan att Kenny är väldigt responsiv och uppskattad att massera. Så fort man gör rätt berättar hon det genom att sucka och frusta och blunda. När en spänning släppt eller är på väg att släppa börjar hon tugga och efteråt sträcker hon på sig och suckar lite till...!

Hon är bra söt min lilla Kenny!

Ursäkta outfiten, haha!

En tanke...

... slog mig just.

Jag får ibland höra, och håller oftast med om, att det går lite för fort för mig och Kenny inne på tävlingsbanorna.

I och för sig har jag som ständigt försvar att vi tävlar så pass lågt nu, att hon inte behöver gå samlat och koncentrerat, men ändå - jag kan också tycka att det känns som om det går fort ibland. Även om det inte spelar någon roll...

Det var i alla fall någon bekant som frågade vilken plats jag kom på när vi tävlade senast i oktober. Jag hade bara kollat om jag (med mina sätt-Kenny-i-skiten-fel) kommit bland den övre hälften - men inte exakt.
Haha, roligt nog kom jag 23 av 47, så det var ju ganska precis!

Men jag kollade också hur fort jag egentligen ridit, och jag red i princip långsammast av alla som var felfria i grunden. Hur går det ihop..?

Nu vet jag att många gasar som galningar på lokala tävlingar, men ändå. De måste ha ridit helt galet fort!
Haha, jag och Kenny kommer nog aldrig placera oss på någon lokal tävling X)

En anna tanke som slog mig när jag såg på filmen här om dagen när jag postade inlägget om min årsresumé:
Jag och Kenny har lite problem med att vi alltid hoppar lite till höger på trånging. Vi hoppar av mitt på, men landar alltid lite till höger. Detta även om vi kanske ska åt väsnter, haha.
Men på tävling hoppar vi rakt.

Det måste väl nåstan ha med vår koncentration att göra? Att vi helt enkelt är mer koncentrerade och lyhörda när det är tävlingsdags?


(S)noooo(w)!!!

Jag vill inte ha mer snö nu!

När ska vädergudarna fatta, att man vill ha snö fram till jul, eventuellt till nyår - sen ska det bort!

JAG VILL HA VÅR!!!

Men vad får jag?

Jo detta;Det har kommit knappt 1 dm och ska komma åtminstone 1dm till.
SUCK!

Jag vill ju rida ut utan att drunkna i snödrivorna!

Jaja, vi får väl helt enkelt klä på oss ordentligt ;)

Dunderklumpen?

Dagens ridpass gick betydligt bättre än igår - men hon var stark...

Det blir så himla dumt det här när jag inte vill rida henne för svettig, samtidigt som jag inte riktigt kommer åt henne förrän hon är riktigt genomriden (= oundvikligt svettig).
Det blir liksom fel tänk med ridningen då eftersom det leder till att jag ställer krav på henne innan hon/hennes kropp/psyke är riktigt förberedd. Vilket i sin tur leder till att hon blir stressad och tillslut så blockerad att hon inte tror att hon klarar av något alls. Lilla Kenny!
Ni ska inte tro att det är helt orimliga krav jag ställer, även om det är dumt att jag inte kommer på förrän i efterhand att det inte fungerar. Det jag ber henne göra när hon flippar ur är att flytta ut bakdelen lite på ett böjt spår.
Men det är otroligt mycket svårare för Kenny än vad man kanske tror.

För mig är det jättesvårt att förklara, eftersom det mer är en känsla än ett riktigt "fel/problem".
Men om jag säger såhär så kanske ni förstår vad det är som blir svårt för Kenny:
Kenny tar inte riktigt min drivande högerskänkel(, har aldrig gjort med någon annan heller) och det har utvecklats till att hon upplevs som stark i högertygeln.
Genom en övning på en stor volt som går ut på att tänka "Leda in fram, flytta ut bak" - när jag alltså leder in framdelen på spåret samtidigt som jag, med inner(höger i detta fall)skänkel flyttar ut bakdelen.
Musklerna på Kennys högra sida är starkare och kortare än dem på den vänstra, och det bakbenet är lite svagare.
Genom denna övning får jag henne att trampa in under sig ordentligt med inner bak - och det är det som hon tycker är så jättejobbigt. Vilket man i och för sig kan förstå.

Hoppas ni förstod förklaringen på ett ungefär i alla fall!Detta är i alla fall något vi jobbar med varje gång vi rider, på ett eller annat vis. Allt går ut på att Kenny ska bli så liksidig som möjligt för att det ska bli lättare för både henne och mig - för just nu är dessa hårdare passen rena döden för oss båda.

Josephin red samtidigt som mig idag, och hon kom med en kommentar som förklarar en av svårigheterna med att rida Keny ganska bra;
"De första två gångerna ni skulle rygga gjorde hon det jättebra utan problem, men så tredje gången får hon världens utbrott? Jag fattar inte..!?"

Nej, inte jag heller!
Grejen är att när jag gjort en sak, tex ryggat, två gånger så vet Kenny vad som ska hända. Så då försöker hon utföra rörelsen innan jag gett henne hjälpen. Så i ryggningarnas fall hinner jag bara ta en liten förhållning, och så börjar hon rygga. Och hon får under inga omständigheter lära sig att rygga för handen - ve och fasa!
Då korrigerar jag henne genom att driva henne ur den påbörjade ryggningen, hon uppfattar att hon gjort del och blir jättestressad. Pust!

Välkommen till min vardag, haha!

Ingen toppendag.


Nej, idag har verkligen inte varit en toppendag...

Det började redan igår egentligen, men att jag fick punktering på bilen!!!
Katastrofen var ett faktum..!
Som tur var så fick jag låna min snälla granne Amandas bil, så att jag kom till stallet i alla fall.

Så idag var det dags att ge sig på att byta däck.
Något jag aldrig någonsin gjort förut.
Något jag aldrig ens sett någon annan göra förut.
Något som inte tydligt stod med i bilens instruktionsbok.
Något som Pappa var tvungen att förklara för mig över telefon.
Något som fick mig att gå och hämta yxan!

Som tur kom grannen ut när hon såg att jag hade yxan i högsta hugg, så jag fick lite hjälp.
Haha, fast ingen av oss hade bytt ett däck förut så lyckades vi faktiskt tillslut!

Sen var vi helt greasiga över hela händerna, ansiktet och håret - inte jättesnyggt...


Sedan var det dags för nästa inte-en-toppendag-grej; det gick inte så bra att rida idag.
Man kan ju tro att en häst skulle uppskatta en lång härlig skruttrunda dagen efter den ansträngt sig mer än den gjort på 3 år, men så är inte fallet med Kenny, och det fick jag smaka på idag.
Hon var überpigg och blev springig och stressad så fort hon gjorde något lite fel.
Herre Gud! Jag tänkte bara rida ett lugnt markarbetespass idag, men hon hade så sjukt mycket energi så en hel timme hade gått innan vi kunde skritta av. Hon blev som tur var inte så värst svettig, antagligen för att det var så sjukt kallt.
Jag försöker ju att inte rida henne så svettig nu när det är många minusgrader ute, då det blir som omständigt när man inte kan/vill bada henne efteråt...


Hur gör ni när ni rider på vintern? Om hästarna blir svettiga, hur löser ni det då?

Edit:
Tack för alla svar!
Kan passa på att berätta att hon inte är klippt eftersom hon aldirg satt vinterpäls förut. Hon har haft sommarpäls året om, aldrig fällt och aldrig satt. Men så i början av december i år sa det bara "Poff" - och så hade hon lite lurv!
Jag tog dock beslutet att ite klippa henne, eftersom december är ganska sent för första klippningen, och jag vill inte riskera att rubba hennes nya pälscykel. Därför får jag vänta tills nästa år med klippning.


Skrittrunda

Efter gårdagens sensation fick det bli en mysig skrttrunda idag!
Kenny var underligt nog superpigg, kanske hon hade adrenalin kvar sedan igår, haha!
Hon verkade i alla fall kunnat tänka sig ett lite hårdare pass idag, men det blev 40 min skritt på asfalt för hennes bens återhämtnings skull.
På tal om hennes ben så var de fantastiskt rena och fina idag, det gjorde mig så himla glad!

Ibland kan hon nämligen få en varsin galla på bakbenen och ibland även lite ökad fyllnad i frambenen när vi hoppat högt eller mycket, ridit på djupt underlag osv - men idag var benen alltså superfräsha!

Det jag gjorde annorlunda med benen denna gång var att jag inte lindade dem på natten som jag annars alltid gjort. Jag masserade dock alla benen från ovanför karpus/hasen till kronranden med blue lotion (först kylande, sen värmande) - men alltså inga lindor.
Konstigt egentligen att benen ska må bättre av det, men jag ska väl inte klaga, haha!

Får se om vi kan fortsätta med detta eller om hon kommer behöva linda henne sedan när tävlingarna och hopp-passen blir tätare.

Det är lite skumt det där egentligen, Kenny brukar nämligen bli lite tjock i benen när hon lindas med Back on track. Sedan räcker det att hon tar några steg, så är hon jättetorr och fin kring senorna. Men precis när man tar av lindorna i boxen så är benen lit tjocka.
Någon annan som upplever detta också? Vad har ni för teorier om att det blir så?
För jag vet andra hästar som är jättetorra direkt man tar av dem?Tävling hos Reitsport!


Moorlands Totilas Till Salu!

Equipage.se skriver att "Världens främste dressyrhäst är inte så överraskande även världens dyraste – nu är den tioåriga hingsten till salu".


För att bli ägare till den fantastiska hingsten krävs 220-260 miljoner Svenska kronor!!!
Det ska tydligen även var meningen att Totilas kommer ett användas för avel redan efter
VM i Kentucky!

Nu snackar vi sjuka summor här...


BOMBER OCH GRANATER!!!

Jag har fått huvudvärk och skakningar i hela kroppen.
Varför?

Jo, för att JAG OCH KENNY HAR HOPPAT 1.40M!!!!!

Jag tror jag avlider!


Min häst är så jäkla ball att jag tror inte ni ens inser det! Ååååh, vad hon är fantastisk min lilla häst!

Grejen var den att jag inte tänkt hoppa speciellt avanserat idag, då det är åtminstonne två veckor sedan sist, så jag hade en linje med två studskryss följt av två galoppsprång till ett räcke. Sedan på långsidan stod det en oxer.

Detta hoppade vi lite hit och dit och kors och tvärs på omkring 1m, så kom jag på att vi skulle höja lite - eftersom hon egentligen behöver träna mer och få rutin på höjder än på styrka just nu.

Så hoppade vi räcket och oxern lite på 1.20, vilket gick som smort. Så himla skönt!

Hon kändes så himla fin, och ville verkligen hoppa - jesus vilket sug hon hade på hindrena!
Så då höjde jag upp oxern till 1.40m, mest för att prova. Vet egentligen inte varför jag ville utmana ödet på det viset, men det kändes lägligt på något vis.
Så hoppade hon - utan problem. Och jag höll på att kräkas av upphetsning, haha!
Hon är så duktig, och jag är så himla glaaad!!!!

Vi har inte hoppat mer än 1.20m sedan hennes skada för 2 år sedan! Det här var efterlänktat!!!

Enda bildbeviset är dock detta, eftersom det inte var någpn i stallet som kunde filma:


Jag och Kenny under avskrittningen, åh, jag ville bara krama henne hela tiden!

 

Det känns som om 1.20m inte är ett allt för stort mål helt plötsligt...!

Det bästa med den här upplevelsen måste ändå vara hennes vilja, hon ville verkligen hoppa!
Visst att språnget var bra härligt, men att känna hur roligt hon tyckte att det var - det var ännu härligare!

 

ÅÅÅÅH!
Ni får ursäkta mig, men jag kommer inte komma ner på jorden på ett bra tag, haha!


Jag är med...

... i tävlingen hos Tävlingsryttaren.se


2010 första dag!

Det är svårt att fatta att det var 10 år sedan vi firade milleniumskifte...
Jag minns det faktiskt ganska tydligt..!
Det absolut bästa med nyår 2000 var marabous fyverkerichoklad - minns ni den?
Det "exploderade" i munnen när man åt den, knastrade på tungan. Fantastiskt roligt för en då 9årig Maja! Haha!

Men nu snackar vi alltså 2010, and I've got a feeling, that this years's going to be a good-good year! ;)
Jag har verkligen enorma förhoppningar och förväntningar på det här året..!
Jag tror att jag kommer ha såååå roligt!

Jag tror att jag tänker inleda året med ett hopp-pass, bära eller brista liksom! :D

Får kanske ha lite överseende med att Kenny inte hoppat på över 2 veckor, och att hon bara tömkördes igår ;)


GOD FORTSÄTTNING PÅ ER ALLA BLOGGISAR!

RSS 2.0