Tandtroll och Sidepull!

OBS! Bilder tillagda!

Igår var jag och Kenny hos Tandläkaren!

Jag var dock helt slut på kvällen och orkade inte uppdatera, så jag gör det nu!


Till att börja med åkte jag själv till stallet klockan halv åtta på morgonen.
Jag fixade allting själv inför resan.
Kenny var en riktigt stjärna och jag kunde bara släppa henne på lämmen och så gick hon in själv i transporten! Så det var inga problem att lasta henne själv!
Sedan körde jag hela vägen till veterinären själv, det tog en timme och jag har aldrig kört den vägen förut. Sedan var jag en duktig mamma och klappade och lugnade Kenny under hela undersökningen samt satt hos henne medan hon vaknade helt och hållet.
Sedan lastade vi, åkte hem och lastade ur helt själva igen!

Nu kan vi göra vad som helt, haha!

Vad sa de hos Tandläkaren då?
Jo, hon hade fortfarande karies i de hål vi lagat för några år sedan, så tandläkaren gjorde vid de två - sedan fick Kenny bananlack och verkade mycket nöjd med detta XD
Kenny har även ett överbett på ca 3mm som gör att hon väldigt lätt får hakar, på både bakre och främre kindtanden. Detta stör hennes tuggrotation och kan ge henne spänningar i käken.
Vem vet, kanske har hon till och med fått huvudvärk av detta? :(


Trött Kenny försöker kvickna till efter underökningen!


Den tandläkaren vi var hos har valt att specialisera sig på att göra hela tandundersökningen så trivsam som möjligt för hästen och så skonsam som möjligt för hästens tänder.
Därför raspar hon till exempel aldrig en hästs tänder, utan använder sig av samma sliputrustning som människo-tandläkare gör! Det kändes tryggt som hästägare och verkade betydligt bättre för Kenny!
Det förhåller sig även som så att man inte ska ta ner hela hakarna på en och samma gång, som jag har förstått att många andra gör - eftersom man då riskerar att komma för nära pulpan och orsaka smärta hos hästen.
Därför tog hon inte så mycket på Kennys hakar denna gång, men tillräckligt mycket för att få igång den naturliga tuggrotationen i Kennys mun igen, och när hon kommer igång med den så kommer det påbörjas en nanturlig slitning av hakarna!
Vi ska dock tillbaka om ca 4 månader och ta lite till på dem!

Det som gäller för Kenny nu är att jag måste blötlägga hennes müsli eftersom hårt foder så som pellets eller hel havre kan skada lagningarna i hennes tänder.
I övrigt kan jag rida nästan som vanligt...

Jag frågade även ut dem totalt angående bett, haha!
Det är tydligen så att de bett jag rider Kenny mest på; De tvådelade gummibettet + det tvådelade syntet-babypelhamet inte är så bra :(
Anledningen till att Kenny föredragit tvådelade bett är att hon viker dem tillbaka i munnen (det är däför de aldrig ställt sig upp i gommen som alla säger att tvådelade bett gör) och på så vis har mina tygelhjälper knappt känts alls = smidigt för henne, haha!
Istället har jag fått tre nya bett som hon nästan garanterat kommer fungera på, som kommer vara jättebra fäör hennes tänder och mun och fortfarande väldigt skonsamma då hon ju är en väldigt känslig häst:

1. Jag ska göra om mitt vanliga tredelade till ett kombinationsbett!

Jag har ju varit sugen på ett kombinationsbett länge nu, så det här ska bli jättespännande att prova!
Det jag ska göra är att helt enkelt trä en snokrem genom bettringarna så den löper över hennes nosrygg och ger ett lätt tryck när jag tar i tyglarna. Med en sådan bettkombination kommer jag inte behöva någon nosgrimma, och ju mer jag kan rida utan/med lös nosgrimma desto bättre är det för Kennys lagningar och hakar.

2. Jag ska åka och köpa ett rakt jaktbett!

Som jag hört många säga innan så ska man inte använda delade bett då man rider med hävstång, men eftersom Kenny fungerade så pass bra med det delade pelhamet brydde jag mig inte så mycket om det.
Dock visade tandläkarna mig igår hur mycket bättre det är för hästens mun och tänder om man rider med ett odelat, och det är nästan ett måste för Kennys mun. Så det är väl bara att ta ;)
Kenny verkade dessutom trivas ganska bra med det igår när vi provade, och det ligger väldigt stilla i munnen. Så det är antagligen ett himla bra bett att hoppa och tävla på! Jag ska och köpa ett hos HorseFarm idag!

3. Jag ska även köpa ett sidepull!

Oj oj, tänkte jag - ska Kenny bli westernhäst?
Men det är tydligen en hel den som börjat byta ut sina hackamore mot sidepull då sidepullet är mycket mer likt att rida med ett bett. Därför tycker ajg att det ska bli jättespännande att prova detta!
Den ska tydligen sitta lika löst som en grimma (alltså mycket, mycket lösare än ett hack) och det ska vara mycket lättare för hästen att förstå vad man vill! Till exempel använde Tandläkaren när hon skulle träna samling på din dressyrhäst, piruetter osv! Så det bådar ju riktigt gott!

Jag ska fixa bilder på alla tre bett tills ikväll!

Det ska bli jättespännande att prova dessa nya bett!
Hoppas Hoppas Hopppas att de fungerar!
Det jag kan vara liiite orlig för är att jag inte ska spänna nosgrimmorna, och det känns som om hon kommer utnyttja det och komma undan... Men, jag måste prova först!


Nu ska jag åka och lämna tillbaka + köpa bett! :D


Hos HorseFarm hittade jag precis ett sådant jaktbett som jag skulle ha!

Så fort jag kom till stallet gjorde jag iordning bett 1 och 2, eftersom det är de jag ha än så länge. Jag provade endast ut kombinationsbettet på Kenny för att se om det passade, och det verkar helt fenomenalt!
Jag kan knappt berga mig för att få använda det (tänker göra det imorgon!). Varöfr har man inte tänkt på att fixa ett sådant enkelt kombinationsbett innan? Allt man behövde var ju en snokrem!
Det bästa med detta bettet är att jag inte kommer ha någon nosgrimma när jag rider med det, och det är det absolut bästa för Kennys tänder just nu...

Eftersom jag bara tänkte rida ut och mest skritta idag kändes det mer passande att prova det nya raka bettet. Tandläkaren sa nämligen att det, för sådana känsliga hästar som Kenny, kan vara passande att till en början bara använda bettet när man bara skrittar och inte tar så mycket i det. Detta för att ge hästen tid att vänja sig och kunna anpassa sig till den nye betslingen. Det verkade fungera fint på Kenny!
När jag travade krullade hon ihop sig lite, men jag kan ju välja att ha mindre hävstång till nästa gång!
Även denna gång red jag uten nosgrimma, och det gick helt ok även om hon gapade en del i början (invänjning av bettet som jag sa tidigare) ;)

Bilden på sidepullet är en jag tog hos veterinären, på deras sidepull eftersom jag inte köpt något eget ännu!

Frågan är vilket bett jag ska använda när det är Danneträning nästa vecka...
Antagligen blir det kombinationsbettet!


Kommentarer
Postat av: Jenny - fotograferande hästtjej

Vad kul med så mycket nya bett! Längtar efter att se bilder :D

2010-03-12 @ 12:21:42
URL: http://jennystoa.blogg.se/
Postat av: Linn Skjetne

Vad skönt att allt verkade bli bra hos tandläkaren :)

2010-03-12 @ 22:16:10
URL: http://linnskjetne.blogg.se/
Postat av: ebba

Hur ser sidepullet ut sen när det är på? :)

2010-03-14 @ 13:51:01
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: warnmark -Vinn ett schabrak med matchande huva från Tattini

Du har verkligen en jättefin häst :)

2010-03-20 @ 22:28:04
URL: http://warnmark.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kommer jag hit ofta?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0